Шта сад љубав има с тим - увод +3 4 5

Тема за тинејџере која се тиче наших односа и наших избора

Радионице које чине ову тему:

Ко је Бог?

Док размишљам о себи свом свету

Зашто је моја породица баш моја?

Има пријатеља и правих пријатеља

Ја њих чак и не познајем! Или: Они су први почели!

Али ми се волимо!

Моја Црква и мој живот: Чамац за спасавање

Прилози:

Радни листови:

Круг пријатеља

Символ вере

Љубав против заљубљености

Вреднујмо себе

Ова тема има следеће задатке:

Да ученицима пружи основу као и адекватан речник како би могли да испитају учење Цркве које се тиче разних савремених изазова

Да им пружи могућност да разговарају и испитују њихове односе са собом, Богом, Црквом, породицом, пријатељима и другима

Да у њима негује свест како је њихов однос са Богом и његовом Црквом најважнији од свих односа у њиховом животу

Да усади у ученике везу између њихових односа и њихових моралних избора

Циљеви:

Након обраде ове теме, ученици би требало да:

свој однос са Богом и Црквом препознају као стожер свих других односа

разговарају о томе како њихов однос са Богом и другима утиче на њихове моралне одлуке

виде моралне одлуке не у издвајању већ у везивању у односе са собом, са Богом, Црквом, породицом, пријатељима, чак и са онима које не познају

одреде своја осећања која се тичу односа са Богом, његовом Црквом, са собом, пријатељима, породицом, симпатијама и другима

божаснко и Црквено етичко учење схватају као израз жеље да свима буде добро а не само као збирку правила који нам ''забрањују да се забављамо'' и ''да радимо шта хоћемо''

да одреде љубав на основу поруке из 1 Кор 13:4-8.

Тема је намењена ученицима од 13-18 година

Литература за вероучитеља:

Вер Калист, Православни пут, Хиландар 1997.

Препорука вероучитељу

Запамти да је твоја припремљеност и твоја заинтересованост од велике вредности за ученике. Ако размишљаш да је оно што радите важно, примери ће прирасти уз њих. Ти имаш огроман утицај на њих, било позитиван или негативан у доба када они могу, свесно или несвесно, да донесу животну одлуку о ступању у заједницу Тела Христовог, у Цркву.

Читај, моли се и добро размисли о свакој радионици пре него што почнеш да је реализујеш. Можда ће ти бити потребан материјал, разговор са свештеником о неким детаљима или да сакупљаш изворе из библиотеке, парохијске или градске. Вероучитељу ток радионице траба да је добро познат и близак како би могао ствари да представи сопственим речима. Читање са папира би брзо уништило спонтан и искрен разговор.

Најзад, буди прилагодљив и креативан. Ова се тема заснива на личном таленту и креативности. Не плаши да измениш радионицу како би је прилагодио датим околностима. Што више материјала будеш могао да обрадиш са младима из твоје школе, сви ћемо бити успешнији.

Белешка за вероучитеља

Свака радионица укључује вођење дневника активности. Дај ђацима око 15 минута за ову активност на крају радионице. И ти би ово требало да радиш са њима. Дневнике могу да оставе код тебе ако желе да се садржај чита наглас. Ово им је ''безбедан'' начин, да постављају питања и износе сопствено мишљење.

Радионица 3

Зашто је моја породица баш моја?

На крају ове радионице, ученици би требало да ......

дефинишу своју породицу као групу људи са којом их је Господ најтесније везао

разговарају о томе како њихов однос према пордици утиче на однос према Богу

расправљају о Божијој заповести: Поштуј оца свога и матер своју, у складу са Лк 14:26.

Корисни извори и текстови:

Митрополит Амфилохије (Радовић), Православна породица у 20. веку, Православље бр. 942, 2006.

Изл 20:12

Лк 14:26; 18:20

Увод- Приказ данашњице: Савршена породица

Кажи им да је данашња тема разговор о нашем односу са породицом. Направићемо

talk show

чија је тема Савршена породица. Подели ученике у групе од по 4-5 чланова. Свака група је породица и они треба да покажу публици зашто су савршена породица. Такође могу да говоре о оним члановима породице који ''данас не могу да присуствују''.

Како свака група представља ''породицу'' истакни оне вредности и и она понашања која они мсатрају савршеним.

Расправа - Ја нисам изабрао да имама овакву породицу! Тако је, Бог је то учинио!

