Исус Христос-Син Божији (антрополошки значај Овапплоћења Христовог)

Материјал ''Писар'
Примерак 22: 

Да ли је Исус отишао за добро? И „Верујмо у Исуса, Месију“

Циљеви: Ђаци ће моћи да изнесу шта су научили, и шта је допринело њиховој вери. Моћи ће да 1) идентификују и објасне икону Вазнесења (икона показује Мајку Божију и ученике окупљене док их Исус поучава. Исус је на престолу, као што је на небу, са десне стране Оца, спреман да суди свакој особи. Он се вазнео на небо као што је последње и рекао.) 2(кажу и објасне Исусове последње речи („Ја сам с вама у све дане до свршетка века.“ (Исус нам је дао Евхаристију, и послао свог Духа да живи у нама тако да можемо наставити Његово дело спасења.)

За катихету

Са овом лекцијом, програм се закључује. Ако дајете испите, наћи ћете коначни са овом лекцијом. У овој лекцији, од студената ће се тражити да кажу о програму. Такође тражимо да се о томе каже по евалуационој форми на овом месту. Ваши увиди ће бити од помоћи да се направи бољи програм.

40 дана после Васкрсења, сећамо се Вазнесења, последње појаве Исуса Христа. Дивни Исусов говор нам даје заповести за наше животе, као и за Цркву, „Идите, научите све народе...“ и храброст за оно што се од нас тражи, „Ја сам с вама навек.“ Каже се да је црква без мисије (мисионар ван домашаја) мртва. Наша вера није само за нас, него и за спасење других.

Православни свет. Очекујемо поновни долазак Христа на крају света. Са те тачке гледишта, Он ће доћи у слави да суди живима и мртвима. Ми не знамо време Другог Доласка, нити верујемо да књига Откривења има одговор. Ми живимо тако да будемо спремни да сусретнемо нашег Господа било кад.

Када је могуће, православне цркве се окрећу истоку, са олтаром на најисточнијем делу зграде. Ово из разлога што се Црква односи према Христу као према звезди са истока која је засјала кад се Он родио и као Излазак Сунца Које ће поново доћи са истока. Када се молимо у цркви или у кући, окрећемо се лицем ка истоку. Са радошћу се сећамо Христове појаве на земљи, и ишчекујемо Његов Други Долазак.

Наша нада је да ћемо бити спремни за Други Долазак да можемо живети по речима апостола Павла које је упутио Римљанима. „Сви који се крстимо у Христа Исуса, у смрт његову се крстисмо....Јер ако постадосмо сједињени са обликом смрти његове, онда ћемо и са васкрсењем (Римљанима 6:3-5)

Позадинско читање (Директно цитирање из наведених извора)

Сам Лука записује догађај Вазнесења (види и Дела 1:9). Вазнесење означава Исусово пуно прослављање и власт над свим. Он је Пантократор, свевладајући Христос дели исту славу, ауторитет и част са Оцем. Вазнесење је исто тако велика тајна као и Васкрсење, и не треба једноставно да се разуме у терминима времена и простора.. Васкрсли Господ Исус Христос је сада устоличен, делећи потпуно владајућу моћ Оца, заједно са све-Светим Духом (ПСБ фуснота Лука 24:50).

Садашњост у Евхаристији

Господ је преломио хлеб са њима у истом маниру као и током Последње вечере. Христова дела и доживљај оброка од стране 2 човека је слика Евхаристије. На свакој Евхаристији, пошто настављамо да делимо Господњу вечеру, васкрсли Христос долази да отвори очи за своје мистично присуство и да остави да наша срца горе Његовом љубављу (ПСБ фуснота на Луку 24:30-32)

Примерак 22

Брзи преглед лекције

Отварање: (Потребно: Библија, означена на Данила 7:13-14.) Ђаци ће наћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да почне час.

Увод: (Дискусија о посту и литургијској години.

Радни листић: (Потребно: страница Резимеа, свеске. Користећи страницу на којој је записивано, Ђаци ће изнети своје утиске о томе који су примерци Писара били значајни за њих.

Православни свет: Шта можемо очекивати на Другом Доласку?

Морално/верско питање: Зашто сте православни хришћанин?

