Вера у Бога у Новом Завету (обнављање)

Материјал ''Писар''
Примерак 2

Путујући учитељ виђен у Самарији; подсетимо се Божијег имена

Циљеви

 

За катихету

 

За ученике, питање које их је највише оптерећивало није било да ли је Исус Бог, него да ли је Месија. У јеванђелској причи о жени Самарјанки на бунару, Исус одговара на обоје у једној реченици.

Жена, позната као Фотина у православној традицији, каже Исусу (парафразирано), "Знам да кад Месија дође откриће нам све." Исус одговара, "Ја сам који говорим са тобом." Он потврдно одговара да је Он Месија, али у избору израза, открива да је и Бог. Задатак Писара је да ово изнесе на видело.

Писар се позива на причу о Богу који позива Мојсија да изведе његове људе из ропства. Мојсије, пастир, не мисли да ће му Израиљци поверовати да он треба да их изведе док не буду знали име Бога који му тако поручује. Бог одговара да је Његово име "Ја сам Онај Који јесам." Исус, користећи "Ја сам" у одговору, открива свој идентитет. Они који су чули причу у то време, су се више интересовали за чињеницу да је Исус причао са женом, још и Самарјанком. Самарјани су сматрали светим само првих 5 књига Старог Завета, и сматрани су не баш правим Јеврејима.

Пошто је Фотина довела народ Исусу, она се сматра првим еванђелистом међу незнабошцима. У православној иконографији, име Божије је записано у Исусовом ореолу.

 

Позадинско читање

 

(Директни наводи из обележених извора)

Самарјани

 

Самарјани су били мешана раса и традиционални непријатељи Јевреја. Иако су се клањали израиљском Богу и чекали избавитеља, прихватали су само првих 5 књига Петокњижја као своје Писмо. Саградили су свој сопствени храм на брду Геризим, који су Јевреји уништили 128.г.п.н.е. (фуснота на Јн.4:28-30)

 Самарјанка, први еванђелиста

Самарјанка је постала први еванђелиста, сведочећи о Христовом доласку и приводећи друге к њему (фуснота на Јн.4:28-30). 
Божије име је Јахве што значи Ја сам Онај Који јесам; или Ја сам Оно што сам; или Бићу што ћу бити; или једноставно Ја јесам. Он је истинити и живи Бог, једини Бог...Зове се Адонај: Господ; и његово свето име Јахве људи никад не изговарају због страшне светости.. Јахве се односи на Свемоћног Господа, као највишег Бога, као Господа Бога над војскама (Хопко, Доктрина, 4 л)

 

Божије име

Брзи преглед лекције

Отварање:

(Потребно: Библија означена на Излазак 3:1-6)

 

Увод: (Потребно: оловке, копије уводног и завршног читања, текст)

Радни листић: 
Потребно: оловке за наглашавање, примерак 2; "примерак 2 резиме", копије "Православног света",) У наставку, погледај у "Резиме" радни листић и обележи своју копију примерка 2 према оном што ђаци треба да знају. ђаци ће прочитати примерак 2 и завршити радне листиће. Прочитаће "Православни свет."

 

Појачање лекције:

"Резиме вести" попуњавате у празнине, и упоредите/супротставите Исусове речи "Ја сам" са Богом Који открива своје име Мојсију.

Православни свет:

"ЈА САМ" и "БИТИ" (Можете пожелети да нађете друге примере икона Исуса које показују натпис у ореолу.)

Да ли је заклињање лоше? Шта значи узимати име Божије узалуд?

Страница водич за проучавање: Одговори на питања се налазе у циљу лекције изнад.

 

Завршница:
Потребно: Библија означена на Јн 4:15-26

 

Релевантни одељци из Писма:  Самарјанка, Јн.4:15-26; Име Божије, Излазак 3:13-16

План часа:

 

 

Отварање

Узмите Библију, са означеним читањем Излазак 3:1-6, а ђаке уведите са, "Читање из Књиге Изласка, глава 3, стихови од 1 до 6.". Нека се окупе око иконе у углу и стану да чују читање из Библије.