Када сви заврше своје представљање кажи им да ми сви имамо идеје како би требало да изгледа савршена породица те да је свака наша породица мање-више савршена. Али, шта ако кажемо да је Бог сваком од нас дао породицу која је савршена за нас? Шта се под тим подразумева? (Будући да нас Бог познаје боље него ико, мора да постоји разлог што нам је дао баш нашу породицу. Можда ми не разумемо зашто, али свако од нас мора да буде са људима из своје породице.)

Разговарајте о следећем:

Које су то ствари које можемо да научимо у својој породици (стрпљење, љубав, веру у Бога, значај односа са другим људима...)

Како би Бог одговорио на тврдњу: Каткад мислимо да нам је породица уништила живот јер због ње не можемо да радимо оно што хоћемо или што мислимо да би требало. ('' Дао сам ти могућност да изабереш између доброг и лошег. Да ли верујеш да ћу ја бити тамо да ти помогнем?'' Разјасни ђацима да, упркос томе што неки родитељи каткад нас злоупотребљавају, Бог не жели да ми будемо злоупотребљени.

На који начин твој однос са породицом утиче на твој однос са Богом? (Ако дете има оца који је склон да га злоупотреби, тешко ће му бто да размишља о Богу као о оцу који воли...) Како ваши породични односи утичу на ваше свакодневне моралне изборе (Ако сам љут на родитеље и желим да их повредим, можда ћу учинити нешто недозвољено што знам да ће их пповредити.

Расправљајте у вези са Изл. 20 и Лк 14: 26; 18: 16-29

Нека прочитају дате стихове. Подсети их да се пета Божија заповест односи на поштовање родитеља. Кад Исус каже: '' Ако неко дође к мени и не мрзи оца својега ....'' (и даље Лк 14: 26), он не одбацује пету заповест и о томе говори неколико поглавља касније, (читај Лк 18:16-19.)

Шта је Исус мислио кад је ово рекао? (Не смемо да дозволимо да се ишта испреши нашем односу са Богом, макар то био неко близак као што је родитељ.

Бог је дао само десет заповести и међу њима је она која нам говори да поштујемо оца и мајку. Зашто нам је то Исус рекао? (Зато што су они једини људи на свету које је Бог изабрао да имају наш нас.)

Дневник

Напиши причу о својој подордици користећи 9 од 18 датих речи. (Дате речи се могу користити у било ком времену/падежу/броју)

блискост;сарадња ; љубав; потреба; зависност; стрпљење; вредност; саставни део; заштита; застрашивати; веза; поверење; такмичење; мећусобни однос; нада;реаговање; одговорити; комуницирати

У нашим животима се не дешава ништа без Божијег одобрења. Чак нам је и породица дата због посебног разлога: да нам помогне да се приближимо њему и да нас припреми за живот.

На који начин твоја породица то чини?

Закључак:

Једно од ствари у које верујемо је да нам Бог увек даје оно што нам треба. Разумели ми то или не, Бог нам је дао нашу породицу зато што зна да је то група људи са којим треба да будемо у тесној вези. Некада нас породица обрадује, некада нам нанесе бол. Ипак, она нас увек изазива да учимо о истинској љубави и да живимо животом за који нас је Бог призвао.

Радионица 4

Има пријатеља и правих пријатеља

На крају ове радионице ученици би требало да

наброје 3-4 особине доброг пријатеља

наброје 2-3 врсте односа за које каткад мислимо да су пријатељства али у ствари нису

расправљају о разлици између негативног уплитања и позитивног утицаја

се сете шта Свето писмо говори о пријатељству

Корисни текстови

Јн 15:13-17

Прем. 16:28; 17:9, 17

Проп. 4:10

Увод- Ола ла, па ти си баш интересантна особа!

За ову активност требаће вам цедуљице (за сваког по једна). Обележи цедуљице, користећи свак број два пута. Стави их у корпицу.

Нека ђаци извуку цедуљице из корпице и пронађу особу са истим бројем. Партнери ће наизменично да откривају што више инересантних ствари код оног другог. Нека свако има по 2 минута за то, а онда им дај знак да престану. Када заврше активност нека поседају. Сада свако треба да представи свог партнера казујући му име и што више интересантних детаља којих може да се сети.

Круг пријатеља:

Фотокопирај и подели им радни листић: Круг пријатеља:

Круг пријатеља

Познаници:

Пријатељи:

Блиски пријатељи:

Људи који утичу на тебе да чиниш добра дела и будеш боља особа:

а. Погледај како је љубав одређена у 1 Кор. 13:4-8.

Испод сваке категорије на листићу ( познаници, пријатељи....) напиши било коју од 16 описа из ових датих стихова, а који одговарају људима из те категорије.

b.Размисли о људима који би се нашли у датим категоријама. У пазном простору испод сваке категорије напиши за колико би људи одатле рекао да на тебе врше позитиван утицај и чине да будеш боља особа чак и када то није нарочито популарно.

Говори им како често имамо пријатеље из различитих ситуација, школске другаре, другаре из краја или из цркве...Каткад се догађа да твоји пријатељи могу да се разврстају у још категорија: они који течине популарним у школи, они који нам помажу да решимо проблем, они са којима се радо надмећемо, они са којима смо пријатељи зато што живе у близини нема нико гдругог са ким бисмо се дружили...

Нека ученици погледају лист испред себе. Реци им да размисле о свим људима које знају и који њих знају. Колико мислие да имају познаника, људи за које би рекао: ''Да, срели смо се'' чак и када не знате много једно о другом'' Према претпоставци, запиши број испод ''познаници''.

Затим то исто понови код осталих категорија. Подсети их да ово не би требало да виде многи ''пријатељи'' те да своје листове треба да задрже код себе.

Под '' пријатељима'' се сматрају људи који су нам добро познати; не најбољи пријатељи већ људи са којима се нешто ради и проводи пријатно време, људи који познају нашу личност."

Блиски пријатељи" су они људи које ми добро познајемо и који нас добро познају.

Људи који знају наше снове, проблеме, али и успехе.

Дај им око 5 минута да попуне радне листиће.

Када сви заврше питај их у коју категорију су ставили највише особина које се односе на љубав. (То је под ''блиски пријазељи'' највероватрније; ако није, питај их зашто је то тако?)

Следеће питање је у којој се категорији налазе људи који би их подржали и помогли им да чине праве ствари чак кад то и није нарочито популарно. (Опет би одговор требало да буде ''блиски пријатељи''.) Разговарај са ђацима о томе да каткад морамо да преиспитамо ствар и видимо кога бисмо назвали пријатељем. Деси се понекад да се познаници могу показати бољим пријатељима од оних у које бисмо се заклели.

Расправљајте на тему: Негативан притисак и позитиван утицај

Говои им о томе како смо сви ми под извесним утицајем других људи, нарочито пос утицајем пријатеља и оних са којима проводимо довољно времена. Размисли о својим пријатељима у школи.

Какав утицај врше на тебе школски другари? [одећа, избор пријатеља,музика,пиће, секс, понашање, итд.]

Какав утицај врше на тебе пријатељи из цркве, или се уопште не разликује од утицаја школских другара?

Многи тинејџери православне вере кажу да радо проводе време са својим православним пријатељима јер верују да ту могу заиста да буду '' осни сами'' и да не морају да се понашају на одређен начин. (не морају да се фолирају- рекли би наши тинејџери). Питај их да ли се ко од њих некада тако осећао? Какво је то понашање које од њих очекују њихови нецрквени другари?(да глуме прибраност и када су збуњени, да се праве да их интересују ствари које их не интересују, да се љуте баш онда кад им је до забаве...)

На велики папир напиши два наслова (један поред другог): ''Притисак'' и ''Позитиван утицај''. Припреми фломастере. Дај им 5-7 минута да на миру напишу нешто што се односи на поменуте наслове (на пример, под притиском се може подразумевати пијење алкохола, застрашивање, себичност...,а под позитивним утицајем пријатељства, брига, љубав, помоћ при доношењи тешких одлука...)

Када су сви завршили питај их да ли неко има да псотави неко питање или да каже нешто о ономе што је нашисано. Овим се особи која је написала даје шанса да објасни свој став.

Из ове активности извуците следећи закључак: Ако смо се икада питали да ли је неко истински пријатељ, требало би да размислимо којој колони више одговара-Притисак или Позитиван утицај? Помислите да већина нас одговара обема колонама.

Дневник

Нека ђаци у дневницима запишу библијске стихове навођене дате на почеткуове радионице.

На врху странице нек напишу: '' Бити бољи пријатељ'' Размишљајући о људима које би назвали правим пријатељима, нека читају библијске стихове, а затим у 1 Кор

13:4-8 нек замене '' Љубав'' са '' Као добар пријатељ ја сам'' Размишљајући о ситуацијама у којима су се нашли са својим пријатељима или о времену када су морали да направите прави избор, нека сваки ђак начини листу ствари које би учинио да би био вољен од стране пријатеља .

