Света Литургија-присутан Христос

Ово је цела прича

Радионица 3: '' Ја сам хришћанин''

(наставак радионице која је започета на претходном часу; погледај наставну јединицу Христос - посредник између Бога и света како би видео шта ти је потребно од материјала и да би добио упутства за извођење радионице)

Преостале су нам три Свете Тајне. Почећемо Причешћем јер је Причешће срж Литургије која је наша данашња тема. Наставићемо говорећи о свештенству као служби која предводи литургијску заједницу. Радионицу ћемо завршити говорећи о браку који свој смисао има тек у оквиру светотајинског живота Цркве.

 
Причешће - Тајна вечера. Средиште црквеног живота.

 
На овом сабрању се поново сједињујемо са Христом у Цркви и захваљујемо Богу. Хранимо се Христом. Овде се хлеб и вино претварају у живо тело и крв Христову. Позвани смо да приступимо са вером и љубављу. 1 Кор 11: 23-36

 
Брак - Свадба у Кани.
Јн 2:1-11. Повезаност мења наш живот. Све појаве у нашем животу диносимо у Цркву да би их Бог осветио. То укључује и нашу љубав према мужу и жени. Ову обавезу започињемо у сред цркве, окружени Црквом, посвећујући овај нови живот Богу и Цркви.
Свештенство

 
Христос поучава старешине у Храму (Лк 2: 41-52. Наше свештенство продужује Христово дело кроз Светог Духа, у Богу . Они проповедају, поучавају и делају међу нама, чувајући поредак у Цркви и у нашим животима.

Додатна активност: Разговори са епископом, свештеником, ђаконом, истакнутим лаиком, са брачним паром, са неким ко се опоравио од тешке болести, са одраслим обраћеником, са верујућим православним хришћанином, итд. о томе како су Свете тајне утицале на њихов живот и за оне који врше свете тајне-како, према њиховом виђењу, светотајински живот утиче на друге.

Радионица се завршава молитвом.


Прилози

Примери у причама
 

1. Има једна жена која је ћерка православног свештеника. Пре неколоко година ова жена је имала веома озбиљан облик рака. Прошла је многа лечења и чинило се да се њена болест повукла, али није. Након две године, рак јој је поново пронеђен и овога пута било је много горе, Сви смо мислили да ће да умре. Многи доктори су мислили да се за њу ништа више не може учинити. Једне ноћи седам свештеника је дошло у цркву и извршили су Освећење јелеја. Прочитали су седам јеванђеља и помазали је седам пута. Упркос страховитом болу, све време је стајала на сред цркве. Наредне године смо се молили за њу и са њом. Током овог периода ретко је пропуштала службу. Њен рак се сада повукао. Тражили су га свуда по њеном телу зато што знају да је био тамо. Али њега сада нема. Бог је заиста дејствовао у њеном животу и у животима свих нас који је познајемо.

2. Када се људи крштавају, крштавају су у име Оца и Сина и Светога Духа. Ми гледамо у крст који нам помаже и који нас штити. Једна девојчица се плашила мрака. Једном је до касно остала са пријатељима и морала је да се враћа кући сама. Како је била ноћ, а она сама напољу, веома се плашила. Прекрстила се рекавши: У име Оца и Сина и Светога Духа и почела да трчи. Наставила је да се крсти и понавља речи трчећи до куће. Касније се сећала да се није плашила док год се молила.