Један Бог је Отац-конкретна личност (библијска и светоотачка сведочанства)

Метријал '' Писар''
Примерак 3

Поглед изблиза на Исусов став према суботи и "Не можемо пркосити закону Божијем..."

 

Циљеви:

Ђаци ће дискутовати о томе како држати заповест, "Не узимај име Божије узалуд, и "Поштуј дан одмора." Моћи ће тачно да одговоре на, 1) О каквом "дару" од Бога писац говори? (Закону.) 2) Шта је Савез? (Договор љубави између Израиљаца и Бога Који их је избавио из ропства.)

 

 

За катихету

 

У овој лекцији, ђаци се упознају са концептом савеза. У следећој лекцији учиће 10 заповести. За данашњи час у фокусу је, савез, свети договор Бога и Израиљаца (Мојсијев савез). У време савеза, и у средњоисточној области, била је уобичајена врста уговора између победника и побеђеног. Постоје елементи у Мојсијевом савезу који подсећају на овај уговор. Посебно, уговор је прецизирао како су покорени народи служили победнику: 10 заповести ово изражавају у прве 4.

Постоје две верзије 10 заповести, као што постоје две верзије како их Мојсије прима у Старом Завету. Православље прати мање познат приказ, који садржи: Не клањај се идолима нити каквим сликама. Када војска византијског царства није прошла добро у 7.веку, владар је одлучио да откада су у цркви иконе, да је нарушена ова заповест и да зато војска губи битке. Стога су све иконе забрањене, чак иако се није клањало икони, него Христу са којим је поклоник долазио у везу преко иконе. После су иконе враћене, што славимо у Недељу православља током Великог поста.

Позадинско читање

(Директно навођење из поменутих извора)

Хришћански дан одмора

 

Христос је васкрсао из мртвих првог дана после Сабата. Живот који је засијао из гроба је био ван неизбежних ограничења "Седам", времена које води у смрт. То је био почетак новог живота и новог времена. То је заиста био осми и први дан и постао је дан Цркве. Васкрсли Христос, према четвртом Јеванђељу, се појавио својим ученицима првог дана (Јн.20:19) а онда "након осам дана"(20:26). То је дан када Црква слави Евхаристију-свету тајну његовог вазнесења у Царство и учешћа на месијанској гозби у "времену које долази", дан у ком се Црква оставрује као нови живот.

Најранија документа помињу да су се хришћани окупљали одређеног дана-и ништа у дугој историји хришћанства није могло да промени значај овог установљеног дана. (Шмеман, За живот света)

 

Дан одмора почиње вечерњим

 

 Насупрот нашем секуларном искуству времена, литургијски дан почиње вечерњим, односно увече. Ово је, наравно, подсећање на библијско "И би вече и би јутро, дан први" (Постање 1:5) (Шмеман, За живот света )

Брзи преглед лекције

 

Отварање: (Потребно: Библија означена на Књизи Изласка 31:12-18.) ђаци ће пронаћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да почне час.

Увод: Ђаци ће користити водич за учење да прегледају шта су недавно научили. ИЛИ ће дискутовати о томе шта значи узимати име Божије узалуд.

Радни листић: (Потребно: оловке за наглашавање, Примерак 3, "Преглед примерка 3", копије "Православног света".)

 

У продужетку, погледајте радни листић и подвуците своју копију приемрка  према оном што ђаци треба да знају.

Појачање часа: "Преглед вести" попуните празнине, и "Упореди/супротстави" Исусова дела у суботу са Законом о суботи.

 

 

Православни свет: "Православна субота"

"Да ли је потребно да поштујемо заповести?"

Водич за учење: Одговори на питања се налазе у циљу часа.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Матеј 12:1-8)

 

Релевантни одељци из Писма:
Исцељење сухе руке, Матеј 12:9; Жито брано у суботу, Матеј 12:1-8; Претходно исцељен ђавоимани у суботу, Марко 1:21; Бог објашњава заповест о суботи, Излазак 31:12-18

План часа

Отварање
Узмите Библију, означену на читању Књиге Изласка 31:12-18.Док ђаци улазе у учионицу, објавите: Ове недеље, почињемо наше вежбање да пронађемо уводна и завршна читања пре него што почне час. Окрените на листу коју сам дао прошле недеље. Запамтите, када нађете читање, означите га, и напишите прве 3 речи. Проверићу ваш рад гледањем оног што сте написали. Можете помагати једни другима.

 

(Ђаци треба да буду спремни да читају. Нека један студент гласно прочита, почевши са: "Читање из Књиге Изласка, глава 31, стихови од 12 до 18.") Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

 

Увод
Потребно: Водичи за учење из претходних лекција. Користећи по један, нека ђаци погледају сваки минут, и нека онда затворе своје свеске. Постављајте питање и одговарајте целим реченицама.) ИЛИ (Дозволите одговоре на: "Како држите заповест, "Не узимај име Божије узалуд?" Не покушавајте да одговорите на ово јер ће о томе бити речи у следећој секцији)

 

 

Радни листић

 

Узмите примерак и оловке за наглашавање. Гласно прочитајте примерак. Чујемо да се користи реч "савез". Брак се често назива савезом, пре него легалним уговором. На шта се реч савез односи у овој лекцији? (На договор заснован на љубави између Бога и Израиљаца које је избавио из ропства.)

Допустите одговоре на: Једна од заповести нам каже да не треба да "узимамо име Божије узалуд-можете ли ми дати неколико примера како се оно "узима узалуд"? ("Узалуд", заправо значи "без сврхе", што треба да нам укаже да и узвик, "О, Боже!" не треба да се користи.)Да ли нам Бог оправдано даје ову заповест?

Појачање лекције:

Хајде да видимо колико се сећате прочитаног. Можете радити сами или у паровима, и вратити се на ваше читање. Одговорите на питања:

Исус је нарушио заповест о држању светости дана одмора радећи. Тај рад је био исцељење човека са сухом руком. Раније је био критикован зато што су његови ученици брали жито да би јели у суботу. Његов последњи коментар на ове критике је био, "Син човечији је господар и од суботе."

Када је Мојсије умирао, говорио је о значају Закона. Бог је био део савеза: договор, са Израиљцима које је избавио из ропства. Други народи, објаснио је, могу имати богатство или војску, али Божији народ, Израиљ, има Његов Закон. Бог је користио пророке да позове Израиљ да се врати Закону. Кад се нису враћали, допуштао је да буду покорени.

 

Упореди 
Радите на овом са разредом. ђаци могу одговорити на последње питање по свом мишљењу.

 

Православни свет: Прочитајте заједно

Морално/верско питање: Да ли треба да поштујемо заповести?

Писац: бележење:Ђаци треба да запишу наслове Упореди/Супротстави: "Закон о суботи. и "Исусова дела у суботу.

Водич за учење: Одговори на питања се налазе у циљу часа. Ђаци могу радити у паровима.

Затварање

Окупите се око иконе у углу. Нека ђаци окрену завршно читање, Матеј 12:1-8, и нека ђак прочита наглас.

Предмет: Држање суботе

Датум: 27.година Господња

Од: Малахија@БВремена

Ка: Јона@Соломонов трем

 

Јона, потребна је твоја мудрост, као и увек.

Нарушавање заповести о чувању светости суботе нерадом је разбеснео верске вође. Када је Исус недавно исцелио човека са сухом руком у суботу, то није био први пут да он лечи суботом.

 

Пре неколико месеци, Исус је учио у синагоги у суботу. Посматрачи су ускоро схватили да Исус није био обичан учитељ. Уместо учења о нашим многобројним законима, као што смо сви навикли да слушамо, Исус је устао, суочио се са злим духом који је био бесан на њега и испуштао крике, и истерао га из зборнице. То, по већини мерила, није била типична субота.

Још скорије, Исус је путовао преко неких пољана са својим ученицима који су тргали класје и јели у суботу. Због тога се супротставио неким фарисејима због нарушавања закона о суботи.

