Црква у свом есхатолошком стању-истински начин постојања света

Питања живота и смрти

Радионица 7:  ''Наш живот у Христу: од зачећа, преко Распећа, до Васкрсења''

Циљ: Овом радионицом желимо да резимирамо целу јединицу тако што ћемо још једном проћи од специфичних проблема до велике слике нашег живота у Христу. На срећу, након што смо видели неке озбиљне проблеме и шта хришћански одговор на њих стварно значи, тинејџери ће обогатити и продубити своје разумевање живота као Хришћана. Ова радионица се може користити као прилика за "провера", како би расправљали о искуствима и помогне им да открију колико су научили (и вама). Ова радионица им такође треба дати подстрек за акцију и службу као младе лидере. Сећајући се Крста, сада могу помоћи другима у тим тешким ситуацијама. Важно је за младе, да могу да пренесу еванђелску поруку и њену преображавајућу силу у животу код куће, у школи, и било где да се налазе.
Схвативши вредност властитих живота и могућности сада можемо бити инспирисани да изаберемо прави пут. Један од начина који надахњује тинејџере за живот у Христу је укључивање њиховог живота у круг живота који Црква живи сваке недеље, сваке године, цео живот, и са сваким од нас лично. Од зачећа до распећа на смрт, до нашег васкрсења у посљедњи дан, постајемо део приче о Христу и Његовој Цркви, а не само посматрачи. Ова радионица настоји да изазове у њима вечни осећај личног места у Божјем стварању.

Задаци:

1. Да потврде једни друге као јединствене и дарована људска бића.
2. Да потврде вредност људског живота као драгоцени дар.
3. Да свеобухвате наставну јединицу.

Корисни текстови:  Откривење 4-7

Материјали:

Икона Последњег суда,
Икона Распећа
Икона Васкрсења
Свеће
Поступак:
I. Уводна молитва
II. Пријава и преглед
III. Активност 1: Седам печата
IV. Активност 2: Потпуно поверење
V. Активност  3: Давање поклона
VI. Закључци
VII. Завршна молитва


I. Уводна молитва

II. Пријава: Нека сви учесници стану у круг. Док идемо у круг, гласно отпевајте своје име уместо да га изговорите.Тада ћемо као група, отпевати ваше име. Држите очи отворене и гледајте људе око себе док сви певате. Ви сте створени по слици и прилици Божијој. Ваше име је молитва. Певајте!
III. Активност 1:
Време: 15-20 минута.
Намена: Ово је преглед целог курса који покушава да сакупи главне теме на јединствен начин. Као "завршни испит" учесници ће истражити не само преглед онога што су научили у овој радионици, већ ће то учинити у контексту Посљедњег суда.
Простор мора бити донекле уређен за ову последњу радионицу. Прикажите иконе Последњег суда, Распећа или Распетога и Васкрсења. Требаће вам једна особа да делује као читалац, по могућству не ученик, већ помоћник-водитељ, ако га имате. Направите мирну али драматичну атмосферу. Будите достојанствени и тајанствени али запамти да се не ради о црквеној служби и не би требало да их збуните.
Читалац ће читати (по могућности певајући) стихове из Откривења. Између сваког одломка, нежно им говорите задебљане редове и поставите им питања на која би требало одговорити било из часописа или једноставно из свог размишљања. Ова активност је сврсисходно тешка слушајући са стране, јер је остатак радионице веома активан. Ова активност такође утиче на расположење за друге активности.
Почитне одмах како следи након пријаве. Замолите свакога да седне у круг, тако да један углао буде отворен за иконе на екрану. Замрачите собу и запалите свеће за додатни ефекат. Постарајте се да читалац има довољно светла. Учесници могу затворити очи и равномерно дисати.
Читач: Откровење 4,1-11.Ово је слика неба. Овако смо створени, да живимо с Богом у Слави Његовој и Сјају. Ипак ми не живимо у овом дивном станишту, растући у Духу и посматрајући чудесне ствари. Ми смо пали. Живимо и умиремо. Али ми нисмо створени да умремо него да живимо, да живимо вечно.
Читач: Откровење 5,1-14
У времену смо рођени и у времену ћемо умрети, пролазимо многе фазе раста. Ово је духовни пут. Пут почиње када се суочимо са изазовима нашег осећаја за добробит и срећу. Патња долази у овај свет, наш свет, а ми смо у њему. Попут Адама и Еве који су морали да напусте идилични Врт када су грех и патња ушле у свет, остављени смо са чежњом за миром и радошћу које смо изгубили.
За којим миром вапимо? Какву радост желимо да пронађемо? Паузирајте, затим дајте знак читачу да настави.
Рођени смо у овом свету ипак још увек не знамо шта је Бог планирао за нас.

