Личност и индивидуа

Шта сад љубав има с тим

Радионица 2: ''Док размишљам о себи свом свету''

На крају ове радионице, ученици би требало да....
*
препознају себе као истински вредне Богу као ''драгуље Његове творевине''
расправљају о нашој божанској вредности у светлу наше непрекидне грешности
одреде кајање као повратак ономе што стварно јесмо и каквим нас је Бог створио
расправљају о томе како нас мржња према себи води до повређивања себе и других Божијих створења

Белешка за вероучитеља
Ова радионица, као и друге радионице у оквиру ове теме, тражи од ученика да отворено говоре о својим личним осећањима и искуствима. Постарај се да се ђаци осећају сигурно и да имају поверења у тебе; у таквој атмосфери лакше ће исказати оно што имају. Нагласи им да личне ствари које буду поменули током радионице неће бити предмет разговора изван групе.
Такође са њима треба разговарати о томе да повређивање себе или других треба да буде предмет разговора и са свештеником, родитељима и другима који би могли да помогну.

Корисни текстови

Пост. 1:26-30;. 2:4-25; 5:1
Пс. 8:6
Проп. 12:7
Јов 32:8
Ис 49:1
Мт 6:25; 16: 15-18
Рим 3:1
2 Кор 4:16
Јн 3:16
1 Пет 3:3

Св. Григорије Синаит: "Истински спознати себе је већи дар од васкрсавања мртвих''
Увод
Две истине и лаж
Подели ђацима папире и оловке. Кажи им да је поред наше везе са Богом једна од најважнијих веза у животу, веза са самим собом. Оно што мислимо о себи често је пресудно за све наше друге односе. То директно утиче на моралне изборе које оравимо из дана у дан. Напишите две истине које сте открили о себи и једну ствар коју је неко рекао за вас а ви знате да то није истина.
Нека сваки ђак прочита три ствари о себи а група нек погоди шта је од тога лаж.
Да ли вам је теже било да смислите истине или лажи?
Шта је, по твом мишљењу, имало већи утицај на твој живот?
Расправа: Ко сам ја?

Након што их подсетиш на оно што сте већ говорили о Богу, да је увек ту за нас, да нас поучава, помаже нам и настоји да нас доведе ближе себи, јер је он Извор нашег живота, питај их: Шта нам то говори о нама самима? Да ли Бог сматра да смо ми важни; колико? Зашто о томе говорите?"

Расправљај о њиховим одговорима наглашавајући све оно што је најважније да би се постигао циљ ове радиониоце. Нека кажу шта им прво падне на памет када се помене учење Цркве о томе ко је човек?
Шта Свето писмо каже о томе ко смо ми? Јасно истакни следеће наводе:

Пост. 1:26-30
Пост. 2:4-25
Пост. 5:1
Пс 8:6
Проп. 12:7
1 Пет 3:3
Јов 32:8
Рим. 3:1
Ис 49:15
2 Кор 4:1
Јн 3:16
Мт 6:25

Дај сваком ђаку по један или више навода да погледа. Кажи им да Црква, поред тога што говори много о томе ко је Бог и тако нам помаже да га упознамо, она нам много говори и о томе ко смо ми. Нека погледају у своје библијске наводе и нека се запитају шта говоре о нама као људским бићима која је створио Бог. Затим, нека напишу своје одговоре поред навода (одговори треба, такође, да буду истакнути)
Када су сви завршили, замоли сваког од ђака да објасни свој одговор.
Изведи закључак тако што ћеш рећи да је Бог створио нас да будемо блистави накит Његове творевине; цареви и царице који се брину за све што је живо и то користе да би прослављали Бога. Нажалост, ми, људска бића, много више времена трошимо на ствари које чинимо без Бога него на оно за шта смо заиста створени.
Кажи им да су нам те ствари свима заједничкем али да је Бог сваком од нас подарио и нешто што нас чини јединственим и посебним; ствари које би требало да користимо ради Њега. Ми имамо различиту боју коже, косе, очију. Свакоме су дати посебни таленти, могућности, интересовања. Потичемо из различитих средина и одрастамо и живимо у различитим окружењима.