Исус је изнео пример цара Давида. Када је он путовао у суботу, он и његови људи су јели свети хлеб из Храма. Онда је рекао "Узмите у обзир да свештеници у Храму раде суботом." Док је ово утишало оне који су га критиковали (бар привремено), Исусов последњи коментар који је подстакао бројна питања: "Син човечији је господар и од суботе."

 

Са Писаревог стола

 

"Историја у служби мудрости"

 

Не можемо пркосити Божијем закону!
Пре него што је Мојсије умро, дао је последње благослове. Они су садржали једноставну али важну ствар: Закон је "посед" Израиља. Други народи "поседују" друге ствари као бројност, богатство, или војну моћ. Али само Божији народ, Израиљ, има Његов Закон. Какав дар-цело тело мудрости и поуку по којима Његов народ може да управља своје животе. Израиљ је био једини народ који је знао путеве Божије и могао њима да поучава свет.

 

Кад су наши преци заборавили дар Божији, Он је послао пророке да их подсете на Закон и савез који је учинио с њима. Наши стари песници су такође разумевали значај Закона. Један од наших највећих песмописаца, Асаф, је пре више векова певао да је "Сведочанство подиже у Јакову, и у Израиљу постави закон који даде оцима нашим да га предаду деци својој; да би знао потоњи нараштај, деца која ће се родити, па и они да би казивали својој деци, да полажу на Бога надање своје, и не заборављају дела Божијих, и заповести његове да држе."

Ми смо у савезу са Богом. Он нам је дао Закон да га постави поред нас и направи од нас јединствен народ: не можемо му пркосити и остати искрени према себи.

Закон живи у нашим срцима и мислима. Како може Исус пркосити закону о суботи, и очекивати да га добри Јевреји следе? Можда што га не интересују добри Јевреји. Предложио бих да се пресели у Самарију, где би био прихваћен од оних који нису "наши."

 

 

Радни листић

 

Преглед вести. Попуните празнине.

Исус је нарушио заповест о држању _____________светом својим радом. Оно што је чинио је било___________ човека са сухом руком. Претходно, био је критикован зато што су Његови ученици тргали класје и јели у суботу. Његов последњи коментар на критике је био, "Син човечији је Господар и од __________."

Када је Мојсије умро, говорио је о значају Закона. Бог је ушао у савез: договор, са израиљцима које је избавио из ропства. Други народи, објаснио је, могу имати богатство или војску, али Божији народ, Израиљ, има Његов закон. Бог је користио____________ да позове Израиљ да се врати Закону. Кад се нису вратили, допустио је да буду покорени.

Упореди:
Исусова дела у суботу                                               Закон о суботи

 

Да ли је писац добро сагледао проблем у вези са Исусовим нарушавањем закона о суботи? Критичко виђење?

Православни свет

Православна субота

Реч "субота" значи "одмор", али не у уобичајеном смислу. Она значи "Господњи одмор", што значи налажење места где је Господ, и останак на том мирном месту. Да би поштовали суботу, православни хришћани духовно се пењу на планину да се сусретну са Господом, и окупе се да прославе Евхаристију. Ми се за ово искуство преипремамо постом током недеље, и уздржавањем од хране и било каквог узнемиравања недељом ујутру. Када смо на Божанској Литургији, ми смо у Царству Божијем. Молимо милост за себе и свет ("Господе, помилуј.") Приносимо себе Господу, ("Теби Господе,)за његову службу. И најважније, примамо Тело и Крв Христову. Тако обнављамо своју заједницу једни са другима и са Христом. МОРАМО остати у јединству са Христом, јер "без мене", рекао је Исус, "не можете чинити ништа." Онда се "враћамо" у свет да "чинимо што је право и да љубимо милост и да ходимо смерно с Богом својим," по речи пророка, Михеја.

Израиљци су сматрали заповести Божије даровима, или благословима. Какав је дар суботе?

Да ли треба да поштујемо заповести?

Литургијски линк: "________, Господе!"

 

Водич за учење

 

Одговорите целим реченицама.

1. О каквом "дару" Божијем је говорио Писар?

_______________________________________________________________________________________________________

2. Шта је савез?

 

_______________________________________________________________________________________________________