Читач: Откровење 6,1-2
Први корак на путу је прихвање изазова одласка. Не можемо напредовати даље на путу живота све док не почнемо да прихватамо бреме наших избора и ствари које не можемо да променимо.
Много пре наша издржљивост је изазвана, у искушењу смо да изаберемо лакши пут. Ми жудимо за брзим крајем, за једноставним животом и "лаганом смрћу". То је дух еутаназије.
Шта је то што вас наводи да одустанете од борбе и труда и да побегнете? Паузирајте.
Када верујемо у Бога и прихватимо наш крст и следимо Христа, овенчавамо се Његовом славом дајући нам снагу да идемо даље. То је први корак, корак мучеништва.

Читач: Откровење 6,3-4
Други корак нашег путовања долази када схватимо да шта год да је наша патња, то није најважнија ствар у нашем животу. Ствари које нам чине задовољство и сигурност почињу да губе своје значење. Свветска уживања и световни болови су краткотрајни.
Али ми смо у искушењу да задржимо те празне приоритете, и одустанемо од нашег духа ради привремене удобности и сигурности. То је дух абортуса. Ослобођени смо тога када прихватимо одговорност за себе и поверимо у се Богу.    
Шта је то чега се држите а спречава вас да напредујете на духовном путу? Паузирајте.
Створени смо за вечни позив, коначану Истину, божанску љубав. Јер дошли смо да заслужимо слободу кроз жртву. Узимајући је као бреме на Крсту, уздижемо се као што је Христос учинио из љубави да би живели. То је корак жртве.

Читач: Откровење 6,5
На трећем кораку путовања можемо почети с напуштањем свих боли и патњи, предајући себе на Божију бригу. Али, сећање на патњу и даље боли, и у искушењу смо да се држимо те боли јер мислимо да нам даје снагу да истрајемо. То је дух смртне казне.
Али, љубав долази нама и ми праштамо другима као што је и нама опроштено. Више не живимо само за себе, напуштамо све ствари којих смо се драго држали. Остављамо своје камење беса и боли. И примамо опроштење сваки пут када опростимо.
Какво камење носите око срца? Шта вас вуче надоле на вашем духовном путу? Паузирајте
Окупани смо и очишћени од наших грехова. Наше ране су очишћене и тела су замотана белим платном док лежимо у гробу са Христом, чекајући васкрсење.

Читач: Откровење 6,7-8
На четвртом кораку силазимо у пакао, суочавамо се са страховима, патњом, осећајем губитка и самоће. Сада сазнајемо да живот има смисла, ако постоји сврха за све ово, ако нас Бог заиста воли и ако нас није оставио у јами. У тами тражимо светлост у нама.
Ту нас куша очајање. Ево нам искушење да себе пошаљемо у пропаст, како би избегли бол која је још увек са нама. То је дух самоубиства.

За којим миром трагате? Каква је радост коју ћете наћи? Паузирајте.
Загледајмо у своја срца, проналазимо радост, налазимо царство небеско. Напуштамо последњи страх и падамо у руке те љубави која гори тако ведро, љубав коју Христос има за нас. Осветљени смо, и у Његовој светлости ми видимо светлост. Отворени смо за радост вечног живота, крајњу истину, Божанску љубав.

Читач: Откровење 6,9-11
Посљедњи корак на путу је васкрсење. Обасјани светлошћу, ми смо поново рођени у светлу. Христос је васкрснуо, победивши смрт смрћу, и изнад нас у гробовима, даровао живот! У нашем новом животу постоји ново небо и нова земља. Свет около је трансформисан - преображен. Појављујемо се као живе иконе Бога живог.

