Црквене теме

Опредељење да путем ове интернет презентације убрзамо комуникацију и учинимо је мање формалном, омогућимо вероучитељима и осталим заинтересованим приступ најновијим текстовима везаним за поље вере и верске мисије биће видљиво присутни и овде. Уместо да сачекамо цео процес лекторског и коректорског рада овде ћемо објављивати и сасвим 'вруће' и скоро сирове материјале најновијих превода, научних радова, идеје, скице. Наравно, временом, кад преузети или специјално за Православног катихету наручени радови, буду обрађени и спремни за штампу са њих ћемо скидати ознаку 'некориговано'.

 

ЧЛАНЦИ И КЊИГЕ

 

Унутрашња мисија наше цркве - Преп. Јустин Ћелијски

Тешко је претешко у уску душу људску, и у још уже тело људско, утиснути бескрајни, вечни живот. Обзидани житељи ове земље подозриво се односе према свему што је онострано. Обзидани временом и простором они не трпе, ваљда по атавизму и инерцији, да нешто надвремено и надпросторно, нешто онострано и вечно продре мећу њих. Они то сматрају као препад, на који одговарају ратом. Разједен мољцем времена човек не води интервенцију вечности у овом животу, и тешко се навикава на њу. Често пута он то сматра за насиље и неопростиву неучтивост. По каткад он сурово бунтује против вечности зато што изгледа сувише мали и сићушан према њој...

 


 ЉУБАВ, ПОЛНОСТ И СВЕТА ТАЈНА БРАКА, Јован Хрисавгис

(превод Сандра Дабић) У овој књизи, Оксфордски васпитаник о. Јован Хрисавгис јасно и убедљиво објашњава светли светотајински карактер комплементарне љубавне везе између мушкарца и жене, која може да као израз крајње Љубави сведочи и оствари Божију светост. Отац Јован уноси у ову тему Богату Библијску и Отачку експертизу заједно са његовим осећајним и топлим размишљањима. Иако његово излагање стоји чврсто у истини Православне хришћанске традиције, приступ оца Јована није ограничен, самовољан, ни ауторитаран, већ показује његову актуелну и продорну процену свете Источне традиције која ће сигурно бити инспирација за све Хришћане који буду читали ову књигу. (Из увода Јована Перкинса)