Један Бог је Отац-конкретна личност (обнављање)

Материјал ''Писар'', Примерак 4

Хиљаде се окупило на гори да чује проповедника и "Подсетимо се да нам је Мојсије дао закон на гори Синај..


Циљеви: Ђаци ће поновити све што су научили, користећи странице Водича за учење, и/или изнети шта они мисле да је Исусово најважније учење. Они ће моћи да: 1) идентификују Беседу на гори као највећи део Исусових учења у Јеванђељима, 2) тачно одговоре, "Да ли је Исус заповести учинио строжијим или мање строжијим," и изнесу пример. (Строжијим. "Не убиј," је била преправљена као "не љути се на брата свог"; и 3) Набројте 10 заповести. (1. Немој имати богова осим Мене; 2. Не прави себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити; 3. Не узимај узалуд име Господа свога; 4. Поштуј суботу; 5. Поштуј оца и мајку; 6. Не убиј; 7. Не чини прељубе; 8. Не укради; 9. Не сведочи лажно; 10. Не пожели имовине ни жене суседа свога.)

 

За катихету

 

Већина ђака зна да Библија садржи 10 заповести. Они их могу видети као "правила" која морамо следити, баш као саобраћајна правила. Оно што се надамо да ће ова лекција да саопшти је захвалност на овом као "даровима" од Бога. Израиљци, које је избавио из ропства, су били срећни да знају како да захвале Богу који их је спасао.

Ђаци се могу изненадити учењем да је Исус, који се обично повезује са изразима као, "Не суди," и "Љубите један другог," тврди да је дошао да испуни Закон, не да га уништи. У ствари, он је неке заповести учинио још строжијим током Беседе на гори. Има много фуснота на различита учења из Беседе у Православном проучавању Библије. Можете пожелети да прочитате ове фусноте док читате Беседу. Посебно је вредна пажње фуснота на Матеја 5:31-32, на православно виђење развода.

За ђаке је важно да напишу Заповести по редоследу којим су дате. Прве четири се односе на везу са Богом, и осталих 6 на међуљудске односе.

Ако користите Водич за учење, први испит је следеће недеље. ђаци носе своје свеске кући да испитају своје родитеље користећи Водич за учење. Родитељи су ту да иницирају на врху сваког Водича, да покажу да им дете познаје материјал. Испит и кључ за одговоре следе овој лекцији. 

 

Позадинско читање

(Директно навођење из поменутих извора)

Исус је законе учинио строжијим

 

"Али кажем вам указујући на Исусов ауторитет (7:28,29). Исус, Син Божији, будући са Оцем, створио је људску природу и дао Закон. Пошто су Стари закони испуњени у Новом Закону, тако је и људска природа исцељена у Христу. Исус забрањује грешни бес (види Псалама 4:4 и Ефесцима 4:26 за бес, или праведну јарост, која није грешна), идентификујући такав бес са убиством. (Православна студија Библије, фуснота на Матеј 5:21,22.)

Ево друге радикалне заповести Исусове: волети своје непријатеље као истински израз живота у Царству. Ослободивши нас од мржње, туге, и беса, Он нам нуди највеће имање-савршену љубав. То је дар који само може поседовати онај, који милошћу Божијом и силом Духа, манифестује Божију љубав према свима. Таква љубав нас позива да благосиљамо, чинимо добро, и молимо се-чак и за непријатеље. Љубав суседа је знак да смо постали истинска деца Божија. Љубав није само емоција. То је божанска милост-нестворена божанска енергија-која пали душу и сједињује је са Богом и другим људима (види 1.Јн.4:7-21) (Правослвна студија Библије, фуснота на Матеј 5:44-47.)

Брзи преглед часа

Отварање:

(Потребно: Библија, означена на Књизи Изласка 20:1-20) ђаци ће наћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да час почне.

Увод:

Ђаци ће поновити претходне лекције користећи своје Водиче за учење, и/или изјаву за које од Исусових учења сматрају да је најважније.

Радни листић:

(Потребно: оловке за подвлачење, Примерак 4, "Преглед примерка 4", копије "Православног света"). У наставку, погледајте радни листић и нагласите своју копију текста  према оном што ђаци треба да знају.

 

Појачање лекције:

"Преглед вести" попуните празнине и "Упореди/Супротстави" Исусова дела у суботу са законом о Суботи.

