Христос-посредник између Бога и света

Ово је цела прича

Радионица 3: '' Ја сам хришћанин''

(ради се два часа)

Циљ ове радионице је да помогне ђацима да повежу Свете тајне и неке друге догађаје у Христовом животу и животу Цркве са својим животом у Цркви.

Задаци:

· Упознавање са најважнијим догађајима из Христовог живота (рођење, крштење, учење, исцељења, Тајна вечера, Распће, Васкрсење, Вазнесење)

· Повезивање Христовог живота са светотајинским животом Цркве

· Описивање Светих тајни као посебних догађаја које нас посвезују са Христом и приближавају Богу

· Повезивање њиховог светотајинског живота у Цркви са свакодневним животом њих као православних хришћана.

· Одређивање значења речи '' хришћанин'' према основи те именице (Христ(ос) + ијанин> христијанин>хришћанин)

    Материјал:

    иконе празника о којима ће се говорити (Божић, Богојављење, Васкр, Вазнесење, Духови)
    упитник (унапред припремљен и одштампан) о Светим тајнама за свештенике и лаике
    масни папир, маркери, изолир трака

    Радионица почиње молитвом.

    1. Питај ђаке да наброје Свете тајне Православне цркве. Запиши их на ''масном'' папиру. Кажи им да ће се у страним језицима често срести са речју ''сакрамент'' и да то управо значи Света тајна. Док читаш библијски текст, можеш да користиш иконе.

    2. Кажи им да ће бити подељени у 7 група. Свака група ће имати задатак да направи групну скулптуру (невербално исказивање мисли и осећања; спада у уметност перформанса) која се тиче одређених Тајни. Скулптура подразумева формирање непокретне слике сопственим телима уз коришћење једноставних реквизита како би се објаснио најважнији део приче. Искористи причу о Златокоси и три медведа да им објасниш на који начин да направе скулптуру: 1) Три медведа одлазе од куће. 2) Златокоса улази у кућу и прави штету. 3) Медведи се љути на Златокосу и она схвата да није требало да упада у њихову кућу.

    У нашем случају ђаци ће показати: 1) Свету тајну која се врши литургијски, 2) причу из Христовог живота која се односи на Свту тајну и 3) прилика где чињеница да смо примили одређену Свету тајну утиче на исход ситуације.

    *Пример који служи да појасни задатак вероучитељу. Боље је да се не чита пред ђацима будући да је потребно да они буду што креативнији. Покајање: 1) дете одлази на исповест, 2) Христос опрашта апостолу Петру што га се овај одрекао (догађај из Христовог живота који је у вези са светом тајном покајања), 3) пријатељ ти је обећао да ћете се играти после школе и није одржао обећање, 4) ти се љутиш, 5) схваташ да љутња није добра и исповедаш то и после исповести си у стању да опростиш пријатељу.

    Пази: Ако наслућујеш да ће ученици имати тешкоћа са овом активношћу ти дај свакој групи на картици написано пратеће упутство које укључује наводе из Библије као и одговарајућу тему као и фотокопију библијског текста.

    Крштење-Богојављење. Подсећање на излазак.

    Наше рођење у породици Божијој бива кроз крштење. Прочитај причу о Богојављењу; Мт 3: 13-17. Укључи размишљања о својствима воде: чистоћа, одржава нас у животу, али и разара. Вода на крштењу уништава старог човека у сваком од нас, чисти нас и омогућује нам вечни живот у Христу.

    Миропомазање - Педесетница. Дар Светога Духа

    Постајемо заиста оно што је Бог намеравао да ми будемо као људска бића. Ми смо потпуни и целовити тек када смо помазани Духом Светим. Дела апостолска 2. Неки од нас у Православну цркву улазе миропомазањем. Помазањем се издвајамо, оно нас чини посебним. У Старом завету, помазивани су били само пророци, судије и цареви, али у Цркви смо сви помазани што нам омогућује да будемо апостоли. У овој причи, Христово обећање о слању Духа Утешитеља је испуњено. Даром Светог Духа добили смо моћ да поучавамо, да проповедамо, да пророкујемо (1 Кор 12: 4-12).

    Покајање

    Христос опрашта свом ученику Петру који га се одрекао и поставља га за првог међу апсостолима (Мт 26: 31-35, 69-75; Јн 21: 9-15). Ми грешимо, због тога жалимо, кајемо се и бива нам опроштено. Преузимамо одговорност за своје грехе. Способни смо да се мењамо у животу. Бог то препознаје.

    Освећење јелеја - Послање Дванаесторице

    (Мк 6: 7-13) Лечење -духовно, душевно, ментално. Учествујемо у рањавању Христа носећи крст кроз појаву болести, туге и бола. Можемо бити излечени вером и делима као и Божијом вољом и уз његову помоћ.

(радионица се наставља на следећем часу)