Јединство и мноштво

Матерлијал ''Писар'', Примерак 8:  ''Исус обезбеђује хлеб за хиљаде; подсетимо се мане с неба''

Исус обезбеђује хлеб за хиљаде и „Подсетимо се небеске мане...“

Циљеви: Ђаци ће моћи да 1) Упореде и супротставе Мојсија и ману са неба са Исусовим храњем мноштва. (У оба случаја људи су били у „дивљини“ и гладни. И Мојсије и Исус су се молили. Мојсије није имао ништа са чим би их нахранио. Исус је имао неколико хлебова и риба. У оба случаја људи су јели до ситости.) 2) Одговорите тачно, „Шта значи реч „Евхаристија,“ (Благодарност).

 

 

За катихету

Када се Фараон коначно сложио да пусти Израелце да изађу из Египта, није било времена да пакују одредбе. Након преласка Црвеног мора, нашли су се у дивљини без хране и пића. Жалили су се Мојсију, и Господ је одговорио, као што је наведено испод

Излазак 16:11-15 И Господ рече Мојсију, „Чуо сам вику синова Израиљевих; кажи им и реци: довече ћете јести меса, а сутра ћете се наситити хлеба, и познаћете да сма ја Господ Бог ваш.“

И увече долетеше препелице и прекрилише предео, а ујутру паде роса, а кад се диже роса, а то по пустињи нешто ситно округло, ситно као слана по земљи. И кад видеше синови Израиљеви, говораху један другоме: Шта је ово?“ јер не знадоше шта беше. А Мојсије им рече: „То је хлеб што вам Господ даде да једете.“

Излазак 16:31. И дом Израиљев прозва тај хлеб мана, а беше као семе коријандрово, бела, и на језику као медени колачи.

Термин „мана“ долази од израза, „Шта је то?“ Бог је наставио да храни свој народ маном током 40 година у пустињи.

Благодарност/Евхаристија. Императив је да наши Ђаципостану људи „захвалности“. Као што је забележено у Примерку 7, Православни свет, Адамов грех се може разумети као „незахвалност.“ Исус је захвалио (благословио) хлебове. Дајемо захвалност „евхаристију“ током Божанске Литургије. Да захвалимо, посебно да прославимо Евхаристију, да би наставили да остављамо Адамов грех, почевши Исусом.

Позадинско читање (Директно навођење из наведених извора)

Храњење, и Евхаристија

Чудо храњења пет хиљада, о коме извештавају четвторица јеванђелиста, показује Исуса како храни своје људе као што је Бог хранио Изриљце у пустињи. Оци Цркве у овом виде слику Евхаристију, идеју такође изражену у Јовану 6.глава, говор о Хлебу Живота. (ПСБ, фуснота на Матеј 14:14-21)

Поделити веру

Неко-„младић“, према св.Јовану-је донео 5 хлебова и 2 рибе. Његова добра воља да подели тако мало говори о атмосфери вере и љубави коју је донело Господње присуство. Такође нас учи да делимо чак и кад нема обиља. Понекад хоћемо да поделимо само кад имамо превише за себе. (Архиепископ Димитри, Чуда Христова, 34).

 

 

 

Пет хлебова

...Увек смо користили 5 хлебова у евхаристији, што наравно указује на сваке генерацију хришћана који су чудесно храњени, да примају духовну храну. Риба је постала тајни знак, цртеж којим су се идентификовали хришћани у раној Цркви. (Архиепископ Димитрије, Чуда Христова, 34)

Брзи преглед лекције

Отварање: (Потребно: Библија означена на Излазак 16:12-15.) Ђациће наћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да почне час.

Увод: (Потребно: Библије, упоредна места.) Прегледајте Водиче за учење, лекције 5-7, продискутујте значај хлеба у Писму, користећи упоредна места.

Радни листић: (Потребно: оловке за наглашавање, Примерак 8, „Резиме примерка 8“, копије „Православног света“)

У наставку, погледајте „Резиме“ радни листић и означите своју копију примерка 8 према оном што Ђацитреба да знају.

Појачање часа: „Резиме вести“ попубите празнине и „Упореди/супротстави“ „Мана у пустињи,“ са „Исусовим храњењем мноштва.“

Православни свет: Православно виђење Евхаристије

Морално/верско питање: /

Водич за учење: Необавезно. Одговори на питања се налазе у циљу лекције.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Матеј 14:15-21)

Важни одељци из Писма: Храњење 5000: Матеј 14:13-21

Мана током Изласка: Излазак 16:12-15

План часа

Отварање

(Ђаци треба да буду спремни за читање наглас. Нека 1 Ђакчита наглас, почевши са: „Читање из књиге _____, глава___, стихови ___ до ___.) Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

Увод

(Прегледајте Водиче за учење из Примерака 5-7.) Пре неколико недеља учили смо о проналажењу упоредних места. Вратите се на помоћни материјал тог часа и пређите брзо. Користите своја упоредна места, и нађите реч „хлеб.“ (Изаберите неколико улазака из Псалама да прегледате.) Хлеб је важан у животу Израелаца, и предмет је данашњег примерка.

