Исус Христос-Син Божији (сотериолошки значај Оваплоћења Христовог)

Материјал ''Писар''

Примерак 6

Исус учи о „Царству Божијем“ и „Размотримо шта знамо о Месијином Царству...“

Циљ: Ђаци ће моћи тачно да одговоре, 1) која су 2 старозаветна веровања о царству? (Царство ће бити трансформација живота каквог познајемо данас. Нећемо морати да га тражимо, то ће се једноставно десити.), 2) На које 2 ствари је указао Исус у вези са Царством­? (Царство треба да има врхунски приоритет у нашим животима, и ми треба да будемо активни у тражењу њега), и 3) Које су 4 ознаке Цркве? (Једна , света, католичанска и апостолска).

За катихету

Исусово учење о Царству Божијем је централно у његовој поруци, види Матеј 13. Исус је дошао успостави вечно Царство. Он нас је научио да „прво тражимо Царство,“ јер ако прво тражимо то, као драгоцено зрно бисера, треба да продамо све друго да би га задобили. Учио је да је царство као свадбени пир, и да се морамо припремити за њега. Учио је да је царство као виноград који је одузет онима који су првобитно долазили у њега, јер су га постали недостојни. Јасно, Исус је желео да они који га слушају науче о царству.

Кључ за разумевање зашто многи Јевреји нису схватили Исусово учење је римска окупација Јерусалима. Они су веровали да Божији народ неће бити тлачен, и очекивали су сина цара Давида, војсковођу, као Месију.

Исусов задатак је био да увиде да царство неће бити „дато“ Јеврејима, и да је Месија послат да унаугурише духовно царство. Јеврејима је било потребно да тако радикално промене своја очекивања да је Исус вешто користио фразу, „морате се поново родити.“ Најважније, заборавили су речи пророка Исаије да треба да буду „светлост“ народима, да се спасење пркео њих може понудити свима (Исаија 49:6).

Четири ознаке Цркве. Четири ознаке Цркве се налазе у никејском Вјерују. Ђацима може бити потребно да размисле о две, католичанска и апостолска. Католичанска се често дефинише као „универзална“, и повезује се са Римском католичком црквом. Међутим, право значење је „свеобухватна,“ којој ништа не недостаје; У раној Цркви и „православни“ („исправно прослављање“) и „католичански“ документи су коришћени да означе Цркву. Друго, „апостолско“, значи да ми трасирамо своју историју ка апостолима, али је исто тако важна идеја да је Црква данас апостолска. „Апостолска“ је од таквог значаја за живот Цркве да је парохија без мисионарске делатности мртва.

Валидност четири ознаке Цркве зависи од Христа. Црква је врата ка Царству Божијем; међутим, пошто живимо у палом свету, вође Цркве нису савршене, и нећемо познати савршено царство Божије до краја света.

Позадинско читање (Директно цитирање из наведених извора)

Благословено Царство

Благословити Царство Божије значи волети га као нешто своје најдрагоценије. Одговор људи на узвик благосиљања од стране свештеника је реч „Амин,“ што значи „нека тако буде“. Ово је важна потврда да је благосиљање Царства Божијег добро и одговарајуће. То је званична потврда да је ово Царство „драгоцени бисер“ за верне, који кад га једном пронађу воле га и служе му и желе да га имају заувек (Лука 13:14). (Хопко, Служба, 162)

Брзи преглед лекције

Отварање: (Потребно: Библија, означена на Исаија 65:17-25). Ђаци ће наћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да почне час.

Увод: Какава је ваша идеја о „Царству Божијем?“

Радни листић: (Потребно: оловке за наглашавање, Примерак 6, „Резиме примерка 6“, копије „Православног света“)

У наставку, погледајте радни листић „Резиме“ и нагласите своју копију примерка 6 према оном што ће Ђацитребати да знају.

Појачање часа: „ Резиме вести“ попуните празнине, и „Упореди/супротстави“ Исусово учење о Царству са старозаветним ставовима.

Православни свет: Царство и Црква

Водич за учење: Одговори на питања се налазе у циљу часа.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Матеј 6:31-34)

Важни одељци из Писма:

Старозаветно пророштво о Царству, Исаија 65: 17-25

Исусово учење о Царству, Матеј 6:31-34.

План часа

Отварање

(Ђацитреба да буду спремни да читају заједно. Упутите ђаке да након уводне молитве држе своје Библије отворене због дискусије која ће почети када се врате на своја места. Нека 1 Ђакчита наглас, почевши са: „Читање из књиге ____, глава ____, стихови ___ до ____.“) Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

Увод

(Узмите и/или пређите испите.) Наше уводно читање из пророка Исаије садржи размишљања о Царству Божијем. Које су неке од идеја које он помиње? (Запишите на табли.) Ми обично мислимо о Царству као о рају. Да ли вам то звучи као рај? Зашто, или зашто не?

Радни листић

(Узмите примерак 6, и оловке за наглашавање. Наглас прочитајте страницу.)

Појачање часа: Да видимо колико добро се сећате онога што смо прочитали. Можете радити индивидуално или у паровима, и вратити се на дато читање.

