Моја православна породица - увод

Моја православна породица 18+

Увод

Јер ко изврши вољу Оца мојега који је на небесима, таје је брат мој и сестра и мати. (Мт 12:50)

Моја православна породица је програм учења који нам помаже да откријемо начине на које можемо да постанемо живи примери Христа у нашим животима и да напредујемо у том правцу док изграђујемо друштво, односно свет. Одговорни смо за своје понашање у свим заједницама и ''породицама'' у којима живимо: у кући, у Цркви, у школи, у крају где живимо, у околини, на власти, и другде. ''Наше сабирање као заједнице у Христу је смисао наше вере. Реч Црква, као што знамо, значи сабрање или скупштина људи који су изабрани и позвани да изврше нарочит задатак.'' (Хопко, Православна вера 2). Без обзира на порекло, то је оно што нас повезује као хришћане и чланове породице каква је његова света Црква. , чин који је услов за све што ће се десити. Јер они су на путу изградње Цркве или, тачније речено, на путу преображења у Цркву Божију. (Шмеман, За живот света).
 

Путовање почиње чим хришчани напусте своје домове и постеље. Они живе, у ствари, свој живот у садашњем конкретном свету и било да морају да возе педесет километара или да прошетају неколико блокова, свети чин је већ ту
 

Свако има своју улогу у Цркви, од оног тек крштеног детета до најстаријих чланова. Начин на који ми видимо себе и своју улогу у Божијој породици је пресудно за опстанак како локалне Цркве, тако помесне, тако и васељенске.

Као Божија деца, позвани смо будемо сведоци своје вере. Позвани смо да схватимо ко смо ми као православни хришћани, да будемо Божији сведоци са нашим продицама и проијатељима тако што ћемо бити добра браћа, настојећи да помогнемо другима, да штитимо и уздижемо оне који су у невољи или који су жртве предрасуда и дискриминације. Такође смо позвани да спознамо своју веру и да живимо по вери, да исправљамо погрешна мишљења и криве информције о нашим убеђењима као и да поштујемо људе који су друге вере.

Општи циљеви програма

Током овог програма, вероучитељ мора увек да има на уму два најважнија циља:

препознавање нас самих као православних хришћана повезаних као породица хришћанском љубављу

разумеју да као верујући православни хришћани морамо себе предати његовој заповести о љубави једних према другима кроз наша дела саосећања и самилости према свим Божијим људима.

Бог нас је учинио својим људима кроз Свете тајне Цркве. Крштењем постајемо Божија деца. Миропомазао нас је и позвао да постанемо његов народ; да слушамо, разумемо и проповедамо његову Реч као Божији пророци; да штитимо свет и старамо се о њему као помазани цареви обучени у белу одећу светости; да му приносимо све што јесмо и што чинимо као свети дар и службу, као дар који приноси свештеник. Бог нас позива да обновимо свет као Рај који је он створио за своје људе у Врту. Позива нас на вечни живот у свом Царству. Кроз живот Цркве ми постајемо његов свети народ који је позван на његово дело у овом свету

Циљеви лекција

Циљеви су оно што ће ђак моћи да чини након реализације овог програма. Држање два најважнија циља на уму помаже нама, учитељима, да се концентришемо на важну чињеницу да парохије постоје ради исповедања вере, Евхаристије, ширења вере, чињења добрих дела као другим хришћанима тако и људима уопште. !
 
Циљеве лекције одрђује сам вероучитељ. Кроз питања, разговоре и активности, он одређује да ли су ђаци у стању да испуне циљеве. Ако нису у стању да их испуне, вероучитељ ће знати да је понављање неопходно.

Материјал

Материјал се разликује од лекције до лекције. Углавном су то примерци библије те бојице, пластелин, маркери, темпера, маказе, лепак и слично.
Наставна средства
Овде спадају иконе које се могу штампати, литургијски текстови, приручници, радни листови, библијске приче и многа друга наставна средства која омогућавају наставнику постигне успех. Средства су подељена у обавезна и допунска. Обавезна су наведена у оквиру лекције. Допунска средства су корисна за сакупљање основних информација и то су или предложена литература или веб сајтови.

Ток часа

Овде су приказани кораци како би час требало да изгелда. Водите рачуна да неке лекције захтевају припрему унапред и молитвено размишљање пре сусрета са ђацима.