Верска настава

Пракса претходних осам година, колико се у нашим школама одржава Верска настава као изборни предмет, довела је све укључене у процес наставе овог предмета до закључка да је за децу која стичу основна знања о вери осим постојећих уџбеника потребно и обиље додатних материјала.

Руковођен потребама исказаним првенствено од стране београдских вероучитеља, Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке на челу са Председником одбора, Епископом хвостанским Атанасијем, покренуо је израду опсежне базе података која ће садржавати обиље помоћних средстава, материјала, идеја за извођење Верске наставе на најсавременији начин.

Пред вама, драги вероучитељи, налази се оно што је до сада прикупљено, преведено, написано и систематизовано за помоћ вама у настави.

Посебну захвалност при формирању досадашњег дела базе дугујемо братским православним организацијама везаним за Православну Цркву Америке (OCA) и Антиохијску православну архиепископију у Америци, који су својим доприносом православној педагогији и катихетици испредњачили у односу на остале православне и тако нам задали оријентире које треба да достигнемо и креативно надоградимо. Велики део садашње базе настао је превођењем њихових радионица и осталих наставних материјала.

Пошто се ради о процесу који није ничим фиксиран – база, којој за сада имају приступ само вероучитељи АЕМ београдско-карловачке, није дефинитивна. Она се непрекидно допуњује. Надамо се – и вашим доприносом.

База којој приступате настала је, пре свега, трудом вероучитеља – за вероучитеље. Вероучитељи су преводили материјале, систематизовали их, писали корелације, разраде предавања, програмирали и радили на уношењу података у базу. Вероучитељи ће ову базу користити и допуњавати.