 

Увод

 

Потребно: Библије, копије "Уводна и завршна читања." Научили смо како наћи библијски цитат. Ове недеље, применићемо научено, налажењем данашњег читања и проучавањем . (Извадите "Уводна и завршна читања.". Овде је листа читања за следећих неколико недеља. Сваке недеље, означићете читања једно за отварање и једно за крај. Кад га пронађете, означите га. Проверићу ваш рад гледањем прве три речи које сте написали. Један од главних циљева овог рада је да се сналазите са налажењем библијских цитата.

 

Радни листић

 

Погледајте радне листиће за обнављање и нагласите вашу копију примерка према оном што ће ђацима бити потребно да сазнају. Можете желети да застанете код важних израза да видите да ли ђаци схватају који су значајне. Извадите Примерак 2 и оловке за наглашавање. Гласно прочитајте страницу.

Једна од заповести нам каже да не узимамо име Божије узалуд-можемо ли навести неке примере? ("узалуд", у ствари значи "без сврхе", што треба да нам укаже ба то да чак и узвик, "О, Боже!" не треба да се користи. Бог нам је дао ову заповест.)

 

Појачање лекције:
Хајде да видимо колико се сећате оног што смо читали. Можете радити сами или у паровима, и можете користити књигу Одговори за понављање. Фотина је знала да је Исус био пророк. Она је рекла Исусу да кад Месија дође рећи ће све. Исус је одговорио, "Ја сам који говорим са тобом."

 

Бог је позвао Мојсија да изведе свој народ из Египта. Мојсије је питао за име Божије. Бог је одговорио ЈА САМ Онај КОЈИ ЈЕСАМ." Божији одговор показује да Он није једноставно један од многих богова. Ми служимо Једином Вечном, чије име је свето.) Упоредите и супротставите: На овом радите као разред. Ђаци могу да одговоре на последње питање по свом мишљењу.

Православни свет

Читајте заједно. Покажите ако је могуће друге примере. Писар: записивање: За сваки примерак Писара, записаћемо тему приче и Писарeв одговор. (Гласно прочитајте страницу. Ђаци треба да запишу "Бог је открио своје име Мојсију" и "Исус је рекао "Ја сам".


 

Водич за учење
Одговори на питања се налазе у циљу лекције изнад. (Ђаци могу радити у паровима.)

Предмет: употреба Божијег имена?
Датум: 27. година Господња
Од: Малахија@БВремена
Ка: Јона@Соломонов трем

 

 

Јона,
Покушавамо да проверимо ове чињенице пре штампања-не желимо да буде грешака.

 

 

Путујући учитељ у Самарији

 

СИХАР: Мештанка је имала необичан разговор са Исусом из Назарета. Наш извештач, даљи женин рођак, ју је интервјуисао за ову причу. Сусрет је почео необично, са Исусом који је одједном срушио 2 табуа: он, Јеврејин, је започео разговор са женом коју није познавао и која је била Самарјанка.

 

Библијска Времена: Како је почео овај сусрет?

Фотина:Замолио ме је да му дам да пије кад сам наточила воду из бунара, а његова смелост ме изненадила.

БВ: Шта сте рекли?

Фотина:Питала сам како то он, Јеврејин, тражи од мене да пије, Самарјанке и жене. Рекао је да кад бих знала ко је он који ми тражи да пије, да бих тражила од њега пиће. Ово је било збуњујуће јер он није имао ништа чиме би захватио воду. Рекао ми је да би могао да ми да "воду живу." Рекла сам, "Господине, молим вас учините тако.

БВ:Да ли је дао?

Фотина: Онда је рекао, што ме заиста зачудило, "Иди и позови свог мужа." Кад сам му рекла да немам мужа, рекао ми је да сам их имала 5, и да човек са којим сам сада није мој муж." Тад сам схватила да је он пророк. Зато сам га питала да разјасни где треба да се молимо, на планини Герисим или у Јерусалиму. Рекао ми је да се нећемо клањати ни на једном од тих места.

БВ: Шта је то значило?

Фотина:Према Исусу, клањамо се "у духу и истини". Рекла сам му, "Знам да долази Месија и кад он дође објавиће нам све.

БВ:То је довољно јасно

Фотина: Да, али је одговорио, "Ја сам који говори са тобом."

БВ: Рекао је, "Ја сам?"

Фотина: Да, то му је био циљ.


 

Научили смо да је Фотина довела неколико људи у своје село да виде Исуса. Он је у Самарији остао 2 дана.

Са Писаревог стола

"Историја у служби мудрости"

 

Да се подсетимо Божијег имена!

 

Казано је да је Исус, путујући учитељ из Назарета, разговарао са Самарјанком. У овом разговору он о себи каже "Ја сам". Да ли је заборавио свето име нашег Бога? Хајде да се подсетимо приче када је Бог позвао Мојсија да води наш народ, и научио га Божијем имену. Вратићу вас у време када су наши људи били робови у Египту.

Наши преци су живели међу Египћанима четири стотине година, и научили имена њихових богова: нпр. Изида, богиња живота, је била повезана са реком Нил; Сакхмет, изузетно моћна богиња, је владала кугом. Озирис је био бог који је управљао животом и смрћу. Богови су обично имали имена. Тако да је имало смисла за Мојсија да Господа пита за Његово име. Мојсије је рекао, "Ако дођем народу Израиља и кажем им, "Бог отаца ваших ме је послао к вама," и они ме питају, "Како се зове?" шта ћу им рећи?"

Божији одговор је показао да Он није просто један од многих богова. Тачније Господ је Једини Који Јесте, или, као што је рекао,"Ја сам Онај Који Јесам." Тако је рекао Мојсију да каже да га шаље "Који јесте". Онда му је Бог показао шта је то значило.

Када је фараон одбио да пусти Израиљце да иду, "Који јесте" је показао снагу у победи. Сакхмет је био беспомоћан према њему; није могао да заштити од многих покора које је Бог послао на Египт. И Озирис није помогао када је анђео смрти тражио све првођене у Египту, у ноћи коју називамо "пролазак". Моћно име Божије нас подсећа да служимо Вечном, чије је само име свето и припада само Њему.

 

Радни листић

 

 

Поновите новости. Попуните празнине.

Фотина је знала да је Исус био пророк. Она је рекла Исусу да кад _______дође одговориће на сва питања. Исус је одговорио, "________који говори са тобом______________"


 

Бог је позвао Мојсија да изведе свој народ из Египта. Мојсије је питао за име Божије. Бог је одговорио "_______ који_____." Божији одговор је показао да он није једноставно један од многих богова. Ми служимо Оном Вечном, чије име је свето.

Упореди:

 

Исуса који говори "Ја сам"                                    Бога који открива своје име Мојсију

Да ли је Писар добро учинио што је повезао Исусов одговор жени Самарјанки и Мојсија који је научио име Божије?

 

Православни свет

"ЈА САМ"

Око 1200г.п.н.е. Бог је позвао Мојсија да изведе његов народ из ропства. Мојсију је требао спреман одговор за Израиљце који ће сигурно питати, "Ко ти је рекао да нас изведеш из ропства?"

Мојсије је питао Бога за Његово име. Бог је чудесно одговорио. Рекао је Мојсију, "Кажи ово народу Израиља, "КОЈИ ЈЕСТЕ" ме је послао к вама."(Прочитај Излазак 3:7-15.)

Када је Бог одговорио Мојсију, рекао је почевши са првим лицем глагола бити: "Ја сам." Да ли избор глагола изгледа важно, и да ли је то икад важно?

Иконе Исуса скоро увек имају крст у ореолу. У крсту су 3 грчка слова. Она означавају партицип глагола "бити".

Наш Бог је Једини Који узрокује све "да буде". Слова у ореолу повазују страозаветну причу о Богу и Мојсију са вером Новог Завета.

Да ли је заклињање лоше? Шта значи узимати име Божије узалуд?

 

Водич за учење

 

Одговорите комплетним реченицама:

1. Какав је био Исусов коментар када је жена Самарјанка рекла, "Знам да када Месија дође рећи ће нам све"?

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

2 Шта представљају грчка слова у Исусовом ореолу?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Коме је Бог открио своје име, и како оно гласи?

 

__________________________________________________________________________________________________________