Закључак

Бог доводи многе људе у наш живот. Неки желе да нас подрже и да нам помогну, неки желе да им се придружимо у пропадању. Пријатељства настају у различитим ситуацијама и не постоје два иста пријатељства. У сваком случају, истинска пријатељства имају једну заједничку ствар. Ако не можемо да кажемо да је љубав део нашег пријатељства, а ко нема доброте, стрпљења, наде, постојаности, поверења и ако се не радујемо истини са нашим пријатељима, онда нисмо прави пријатељи.

Радионоца 5

Ја њих чак и не познајем! Или: Они су први почели!

На крају ове радионоце ученици би требало да

. . .

објасне хришћанско схватање појма '' ближњи'' као прелажење са познаника, пријатеља и блиских пријатеља на све људе

расправљају о томе како наше везе са људима које познајемо или не познајемо утичу на њих и на нас

разговарају о томе зашто нам је Исус рекао да волимо наше непријатеље

одреде неку ситуацију у свом животу када их је Бог позвао да воле ближњег

Мт 25: 31-46

Лк 6:27-36

Лк 10:25-37
   

Атанасије Александријски, О оваплоћењу: "Бог је постао човек да би кроз њега ми могли да се обожимо.''

Увод - Сви смо повезани!

Припреми хамер за радни лист '' Круг пријатеља'' који је довољно велики да се за њега може закачити 12 картица. Подели ђацима по дванаест картица димензија 4x6.

Кажи им да ћете преиспитати подеку на познанике, пријатеље и праве пријатеље. Кажи им да на картицама напишу имена или иницајале људи које сматрају познаницима, пријатељима и правим пријатељима (нека искористе 9-10 картица). На преосталим картицама нека напишу имена или иницијале оних које не сматрају познаницима, пријатељима и правим пријатељима. Лепком или чиодом нека причврсте своје картице на одређен део хамера ређајући их у круг. Последња картица треба да буде ван круга.

Расправа о тексту из Светог писма

Прочитај причу о Милостивом Самарјанину.

Да ли је Самарјанин био близак пријатељ рањеном Јеврејину? Да ли му је био пријатељ или чак познаник? У ствари, био му је потпуни странац. Шта каже Исус да му је он био? (Одговор је Ближњи.)

Покушајте да дефинишете појам ''ближњи''.

Постави следећа питања:

"Дакле, од свих људи на хамеру, ко је твој ближњи?[Сви.] "

Шта је са људима које су други људи ставили на своје картице, а ти их не знаш? (И оно су, такође ближњи).

Реци ђацима да се сете неке прилике када је неко био посебно љубазан према њима или, пак, када је био окрутан.

Постави следећа питања и разговарајте о њима:

Како је тај догађај утицао на њихова осећања? Како се одразило на односе са људима после тог догађаја? (Они су били окрутни што је изазвало нетрпељивост према другим људима или су били љубазни што је изазвало добро расположење које ни лоша вест није покварила, итд)

Кажи им да Свето писмо говори и о другим начинима на које ми реагујемо у контакту са другим људима.

Подели их у 2-3 групе. Нека свака група прочита по један од датих текстова из Светог писма и одреди му смисао, а затим да пример из свакодневног живота који одсликава поуку из текста.

Када све групе заврше своје питај их зашто је Исус мислио да је за нас важно да све људе снатрамо ближњима. (Бог је све нас створио. То значи да нико није мање или више важан одо оног другог. Осим тога, начин на који се ми понашамо према некоме може да се одрази на стотине и хиљаде људи).

За ентузијасте: Филм

"Its a Wonderful Life" (Френк Капра, 1946. г)

је у тесној вези са циљевима ове лекције. Ако постоји могућност, ваља га одгледати.

Дневник:

Направите листу ближњих које вам је Бог послао у живот (неког ко вас је повредио, неког бескућника, новог ђака у школи). Изабери једног. Како си му одговорио/како си га прихватио? Како би Исус желео да се ти понашаш према њему? напиши три ствари које би учиниле да будеш вољенији ближњи. Ако ти не иде, погледај

1 Кор 13:4-8.

Закључак:

Бог нам не говори да са свима треба да будемо добри пријатељи, али нам говори да треба све да волимо. То се односи и на оне људе којима нисмо баш одушевљени и на оне којима се ми не допадамо.

Књига постања и читаво предање Цркве нас учи да смо ми икона Божија. Јеванђелист Јован нам каже да '' Бог је Љубав'' (1 Јн 4:8). Бог нас воли чак и када зна да га ми не волимо довољно заузврат. Бог жели да ми волимо свако његово створење, не зато што ће нас то сворење заузврат волети већ зато пто нас он, Бог, воли: ''Љубљени, љубимо једни друге, јер је љубав од Бога.'' (1 Јн 4:7).