Литургијско подвижничко искуство вере (Богољубље-човекољубље)

Моја православна породица 18+

Радионица ''Шта значи  бити православни хришћанин''
Тема: Љубав према свима, јер сви су нам ближњи

Задаци
На крају ове лекције, ученици би требало да:

    кажу шта је Исус Христос рекао о томе ко су наши ближњи и ко је наша продица
    препознају библијске личности и свете које је Христос волео иако их је свет презрео
    повежу искуство виђења човека као сусрет са Христом (у писму пријатељу)
    Извори
    Свети Ефросиније Кувар
    Свети Ефросиније Кувар био је из једног палестинског манастира и његово послушање беше да ради у кухињи као кувар. Док је напорно радио за братију, није престао да мисли на Бога већ је живео у посту и молитви. Никада није заборављао да је послушниост прва монашка дужност и због тога је био послушан старијој браћи.

    Његово смирење је било задивљујуће: каткад су га критиковали, али он се није љутио и издржавао је све непријатности. Свети је Ефросиније умилостивио Бога својом унутрашњом врлином коју је скривао од људи, а Бог је сам открио монашкој братији духовно достигнуће њиховог ненаметљивог брата. Један манастирски свештеник молио се да му Господ покаже блаженство које је припремљено за праведнике у будућем веку. Свештеник је видео у сну како изгледа Рај и прозрео је неописиву рајску лепоту  са страхом и радошћу.
    Тамо је видео једног од монаха свога манастира, кувара Ефросинија. Задивљен овим сусретом, свештеник је пита Ефросинија како је тамо доспео. Свети човек је одговорио да је био у Рају великом милошћу Божијом. Свештеник је питао да ли би Ефросиније могао да му да нешто од рајских лепота. Свети Ефросиније је понудио свештенику да узме шзагод хоће; свештеник је показао на три сочне јабуке са дрвета које је расло у рајском врту. Монах је убрао три јабуке, замотао их у крпу и дао их сабрату. Када се свештеник пробудио, мислио је да је све сањао, али је наједном крај себе угледао крпу у коју су умотане рајске јабуке и које изванредно миришу. Свештеник је нашао св. Ефросинија у цркви и питао га да му уз заклињање каже где је био претходне ноћи. Свети је одговорио да је био тамо где и свештеник. Тада је монах рекао да је Господ, услишивши свештеникову молитву, показао Рај и кроз њега даривао рајски плод '' дивног и недостојног слугу Божијег, Ефросинија.''

    Свештеник је све пренео манастирској братији указујући на духовну узвишеност св. Ефросинија којом је умилостивио Бога и указао је на миришљаво рајско воће. Дубоко погођени оним што су чули, монаси су отишли у кухињу да одају поштовање св. Ефросинију, али њега тамо није било. Избегавајући људску славу, монах је напустио манастир. Не зна се где се склонио, али монаси су се увек сећали да је њихов брат, св. Ефросиније сишао из Раја и да ће га они,  Божијом милошћу спасени  тамо срести. Они су побожно чували и делили комадиће рајских јабука ради благослова и исцељења.

    План часа
    1. Молитва на почетку часа: Царе небески
    2. Проучавање Библије
    Кажи им како нас је Исус Христос увек позивао да волимо своје ближње. На нама је да се уверимо ко нам је заиста ближњи. Погледајмо у Господње речи.
    Читајте Лк 10: 29, где Исус одговара на питање: ''Ко је мој ближњи?'' причајући параболу о милостивом Самарјанину. Затим читајте Мт 2: 46-50, где нам Господ говори шта заиста значи бити део његове породице.