Водич за учење: Необавезно. Одговори на питања се налазе у циљу лекције.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Матеј 28:16-20)

Важни одељци из Писма:

Исусове опроштајне речи (обраћање ученицима, Матеј 26:16-20

Писареви цитати, Данило 7:13, 14, 7:9; 6:17; 10:4

План лекције

Отварање

Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

Увод

(Прегледајте Примерке 17-21 Водиче за учење.) Следеће недеље ће бити наш последњи час, и испит. Прошле недеље смо прочитали Исусове речи са Последње вечере. Сећате ли се било које? (Допустите одговоре.) Многи изрази говоре о томе да остају повезани са Богом, чак иако их Исус напушта. Како то? (Дозволите одговоре. Ђаци ће вероватно рећи, „Божанска Литургија.“) Који део Божанске Литургије нас посебно повезује са Богом? (Свето причешће.) Свето причешће је тајна, Света тајна. Можете ли навести још неке? Да ли нас све повезују са Богом?

Има још начина да останемо у вези са Богом. Шта је празник? Можете ли навести неки? (Нека одговоре на следеће:)

-2000 година славимо ове исте догађаје? Зашто?

-Најважнијим догађајима претходе посни периоди. Да ли сте постили пред Васкрс?

-Да ли некада нисте постили или сте постили мање? Да ли има разлике када се пости?

-Током периода поста, често изговарамо молитву св.Јефрема Сирина и радимо метаније. Како се осећате пред Богом кад радите метаније?

Црква нам помаже да останемо у вези са Богом кроз пост и празнике. Празници током године се називају литургијска година, која узгредно, не почиње 1.јануара него 4 месеца раније.

Радни листић

(Узмите примерак 22, и оловке за наглашавање. Прочитајте наглас.)

Појачање часа:

(Нека Ђаци окрену страницу за записивање.) Да ли сте нешто научили о Исусу, и/или о Старом Завету? Да ли ико од вас мисли да је Стари Завет „само историја“, или „не од стварног значаја за хришћане? То је наше веровање, као православних хришћана, да је Стари Завет објашњен Новим Заветом, као Исусово објашњење ученицима у Емаусу. А Исус и Нови Завет се показују истинитим кроз Стари Завет, као што је открио Писар.

(Нека студент наглас прочита питање, и нека да 1 одговор. Нека разред ради на овом индивидуално; поделиће своје одговоре приликом Затварања.)

Православни свет И ВОДИЧ ЗА УЧЕЊЕ (Заједно прочитајте. Нека Ђаци опишу икону и причу. Погледајте циљеве лекције за детаље. Завршите реченице у пољу на дну странице. Ако користите Водиче за учење, нека их попуне док се ради ова страница.)

Морално/верски примерак: Зашто сте православни хришћанин?

Затварање (Окупите се око иконе у углу. Нека Ђаци поделе неке од својих одговора са странице Резиме. Урадите коначно читање.)

Православни свет

Шта можемо очекивати од Другог Доласка?

На икони Вазнесења, видимо ученике са Богородицом у средини, која гледа право у нас, и указује на свог Сина, на престолу као владара свих.

„Владар свих“ је „Пантократор“ на грчком и име је иконе коју видимо у центру купола православних цркава. Икона Пантократора је преузета са веће иконе Вазнесења.

Приликом Вазнесења, Исус је рекао, „Ја ћу бити са вама навек, до скончања века.“ За нас, празник Вазнесења је поновна потврда Христовог живог присуства са нама до данас, и залог Његовог повратка.

Исус ће се вратити, и то ће бити знак краја времена. Бог ће открити своје присуство и сви ће васкрснути из мртвих у присуство Божије да им буде суђено.

Да ли је наше да судимо да ће неправославни бити осуђени? Ми не судимо никоме, то је на Исусу да уради. Наша стопала су на стази спасења древном и истинитом Православном Црквом. Од њеног живота ми црпимо живот. Ми знамо Истину, и Пут. Питање за сваког од анс ће бити, „Да ли сам живео православним животом? Нама ће бити суђено по томе да ли смо били православни хришћани.

Зашто си ти православни хришћанин?

Литургијски линк: „Да добар одговор дамо на  страшном Христовом суду...“

 Запамтите Исусове последње речи и како су се оствариле.

„Ја сам ___________ __________ увек, све до краја века.“

Исус нам је дао _______________, и послао своје ___________ да живи у нама тако да можемо наставити Његов рад на ________________.