Једна од најдивнији ствари коју нам је Господ дао је наше име.
Значење имена
Нека неко прочита Мт 16: 15-18 (Петар добија име). Кажи им да је Исус знао много више о Петру него што је овај знао сам ио себи те му је наденуо дрго име. Сваком од нас је дато посебно име на крштењу.
Пре реализације радионице иди у библиотеку и потражи књиге у којим а има тумачење значења имена. Донеси их заједно са житијама светих по којима су можда неки од ученика добили име.
Кажи ученицима да претраже све изворе и да нађу сва могућа значења свога имена и истакнуте особине које је имао њихов светац-заштитник.
Постави следећа питања и расправљај о њима: Да ли, судећи према штиву, значење твога имена иде уз оно што ти јеси? Где се слаже, а где не? Можеш дозволити и другим ученицима да одговоре уместо свог друга уколико су њихови односи добри. По чему сте слични, а по чему се разликујете ти и твој светац-заштитиник?
Радни листић у вези са 1 Кор 13: 4-8
Фотокопорај радни листић '' Поглед у себе'' дајући ђацима 5-7 минута да га попуне.
Постави им следећа питања и расправљјте о њима: Да и си научио нешто о себи што раније ниси знао? Шта си то научио? Које су то ствари којима повређујемо себе и друге када не волимо? Судећи по ономе што смо разговарали, који је хришћанси начин гледања на себе? ( Да волимо себе као Божија створења, да мрзимо грехе које чинимо, да тежимо да будемо онаква особа каквом нас је Бог ствпорио.) Како нас друштво и околина уче да вреднујемо себе? ( Важан сам само ако сам леп, имућан, моћан)
Дневник
Размисли о свему о чему смо разговарали и напиши песму, есеј, причу на тему: ''Ко сам ја и ко желим да будем.''
Закључак
Каже се да Бог све чини с разлогом. Понекад то заборављамо желећи да будемо више ''ово'', а мање ''оно''. Каткад чнимо тако да изгледамо онако кави би '' требало да будемо" а заборављамо да само једна личност заиста зна какви смо: Бог. Што више упознајемо Бога и и имамо истински однос са њим више ћемо и себе познавати, постати оно што желимо и нећемо доносити одлуке које ће повређивати нас и наш свет.
Радни листић- Погледај у себе

Погледај у себе
(Вежбање у вези са 1 Кор 13: 4-8)
Верујемо да '' Бог је љубав'' (1 Јн 4: 8). Исус нам каже да су две највеће заповести да волимо Бога и ближње. Доле је опис љубави који је дао св. апостол Павле у Првој посланици Коринћанима.
Прегледај листу и размисли колико често примењујеш дате особине оцењујући са: увек, углавном, повремено, никада.

1. Стрпљив сам
2.Љубазан сам
3. Не завидим
4. Не хвалишем се
5. Не гордим се
6.Нисам непристојан
7. Не тражим своје
8. Не љутим се
9. Нисам злопамтило
10. Не радујем се неправди
11. Радујем се истини
12.Све сносим
13. Све верујем
14. Свему се надам
15. Све трпим
16. Не варам људе

Ако би Бог ово попуњавао, написао би ''увек'' крај сваке од 16 особина. Ми смо поѕвани да будемо подобни Богу. Када нисмо слични Богу ми претерујемо у повређивању себе, других и другог дела Божије товревине.
Наведи примере на који начин можеш да повредиш или можда већ јеси повредио Божију творевину (укључујући и себе) тиме што ниси волео.
Зaпамти, ово одсликава начин на који ти доживљаваш себе. Други људи и нарочито Господ, виде те мало другачије.
Свети Григорије Синаит нас учи да је '' истинско познавање себе, већи дар од васкрсавања мртвих.'' та је мислио под тим?
Како се ово односи на учење Цркве о исповедању грехова?
Своје одговоре можете да прокоментаришете и са парохијским свештеником.