Радни листић

(Узмите примерак 8, и оловке за наглашавање. Наглас прочитајте страницу.)

Појачање часа: Погледајмо колико се сећате прочитаног. Можете радити индивидуално или у паровима, и вратити се натраг на своје читање. (Одговори на Резиме:

Гомила од хиљаде је следила Исуса до усамљеног места на обали. При крају дана, многи су били гладни али нигде није могао да се купи хлеб. Исус је узео неколико хлебова, и нешто рибе, подигао их молећи се, разделио хлеб својим ученицима. Они су га разделили свима. Нико није знао одакле једолазио хлеб.

Након што су Израелци прешли Црвено море, били су у пустињи и нису имали ништа да једу. Мојсије семолио Богу да нахрани мноштво. Господ је рекао Мојсију: „Ја ћу учинити да падне хлеб (мана) са неба.“ Свето Писмо показује да је и у пустињи са Господом празник. Храњењем гомиле Исус је показао да има моћ и сажаљење; можда је Бог још једном послао хлеб са неба.

Упореди и супротстави. (Радите на овом са разредом. Ђацимогу одговорити на коначно питање по сопственом мишљењу.)

Православни свет (Прочитајте заједно.)

Записивање: Ђацитреба да напишу „Мојсије и мана у пустињи“, и „Исус храни хиљаде“

Водич за учење: (Необавезно. Проверите одговоре.)

Затварање (Окупите се око иконе. Нека Ђаципрате док један чита наглас.)

Преглед вести: Попуните празнине

 

Гомила од _________ је следила Исуса до усамљеног места на обали. При крају дана, многи су били гладни али нигде није могао да се _____ ________. Исус је узео неколико хлебова, и нешто рибе, __________ ____ ____, разделио хлеб својим ученицима. Они су га разделили свима. Нико није знао одакле је _________ хлеб.

Након што су Израелци прешли Црвено море, били су у _______ и нису имали ништа да једу. Мојсије се _________ Богу да нахрани мноштво. Господ је рекао Мојсију: „Ја ћу учинити да падне хлеб (мана) са неба.“ Свето Писмо показује да је и у пустињи са Господом празник__________ гомиле Исус је показао да има моћ и сажаљење; можда је Бог још једном послао хлеб _____ неба.

Упореди и супротстави

Мојсије и мана у пустињи                                 Исус храни хиљаде

 

 

Да ли је Писар начинио предмет за Исусово испуњење храњења Израелаца у пустињи?

 

 

 

Православни свет

МПХД

При крају свог служења, Исус је испричао причу познату као „Овце и козе„. Апсолутно све о чему је Исус учио је важно, а ова парабола посебно. Користећи метафору о овцама и козама, Исус је открио шта је било на врху Божије листе за задобијање раја (Матеј 25)

Укратко, треба да бринемо за болесне, гладне, затворенике, жедне, итд. Не треба само да им дајемо само довољно да имају, него да их третирамо као да је свако од њих сам Христос. У првим линијама овог фронта, широм света, је Међународно православно хришћанско добротворство.

У ратним подручјима, МПХД радници рискирају сопствене животе да би се бринули о жртвама. У местима где се сиромаштво појављује као једина будућност за децу, МПХД доноси алате, образовање, и наду.

Сваки дан, МПХД помаже људима да се избаве из очајних околности. У Русији, Румунији, републици Џорџија и Босна-Херцеговина, МПХД обезбеђује позајмице за мале послове, тракторе и семење за пољопривреднике, и ојачава заједнице преко капацитета зграде са локалним организацијама. У Светој Земљи, Либану, Ираку, Јордану и Етиопији, ПДХБ обезбеђује обуку за пословне вештине и налажење посла, градњу школа и поправку, програме за исхрану деце, образовну обуку, и ХИВ/АИДС свест и превенцију.

Будите захвални Богу за оно што имате, и још више, за могућност да помажете другима. Рад у вашој заједници на исхрани гледних и брига о потребитима. Подржите напоре МПХД, примајте њихова обавештења, и останите у контакту са оним што православни раде да би бринули о потребитима широм света.

Када је Исус уздигао хлеб ка небу, захвалио је Богу. На грчком, реч за захвалност је „Евхаристија“.

Литургијски линк: „За изобиље плодова земаљских“

Зашто су људи сиромашни?

 

 Водич за учење

Исус обезбеђује хлеб за хиљаде и „Подсетимо се небеске мане...“

Одговорите целим реченицама.

1. Упореди и супротстави Мојсија и ману са неба са Исусовим храњењем мноштва.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Шта значи реч „Евхаристија“?

____________________________________________________________________________________________