Православни свет: ''Православље и Стари Завет"

Морално/верско питање: "Да ли смо ми Савезом повезани са Исусом Христом?"

Водич за учење: Одговори на питања се налазе у циљу лекције.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Матеј 5:21-24.) 

Важни библијски одељци: Беседа на гори, Матеј 5-7

 

Десет Заповести, Књига Изласка 20:1-20

 

План лекције

Почетак

 

(Ђаци треба да буду спремни да читају заједно. Нека један ђак прочита наглас, почевши са: "Читање из књиге______ глава_____, стихови____до_____.") Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

 

Увод

 

Следеће недеље ћемо имати испит на ком ће бити само питања из Водича. Свеске носите кући ове недеље. Нека вас родитељи испитају користећи Водиче. Ако вам недостају било каква питања, имаћете прилику за поправни испит.

Ево питања: Исус је већи део свог учења изнео у оном што је познато као Беседа на гори. За које Исусово учење мислите да је најважније? (Допустите  да одговоре.)

 

Радни листић

 

(Узмите примерак  и оловке за наглашавање. Наглас прочитајте страницу.)


 

Појачање лекције:

Хајде да видимо колико се сећате шта смо прочитали. Можете радити појединачно или у паровима, и можете се вратити на ваше читање. (Одговори за Преглед: Људи су се скупили на гори да слушају Исуса. Многи су имали питања о Његовом виђењу Закона зато што је лечио у Суботу. Исус је рекао да је дошао да испуни Закон.

 

 

Бог је изабрао да уђе у савез са Израиљцима које је избавио из ропства. Ове заповести су део савеза: Немој имати других богова осим Мене; Не прави себи идола нити каквог лика; Не узимај узалуд име Божије; Поштујте суботу; Поштуј оца и мајку; Не убиј; Не чини прељубу; Не укради; Не сведочи лажно; Не пожели имања или жену суседа свога.

Упореди

 

(Радите на овом у малим групама, или као резред. Ђаци на последње питање могу одговорити по свом мишљењу.)

Православни свет

(Прочитајте заједно.)

Морал/вера:

Да ли смо ми повезани савезом са Исусом Христом? Шта је савез, у смислу у ком смо користили на нашем часу прошле недеље? (Договор љубави између Бога и Израиљаца које је избавио из ропства.) Један од разлога зашто кажемо "заснован на љубави" савез, је тај што је Бог опростио Израиљцима, изнова и изнова, вековима, када би они залутали.

 

Размислимо данас о савезима. Многи људи кажу да је брачна обавеза савез пре него уговор. Слажете ли се или не?

А шта са тим бити хришћанин? (Дозволите одговоре на: ) Да ли је наша веза са Христом постала "савез" са Њим? Зашто? Зашто не? Да ли смо ми у савезу са Христом, зашто, зашто не? Да ли то мења начин на који мислите о својој вери кад кажете да сте у односу савеза са Богом? Да ли постоји нешто што носимо што свима показује да смо у односу савеза са Исусом?

 Записивање: Ђаци треба да запишу "Закон са горе Синај," и "Беседа на гори."

 

Водич за учење : (Проверите одговоре)

 

Затварање: Окупите се око иконе у углу. Нека ђаци прате док један чита наглас, Матеј 5:21-24

Предмет: Хиљаде слушају Исуса
Датум: 27.г.н.е.
Од: Малахија@БВремена
Ка: Јона@Соломонов трем


 

Овог пута наш репортер је био тамо-ово су чињенице.

 

Хиљаде се окупило на гори да чује проповедника

 

Призор је био познат: харизматични лидер на планини, окружен опрезним следбеницима, објављује почетак новог покрета да промени свет. Исус из Назарета је био центар такве сцене јуче када се обратио хиљадама људи у отвореном скупу.

Исус се појавио на сцени пре неколико месеци, и његова слава као учитеља и исцелитеља се проширила Јудејом, Самаријом, Сиријом и сада Галилејом, његовом родном територијом. Како је његова слава расла, тако и питања о његовом виђењу Закона.

Многа од његових дела, као што је исцељење у суботу, су му донела репутацију кршиоца закона. Стога је било време за Исуса да разјасни своје позиције.

Исус је тврдио у свом говору да му је циљ да испуни Закон, не да га наруши. Ово је даље објаснио обезбеђивањем новог начина размишљања о законима које познајемо. Изгледао је да продире дубоко иза речи, да покаже дух закона.

Уместо само избегавања прељубе, Исус каже да треба протерати похотне мисли. Тамо где Закон дозвољава развод, Исус инсистира да се брак не може прекинути. Право значење закона против убиства, каже нам, је да се никад не љутимо на брата свог. И да волимо не само своје пријатеље и браћу, него и непријатеље своје. Уместо борбе са својим непријатељима, против Римљана који нас угњетавају и прогоне, ми треба да их волимо, и молимо се за њих. Цитирам, "Волите всоје непријатеље и молите се за оне који вас гоне."

Са Писаровог стола

"Историја у служби мудрости"

 

Подсетимо се горе Синај...

 

Пре неких две стотине година, Бог је избавио наш народ из ропства. Преко Мојсија, Бог је изабрао да уђе у савез са нама. Подсетимо се горе Синај. Зато што је Мојсије тако дуго био на планини, људи су почели да се клањају златном телету-идолу! Када се Мојсије вратио са каменим таблицама на којим је био записан закон, у бесу их је поломио.

Пошто су идолопоклоници убијени, отишао је на гору. Када је сишао, поново са Законом, народ се окупио око њега. Наши преци су свечано обећали да постају Божији народ, и да ће само Он бити њихов Бог. " Сећајте се 10 тачака Закона које називамо "заповести":

Немој имати других богова сем Мене; Не прави себи идола нити каква лика; Не узимај узалуд име Господње; Поштујте суботу; Поштуј оца и мајку; Не убиј; Не чини прељубу; Не укради; Не сведочи лажно; Не пожели имовину или жену суседа.

Сада је наслов прича о Исусу који говори маси народа о Закону Божијем. Био сам тамо. Први пут сам чуо Исуса. Док је говорио о заповести "Не убиј," рекао је следеће, "али кажем вам да се не љутите на брата свога." Изнова и изнова сам га чуо да користи израз "али кажем вам." Оно што следи том изразу је био још строжији смисао закона. Као Писар, био сам стварно импресиониран његовим познавањем Закона. Он је сасвим добар као учитељ,међутим ја још нисам спреман да будем његов следбеник.

 

Радни листић


 

 

Преглед вести. Попуните празнине.

Људи су се окупили на гори да слушају исуса. Многи су имали питања о његовом виђењу Закона зато што је он лечио__________. Исус је рекао да је дошао да_________Закон.

Бог је изабрао да уће у савез са Израиљцима које је избавио из ропства. Ове заповести су део савеза: 1) Немој имати____________сем Мене; 2) Не прави себи _________нити каква лика; 3) Не узимај узалуд______Господње; 4) Поштуј ___________; 5) __________оца и мајку; 6) Не _________; 7) Не чини __________; 8) Не __________; 9) Не _____________; 10) Не ___________имања или жене суседа свога.

Упореди

 

Беседа на гори                                                      Закон са горе Синај

 

 

Да ли је Писар добро приметио што је видео Исусове речи као испуњење Закона? Критички осврт?

Православни свет

 

Православље и Стари Завет

 

Постоје 2 главне поделе Библије: Стари Завет углавном говори о припреми људи за прихватање Христа; Нови Завет говори о Христу и Његовој Цркви.

Након Исусове смрти и васкрсења, он је говорио ученицима на путу за Емаус. Показао им је одељке из Писма (Старог Завета) који су се односили на њега. Као да се упалила лампица. Почели су да увиђају колико написаног се испуњава у Исусу. Знати Стари Завет је разумети цео Божији план спасења. Исус се није појавио ниоткуда-цео народ је био припремљен да прими Божијег Сина, "када се испуни време.."што тако често читамо у Библији.

У записима отаца ране Цркве, као и кроз божанску Литургију, чујемо изразе из Старог Завета. Стари Завет указује на Христа, а Нови Завет даје право значење Старом Завету.

Да ли смо у односу савеза са Исусом Христом?

Литургијски линк: "Спаси Господи људи Твоја и благослови достојаније Твоје" (Псалам 28:9)

Које су 2 главне поделе Библије?

_____________________________________________________________________________________

Одговорите целим реченицама.

1. У Јеванђељима, како се назива највећи део Исусовог учења?

__________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Да ли је Исус Закон учинио строжијим или мање строжијим? Дајте пример.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Напишите 10 Заповести:

 

_________________________________________________________________________________________________________