Читач: Откровење 6,12-14
Ми не можемо знати када ће наше путовање бити завршено-наш живот и дубина душе су мистерија. Можемо наставити да узрастамо ка Богу у вечности, јер љубав је Његова бескрајна. Свакодневно се суочавамо са изазовом проласка кроз тај процес када год грех и патња уђе у наш свет. Сваки пут када прилазимо путиру ми пијемо и једемо живот Христа, умирање и поновно рођење. Сваки пут када направимо избор, без обзира колико велики или мали, ми идемо корак напред или назад на ово путовању. Сваки пут отварамо своја срца и нека се Бог покаже, корачамо ка бескрајном светлошћу и вечном животу.

Читач: Откровење 7,1-3, 9-17 и 8,1
Сада, пренесите ваш ум и ваше срце назад у ово време, ово место, овај живот. Показали смо вам један део мапе за ово путовање, јер је написана од стране оних који су корачали испред нас и како је пренесено нама. Али мапа нам показује да путовање почиње данас, овог часа, овог минута. Пођимо заједно у миру и љубави.

Нека учесници разговарају о својим искуствима пре него што се кренемо даље. Ако је потребно, користите нека од следећих питања:


• Куда вас  води ваш духовни живот заснован на изборима које чините?
• Где је ваш живот повезан са Богом и где сте изгубили везу?
• Шта је потребно да урадите да бисте вратили духовни живот на прави пут?
• Каква особа сте постали на основу корака које сте предузели у животу?
• Шта заправо чините са животом како би узрастали и постали ближи Богу?


IV. Активност 2: Потпуно поверење
Трајање: 10 минута.

Намена: Ово је коначни изазов: потпуно поверење. Потпуно поверење је згодан закључак за групни рад јер појачава веру у Бога и Божију заједницу, Црку. У овој активности, учесници се ослањају међусобно једни на друге на врло конкретан начин који ће их изазвати на једном много већем нивоу од интелектуалног.

Требаће вам најмање 8-10 људи и столица. Добро је да то радите напољу и на трави, као додатну заштиту. Једна особа стоји на столици окренута леђима остатку групе. Могу имати осматрача испред њих, који ће им када да почну. Они могу али и не морају имати повез преко очију током пада. Остатак групе стоји у два реда окренути једни другима иза столице / пања. Требало би да рашире своје руке вани како би формирали узајамни низ наручја. Не треба да се држе за руке, већ да их испруже једни ка другима изнутра, ка грудима, како би могли да ухвате члана групе који пада. Оставите довољно простора за члана који пада изнад глава хватача! Нека довољно људи раме уз раме хватају лице од колена до главе.
Како се свака особа пење на столицу, читајте им Псалам 23 и молитву за оне на путу - након свега, крај ове јединице је тек почетак њиховог путовања. Окрените се ка њима и уверите их да могу да верују својим друговима да ће их ухватити. Поређајте их до пада, реците им да питају да ли су хватачи спремни а онда могу пасти. Нежно их хватајте и поставите на своје ноге. Процес би требао да звучи овако:

Господ је пастир мој, ја не желим. . .

Затим следећу "Молитву пред путовање", изговорите особи која је завршила ову јединицу: Господе Исусе Христе, Боже наш, истинити и живи путе, буди Ти, о господару, сапутник, путовођа и заштитник служитеља свога (име.) током његовог/њеног путовања; избави и заштити га/њу од свих опасности, несреће, напасти, да се тако одбранимо Твојом божанском силом да би он / она имали мирно и успешно путовање у овом животу и сигурно доспеју у царство небеско. Јер у Тебе полажемо поверење и наду, и Теби, заједно са Твојим вечним Оцем, и Духом Светим- приносимо све похвале, част и славу сада и увек, и у векове векова. Амин.
Проверите да ли су хватачи спремни. Онда реците:
Сада без страха, завршавамо ову јединицу, наш брат / сестра (име) и сапутници у овом животу, падају назад у руке наше браће и сестара у Христу.
Кад су сви прошли кроз то, окупите их заједно и загрлите се! Ако сте у стиску с временом, изговорите Псалам и главну молитву једном за све учеснике.
Ако имате веома велику групу, можете имати више тимова, поготово ако су радили заједно и редовно у групи. Ипак, ако је група велика, можете створити дуг "тунел љубави." Да би то урадили, и наставите два реда и убаците особу до краја држећи се за руке док не дође до краја реда, где ће бити неколико људи у стојећем положају као ослонац. Ово пружа препород након духовног путовања. И може бити тешко за појединце који су тежи тако да ћете морати прилагодити према потреби.