Исус из Назарета се често позивао на Царство. Он каже да Царство треба да буденајважнија ствар за сваку особу. Он је рекао, „Tражите прво Царство Божије.“Царство није лако задобити.

Месија ће бити царска фигура, краљевски пастир, син Давидов. Он ће нас учити и праведно владати. Он ће водити свет у поворци ка гори Сион-Царству Божијем. На Сионској гори ће бити велики празник. Лав ће лежати поред јагњета. Више неће бити смрти.

Упореди  (Радите на овом као разред.) Разлика у виђењу између Исусових речи и старозаветног пророштва треба да постане очигледна. У Исусовим речима видимо директиву-царство треба да буде приоритет у нашим животима, и ми активно треба да га тражимо. Закључак је тај да је то реалност чак и у садашњости. У старозаветно пророштву, царство је трансформација живота каквог познајемо. Десиће се на крају света. Следи, не може се видети ни добити после. Нема потребе да буде приоритет. Једноставно ће се „десити“.

(Ђаци могу да одговоре на последње питање по свом мишљењу.)

Библијске вештине: Слагање (Потребно: Православно проучавање Библије, или појединачне књиге Слагања. Прочитајте и комплетирајте заједно.)

Православни свет (Прочитајте заједно.)

Писар: Записивање: Ђацитреба да запишу „Исусово учење о Царству и „Старозаветно пророштво о Царству“

Водич (Проверите одговоре.)

Затварање (Окупите се око иконе у углу. Нека ђаци заједно прате док један чита наглас.)

 

Радни листић

Попуните празнине.

Исус учи о „Царству Божијем“ и „Размотримо шта знамо о Месијином Царству...“

Исус из Назарета је често помињао Царство. Он каже да Царство треба да буде _________________

___________________ ствар за сваку особу. Он је рекао, „______ ___________Царство Божије.“ _______није лако задобити. Меисја ће бити _______ фигура, краљевски _______, син ______. Он ће нас учити и праведно владати. Водиће нас _______ у поворци ка гори Сион-царству Божијем. На Сионској гори биће велики ________. Лав ће лежати са јагњетом. ________ више неће бити.

Упореди и супротстави

Исусово учење о Царству                      Старозаветно пророштво о Царству

 

 

Има ли више тачака истих, или различитих, у ова два виђења Царства Божијег. Како ви то видите?

Наћи реч или израз

Исус је говорио о Царству Божијем, али да ли је то све стварно било важно њему и онима које је учио?

Један од начина да се то открије је да преброје колико пута се помиње реч „Царство“ у Библији. Да бисте ово урадили без гледања у сваку страницу, можете користити слагање. Постоји слагање на крају Православног проучавања Библије.

Слагање нуди реч коју следе фразе које садрже реч. После „...“ је цитат за налажење овог одељка.

Погледајте под „ЦАРСТВО“, онда: „бићете Ми ......Из.19:6.“

Где пада реч „царство“ у фрази?

Цитат је књига Изласка, друга књига Библије. У слагању, цитати су наведени по реду како се те књиге појављују у Библији, дакле, прво Стари Завет, па Нови Завет.

Библијске вештине: Коришћење слагања

Слагање је као Гугл, без електронике. То вам може помоћи да нађете потребне информације. Како се сећате Исусовог учења? Нађите кључне речи, а онда користите слагање да види можете ли наћи фразу.

Православни свет

Царство и Црква

Исус је дошао да успостави царство Божије. У Царству, сједињени су Бог и човечанство, и поправљена је штета Адамовог греха. Да би успоставио Царство, изабрао је 12 својих следбеника, и поверио им своја учења, и своје Тело и Крв. Они су се заједно молили, и освећивали хлеб и вино. Он је био присутан кад су тако радили.

Црква је резултат рада дванаесторице. Ми кажемо да Црква има 4 ознаке:

1) Црква је „Једна.“ Ми смо једна православна Црква, непрекидна, неподељена.

2) Црква је „Света“. Ми ту реч везујемо за Бога. Нико у Цркви није савршен, али пошто је Бог присутан у Цркви, Црква је света.

3) Ми смо „Католичанска“, према значењу речи. „Католичанска“ значи цела, комплетна, свеобухватна. Ми имао пуну веру, од самог Христа.

4) Ми смо „Апостолска“. Повезани смо са апостолима, и настављамо њихов рад. Као дванаесторица, послани смо да проповедамо јеванђеље.

Неки људи мисле да могу бити хришћани без Цркве. Како то може бити? Исусова жеља је била да успостави Царство-нема таквог нечег као што је царство једног. Он је желео да живимо заједно--да делимо, опраштамо, славимо-у заједници. Када се причешћујемо, у заједници смо са Богом, и један са другим.

Добро је живети у Царству!

Литургијски линк: „Благословено Царство“

Водич за учење

Исус учи о „Царству Божијем“ и „Размотримо шта знамо о Месијином Царству...“

Одговорите целим реченицама.

1. Која су два старозаветна веровања о Царству?

2. На које две ствари је Исус указао у вези са Царством?