Проблем сазнања

Шта сад љубав има с тим?

Радионица 1: '' Ко је Бог?''

На крају ове радионице ученици би требало да...

    разговарају о Богу као о некоме ко нас воли и ко нас учи да волимо
    да ''страх Божији'' објашњавају не као робовски страх од казне већ да не желимио да га разочарамо и изневеримо у великој љубави
    наброје четири ствари које нас Црква учи о Богу
    повежу веру са оним што знамо о Богу и са његовим деловањем у нашим животима
    разговарају о свом односу са Богом на основу учења Цркве

Корисни текстови:  1 Кор. 13:4-8a ;  1 Јн 4: 7-12

Увод у тему ( 5 минута)
Кажи ђацима да ћете током ове теме разговарати о односима и одлукама које доносимо у животу. Укратко им објасни зашто ти лично сматраш да је то важна тема за разговор. Буди сигуран да си схватио да ће то бити стицање новог искуства за тебе, такође.
Питај ученике шта мисле о томе који су то односи у нашем животу који утичу на наше одлуке и изборе (Бог, ми сами, родитељи, пријатељи, момак/девојка, свети, итд). Истакни све одговоре на табли питајући ђаке да их објасне. Када исцрпе све одговоре, испиши наслове свих радионица које обрађују ову тему на рото хартији и објасни им, брзо и укратко, о чему ћете говорити у свакој.
Увод у радионоцу
Кажи им да ћете током ове радионице причати и истраживати о ономе што знаме о Богу, о томе шта Црква учи о Богу и о нашем личном односу са њим.
На великом комаду рото хартије напиши све речи и изразе које ученицима прве пасну на памет када се спомене реч ''Бог''.

Исповедање вере - у шта верујемо Фотокопирај примерке радног листа Символ вере (у прилогу) и подели их ученицима. Дај им око 5 минута да попуне радни листиће и затим размените одговоре. Забележи одговоре на великом комаду рото-хартије.
Упореди одговоре са два листића наглашавајући сличности и разлике и питајући ученике да разласне евентуалне нејасноће.
Нека неко чита 1 Јн 4: 7-12 (Буди спреман да им даш кратка и брза упутстца како да се снађу приликом претраживања Библије: књига, поглавље, стих, јер многи не умеју да се снађу са тим). Питај их зашто мисле да је св. Јован рекао '' Бог је Љубав'' и одговоре нека дају ослањајући се на Символ. (Символ нам укратко говори шта је Бог све учинио за нас: стварање, оваплоћење, страдање, васкрсење, оснивање Цркве, тако да ми можемо да се спасемо и од духовне и од телесне смрти).

Активност у вези са читањем 1 Кор 13: 4-8
Прочитај наглас означене стихове и то брзо, а затим прочитај поново спорије замењујући реч љубав речју Бог.
Врати се на почетак и након сваког описа (Бог дуго трпи итд) нека сваки од ученика да неки пример којим потврђује да се дат опис односи на Бога. На комаду рото-хартије, хамеру или табли нека ученици направе велики постер са 16 описа ''Бог као љубав'' поткрепљујући описе неким примером. У зависности од борја ученика, они могу да се поделе у групе са 4-5 чланова.
 
Расправа у вези са читањем 1 Јн 4: 10-11
Замоли једног ученика да чита 1 Јн 4:10-11
Постави следећа питања и расорављајте о њима:
Шта нам стих говори о вери Цркве (народа Божијег) у Бога?
Шта мисле, по чему се то разликује од онога што друге групе људи верују.
Како вера у Бога утиче на наш свакодневни живот?
Када се на Литургији износи путир ради причешћивања, свештеник говори: '' Са страхом Божијим, вером и љубљвљу приступите''. (Уколико ученици редовно одлазе на Литургију, може да се пита ово: Шта изговара свештеник/ђакон када износи путир ради причешћа?). Ако Црква верује да је Бог љубав, на шта мисли кад каже ''са страхом Божијим''? (Када некога заиста волимо, плашимо се да га не разочарамо; не зато што мислимо да ће нас казнити, већ зато што не желимо да га разочарамо ни на који начин. природно је желети да они који нас воле имају о нама добро мишљење.)

 
(Ево примера питања које може да им помогнне у овоме: ''Плашите ли се каткад да ћете узнемирити? Ако занш да те воле и да те неће повредити, зашто их се бојиш?)
Дневник
Замисли да ти пријатељи пишу писмо питајући те шта ти мислиш о Богу. Они су чули много тога, али не знају шта да мисле и у шта да верују. Њихово животно искуство име даје разлоге да верују или не верују да Бог постоји. Напиши им писмо објашњавајући своја веровања, мисли и осећања.

Закључак
Свети апостол Јован нам говори да је Бог љубав, а свети апостол Павле, у Првој посланици Коринћанима, објашњава шта то значи. Ово је учење целог Светог Писма и Предања Цркве. Ако изаберемо да верујемо у Бога кпји је љубав, то значи да и ми такође морамо да настојимо да волимо. Како то чинимо? Тако што волимо Једнога који је нас први заволео и никада не престаје да чини све што може за нас.
Прилог

 

Радни листић Символ вере
 
Напиши што више речи којима Символ вере говори о Богу.
 
Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин!