Слобода у љубави

Божић 13-17 година
Радионица 2: ''
Пројава Божије љубави''

 

Преглед

Св. Николај Мирликијски- Живот св. Николе приказује како можемо помоћи другима показивањем Божије љубави према свима. Такође можемо повезати дела милосрђа са правим св. Николом и помоћи студентима да га не мешају са познатијим "Деда Мразом". Разумевање праве природе св. Николе у Миру у Ликији нам помаже да се припремимо за сусрет са Господом, стављајући Христово рођење у контекст Божије породице.Циљеви

До краја ове лекције, ученици треба да:

-препричају живот и дела св. Николе

-направе разлике и/или сличности св. Николе и популарних идеја о Деда Мразу

-препоруче неколико начина на које ви остали парохијани можете послужити потребама других, следећи пример св. Николе

-одаберу и предају, као разред пројекат о помоћи деци са посебним потребама, установама за рехабилитацију, болницама, или институцијама. Предложите могућности: разговарајте са надлежним особљем о томе кад би то могло да се изведе, броју помоћника, узрасту, вежбама или вештинама. Наставите пројект 12 месеци или дуже ако је потребно.Материјали

-филм о Деда Мразу

- Живот св.Николе

- тропар св. Николи

-икона Рођења Христовог

-икона св.НиколеИзвори:

Обавезни извори

-књижица: Биографија-Деда Мраз (2005) (слика)

-икона Рођења Господа нашег Исуса Христа

-Св. Никола-светитељ готово свих нас! (Поред деце, морнара, затвореника, и многи други прихватају св.Николу као заштитника. Листа испод показује велики број разних разлога који имају везе са њим. Зашто су неке од ових група идентификовале себе са вољеним светитељем? Иако обично постоји веза са неком од прича или легенди, неке су примарно географске, као трговина одечом која је била снажна у Фландрији или Лорену где су многе цркве посвећене св.Николи. Неке неприхваћене групе, као што су лопови, су под његовом заштитом-не зато што им помаже да краду, него зато што им помаже да се покају и промене. Један од најчешће виђених, иако не неопходно и јасних, је и залгаоничарски символ три златне лопте. Залагаоничари и банкари сматрају св.Николу као свог заштитника и узимају његове златне лопте као свој сопствени символ да представе спашавање нечег вредног као што је св.Никола имао 3 врећице злата којима је спасао живот 3 младе жене.

Адвокати, апотекари (фармацеути), бакалини, балсамери, банкари, бачвари, бизнисмени, бродоломници, бродске дрводеље и мерачи, ватрогасци, власници радњи, војници, воскари, галантеристи, грађани, девице, деца, досељеници, дрводеље, дрвосече, дугметари, жене жељне брака, залагаоничари, записничари, затвореници, заробљеници, капетани бродића, коњушари, Лемко народ из Украјине, младенци, млинари, месари, младићи, морнари, навигатори, невесте, неожењени мушкарци, неплодни, неправедно осуђени, носачи трговци и продавци вина, обућари, одмеривачи и трговци кукурузом, обијачи и лопови, одојчад, они који су неправедно изгубили парницу, они који стрижу, парохијски службеници, парфимерије, песници, пивари, пирати, полицијске оружане снаге, пекари, произвођачи и продавци чипке, продаја и трговци одећом, продавци и трговци житарицама, проповедници, проститутке,путници, радници на доку, рибари, свештенство, сиромашни, сирочад скелеџије, службеници, снабдевачи бродова, спремачи, стрељаштво, студенти, писари и судски службеници, судски записничари, сукнари, судије, точиоци пића, трговци дрвеном грађом, трговци уљем, торбари, ткачи, трговци семеном, трговци зачинима, уседелице (неудате жене), убице, учитељи, ученици, хористи, цвећари, чамџије, чистачи ципела, чланови посаде барже, штављачи-Заставе св.Николе

Направите заставу, колаж, извештај на табли, постер, итд осликавајући живт и рад св. Николе. Дискутујте док студенти праве ово каква добра дела можемо чинити у сопственим животима.

Материјали:

-икона св.Николе, филц или штоф, папир за прављење, оловке, маркери, стикери, итд.

Процедура:

1. Декоришите заставе светлим бојама да привучете пажњу, или користите празничне стикере за декорацију.

2. Након посматрања иконе, покушајте да именујете догађаје из живота св.Николе, и насликајте их на застави или колажу.

-Прича о св. Николи (св.Никола, чудотворац, епископ Мира у Ликији је славан као велики светитељ који је угодио Богу. Рошен је у граду Патара у области Ликија (на јужној обали Мале Азије), и био је јединац побожних родитеља Теофана и Ноне, који су се заветовали да ће га посветити Богу. Николај је још од детињства стално изучавао Свето Писмо; током дана не би напуштао цркву, а ноћу се молио и читао књиге, чинећи себе правим Божијим пријатељем.

Св.Никола је био познат по многим добрима које је учинио. Једном, човеку који је имао 3 кћерке, био је потребан новац да би могао да куи храну. Светитељ, сазнавши за сиромаштво овог човека. тајно га посети једне ноћи и убаци врећу злата кроз прозор. Отада је било толико новца да је човек могао да купи храну и да својим кћеркама новац који ће им бити потребан кад порасту. Св.Никола се увек трудио да му добра дела остану тајна.

Други пут, св.Никола је ишао на дуг пут великим чамцем. Али убрзо након што је изашао, осетио је да ће почети олуја и да ће брод тонути, небо се помрачило и наоблачило, воде океана су почеле да се обрушавају на стране чамца. Сви су се веома уплашили, али св.никола се помолио Богу, и таласи су се умирили, и сунце се поново појавило иза облака. Његова молитва је била тако јака да је чак и поуздани морнар на броду који је пао током олује и био много повређен, био боље.

Св.Никола је био веома благ свештеник који је веома бринуо о онима којима је био потребан. ускоро, постао је епископ своје области, ликије, и чинио све што је могао да исправи оне који су имали погрешна учења о Цркви. И док је био епископ, наставио је да помаже онима којимаје могао. Чинио је многа друга чуда и много година се трудио на свом послу. Молитвама светитеља, помогнуто је војницима, а град Мир је био спашен од велике оскудице у храни.

Св.Никола је мирно уснуо у Господу у старости. Када је умро, тело му је одавало веома сладак мирис, и од мира које је текло из његовог тела лечили су се болесници. Име великог светитеља Божијег, јерарха и чудотворца Николаја, брзог помоћника свима који га призивају, је прослављено у сваком углу света, у многим земљама, и међу многим народима. широм света, многе цркве су посвећене њему. Можда и нема појединачног града да нема цркве њему посвећене.

 

Св.Никола, ликијски епископ, је заштитник путника, и њему се молимо да нас спасе од поплава, сиромаштва, и сваке беде. Обећао је да ће помагати онима који се сећају његових родитеља, Теофана и Ноне.)

Додатни извори-св.Никола Википедија

Свети Никола (грчки Агиос Николаос, "победа народа")је уобичајени назив за Николаја из Мира, светитеља и епископа Мира (у Ликији, део данашње Турске). Био је познат као тајни дародавац, па је стављање новчића у ципеле оних који су их оставили за њега и слично постало модел за Деда Мраза, чије енглеско име долази од холандског Синтерклас. 1087, мошти су му тајно пренете у Бари, у јужној Италији, па је познат и као Николај из Барија. Као историјска личност помиње се и поштује међу православним и католицима. Поштују га и разне англиканске и лутеранске цркве. Заштитник је морнара, трговаца, ловаца, деце и студената из Грчке, Белгије, Румуније, Бугарске, Џорџије, Русије, македоније, Словачке, Србије, Црне Горе; а и Баранкила, Барија, Амстердама, Бејт Јала и Ливерпула. 1809. сазвано је њујоршко историјско друштво и ретроактивно га именовало за светитеља заштитника Новог Амстердама, холандско име за Њујорк. Био је и заштитник Варангиан страже византијских владара, који су чували његове мошти у Барију.....

 

 

-Откривање истине о Деда Мразу

(линк)