    Разговарајте о следећем: Како Исус одређује значење речи ''ближњи''? Каквог човека Исус дочекује као свог брата, мајку, сестру? (Обрати пажњу: Неки мисле да се овај одељак односи на Богородицу. Православно је веровање да је он указао на своју мајку као на некога ко '' извршава вољу Оца мојега који је на небесима.'')
    Кад кажемо да ћемо волети своје ближње и своју породицу на начин на који Исус позива да то чинимо- тиме много говоримо. Пратећи Писмо примећујемо да Исус каткад у круг својих ближњих и круг своје породице укључује и оне  који, по мишљењу већине нису добродошли или су недостојни.
    Читајте Мк 2: 13-14, Јн 4: 7, и Лк 19: 1-10. Разговарајте о томе зашто је ове људе средина тешко прихватала као ближње или као чланове Христове породице. (Цариници, међу којима и Матеј, били су омражени; Јеврејин никада не би узео да пије воду од Самарјанина, посебно не од жене-Самарјанке јер су Јевреји Самарјане сматрали нечистим; Закхеј је био познати варалица.)
    Исус нас увек позива да у љубави будемо отворенији, да прихватамо више људи и да проширујемо наше лично одређење '' ближњег'' и '' породице''.
    3. Читајте причу о светом Ефросинију Кувару. Разговарајте о следећем:
    Зашто су други монаси били изненађени када су сазнали да је св. Ефросиније заузимао тако истакнуто место у Господњој породици? (За њих, он је био само неко ко се бави тако обичним послом као што је прирпемање јела, он није био финих манира нити образован.)
    Шта нам ово говори о томе како треба да се понашамо према људима из наше околине?(Не треба заборавити да је Исус Христос поклањао посебну пажњу ''неважним'' људима. Желео је да их ми волимо онако како их је и он сам волео).
    Затим, читај следећу причу о светом Виталију:
    У време патријарха Јована Милостивог, млади монах дође у Александрију. Одмах је направио списак свих проститутки у граду. Дане је проводио у необичном подвигу излажући се исцрпљујућим пословима.

    Једне ноћи дошао је у јавну кућу и сав новац који је зарадио тог дана дао је једној проститутки, а затим се закључао са њом. Чим су се врата за њима затворила, Виталије је замоли младу жену да легне и добро се наспава док је он провео ноћ у ћошку молећи се за њу. Сваке ноћи је посећивао другу проститутку док није посетио све које су биле на списку, а онда је кренуо из почетка.
    Његова промишљеност, брига и љубав учинили су да многе жене одустану од свог начина живота. Неке су се удале, неке су отишле у манастире, а неке су нашле частан посао којим су зарађивале за живот. Ипак, Виталије је свима забранио да причају шта је он радио код њих када их је посећивао.
    Ускоро је млади монах постао саблазан за целу Александрију. Када је пролазио улицом добацивали су му ружне речи, гађали га и називали га погрдним именима. Он је, пак, све то стрпљиво подносио. Када је Виталије умро, његова су дела постала позната. На његовом гробу су се догађала чудесна исцељења и многи људи су ту доводили своје болесне како би их излечили. (Из Охридског пролога)
    Разговарајте:
    Како бисмо се ми понашали према Виталију кад бисмо га срели на улици, а да не знамо шта је он ноћу чинио? Да ли бисмо га радо прихватили као свог ближњег или као део хришћанске породице?
    На који начин Виталијево дело утицало на понашање проститутки према Исусу Христу?
    4. Закључимо
    Ђаци нека замисле да су били очевици Христовог сусрета са Матејем цариником или са Самарјанком или Закхејем. Дај им оловке и папире и замоли их да напишу писмо пријатељу; у писму би написали све што су видели. Могу да пишу шта су о тој особи мислили пре него што се Исус појавио, шта су очекивали да ће Исус урадити када сретне ту особу и шта мисле након тога што су постали сведоци сусрета. Ученици који то желе могу своја писма прочитати пред свима.
    5. Завршна молитва
    Господе, подари нашој браћи и сестрама здравље, мир, љубав, дуг живот и Твоју милост да могу да те следе на Твом светом путу и да ти угађају. Дај нам да дан проводимо у миру и љубави, јер шта је боље и лепше него да сви живимо као браћа и сестре? Чуј молитву нашу и помилиј нас јер си Ти милостив и човекољубац и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин. (према Orthodox Prayer Book, published by Holy Protection Orthodox Monastery, Fort Qu’appelle, Saskatchewan, Canada, 1990.)