01 Увод

Љубав, полност и

Света тајна Брака

 

Јован Хрисавгис

 

За Филипа Шерарда (1922-1995) моју

инспирацију и пријатеља "из даљине"

 

Увод

 

Средњовековно Западно Хршћанство, имало је склоност ка дуализму душа-тело, и то је увек више истицало него Источна Црква , гледајући је на тајну полне љубави и романсе као на смртни грех .

Због тога Римска Црква није имала позитиван став у погледу на брак, који се често сматрао биолошком фабриком за ширење будућих хришћана . Зато су трубадурски песници,пренагласили мистицизам, Готфрид ван Страсбург сликао је најљупкије сцене које се могу замислити описујући први сусрет Тристанових родитеља, Ривалина и Бланше Флор. Нетремице гледајући ка својој заносној невести, Ривелин је приметио "радосни Васкршњи дан који је положен у њене насмејане очи ." Сцене као што је ова нису биле ништа мање скандалозне за укус Бернарда од Клервеа, за кога је учествовање у култу Романсе практично била основа за екскомуникацију (искључивање из црквене заједнице прим. прев.).

Насупрот томе, у данашње време када смо преплављени "коректном" полном политиком која остаје при утилитарној једнакости мушкарца и жене, освежавајуће је чути у Православној Цркви продоран глас који нас буди, мудро запажајући везу између Свете тајне брака и полне љубави.

У овој књизи, Оксфордски васпитаник о. Јован Хрисавгис јасно и убедљиво објашњава светли светотајински карактер комплементарне љубавне везе између мушкарца и жене, која може да као израз крајње Љубави сведочи и оствари Божију светост. Отац Јован уноси у ову тему Богату Библијску и Отачку експертизу заједно са његовим осећајним и топлим размишљањима. Иако његово излагање стоји чврсто у истини Православне хришћанске традиције, приступ оца Јована није ограничен, самовољан, ни ауторитативан, већ показује човекову актуелну и продорну процену свете Источне традиције оне која ће сигурно бити инспирација за све Хришћане који буду читали ову књигу.

 

Јован Перкинс

 

Јован Перкинс је теолог и Јунговски орјентисан психотерапеут на Принстон Универзитету . Аутор је књиге Забрањено Сопство . (Self)