V. Активност  3: Даривање трач поклона
Време: 15-20 минута
Намена: Ова активност пружа сваком члану афирмацију сопствене вредности као људског бића. Ово је пропраћено поклонима који симболизују оно што су учесници примили као део њиховог искуства заједничког учења. Онима који се боре за понизност не треба хвала, али могу и требају да прихвате дарове оних који их воле. Дакле, "хвала" је прво учињена у контексту трач радионице, где су сазнали оно што чланови групе мисле о њима. На тај начин, напредак особе је потврђен не правећи фешту поноса - они морају стрпљиво да подносе без одговора шта други кажу о њима. Након што је свака особа заврши, чланови група затим размјењују дарове за које им је речено на претходној радионици да их донесу. То им такође даје прилику да "обнове" отвореност и искреност као крај јединице.
Мање групе нека остану заједно. Велике групе поделите на мање. Надамо се да ће основати редовне групе ако већ нисте доделили спискове малој групи.
Свака особа би требало да седи у "врућој столици." Ова особа мора да седи окренута и удаљена од групе и не сме ништа рећи док седи тамо. Остатак групе затим "трачари" о њој, делећи међусобно (тако да члан"вруће столице" може чути) позитивне ствари које су запазили о особи током радионице. Користите следећа питања као смернице:

• Шта вас највише инспирише код те особе?
• Како та особа доприноси вашем духовном расту?
• Које квалитете та особа поседује па је чине добрим моделом за друге?
• Шта вам се највише допало код особе с којом сте провели време? Како је она побољшала ваше искуство у овој наставној јединици?
• Како вас је изненадила или премашила ваша очекивања на позитиван начин?
• Како је та особа дар за групу? Какве дарове они доносе групи?
• Шта желите рећи тој особи како би је подстакли да расте у вери?
Након што је свака особа имала прилику да седне (укључујући и водитеља!), окупите се заједно као цела група. Свако би требао да напише своје име на малом комаду папира и стави га у врећицу / кутију (најбоље врећица / кутија која се користи у радионици 4 активност # 3). Свака особа затим извлачи име других, насумично. Они затим дарују особу чије су име извукли и објашњавају шта симболише дар тој особи. Дар треба да одражава нешто што су научили из наставне јединица и / или своје искуство са целом групом.

VI. Закључак
Резиме:
1. Како су питања живота и смрти знак послати нама на духовном путу?
2. Шта је једина ствар коју можемо учинити када не желимо да помогнемо себи и другима чинећи најбољу одлуку када је реч о питањима живота и смрти?
Док сте овде, не постоји бољи начин којим можемо да вас саветујемо на вашем путу, осим речима св. Јована Богослова, познатог и као "Старији" у његовој трећој Посланици:

Љубљени, молим се да у свему добро напредујеш, и здрав да будеш, као што ти добро напредује душа. Јер се обрадовах веома када дођоше браћа свједочећи о истини твојој, како ти у истини живиш. Од тога нем авеће радости него да чујем како моја дјеца живе у истини.
Љубљени, вјерно чиниш што год радиш за браћу и за намјернике, који посвједочише твоју љубав пред Црквом; и добро ћеш учинити ако их испратиш достојно Бога. Јер Имена Његова ради изиђоше, не примајући ништа од незнабожаца. Ми смо, дакле, дужни примати такве, да будемо сарадници Истини...
Љубљени, не угледај се на зло, него на добро. Који добро чини од Бога је, а који зло чини није видио Бога...
Много имадох а пишем, али нећу мастилом и пером да ти пишем; него се надам да ћу те ускоро видјети и усмено ћемо говорити. Мир ти! Поздрављају те пријатељи. Поздрави пријатеље по имену.   

VII. Завршна молитва
Закључак
Питајте свештеника да ли је могуће да завршите јединицу кратком Службом захвалности молећи за снагу и мудрост у узрастању ка Христу и Његовом краљевству. Нека сви учесници попуне образац за оцењивање ове јединицу пре него што оду и пошаљите их на: Питања живота и смрти/ Канцеларија за децу и младе, Православна Црква у Америци, P.O. Box 675, Syosset NY 11791-0675.