Хришћанство и црква

Ово је цела прича

Радионица 2: ''Бог спасава своје људе, значи и мене''

Циљ ове радионице је да повеже ђаке са причом о Изласку и са тим како се прича односи на православне хришћане.

Задаци: На крају ове радионице ученици би требало да: представе Излазак драмским приказом;знају да се Мојсијева песма након Изласка пева на Велику суботу у току Паримеја (ретко у парохијским црквама, углавном у манастирима; објаснити иим шта су Паримеји); знају да Јевреји, муслимани и неправославни хришћани  причу о Изласку доживљавају Излазак као своју причу, исто као и ми православни; представе Излазак израђујући мурал/зидне новине који укључује/укључују најважније делове приче.

Вероучитељ треба да припреми пригодне библијске, литургичке, светотоачке текстове и следећи материјал:

    Мојсијева песма која се пева на Велику суботу у току Пармеја - в. Изл. 15:1-19 (фотокопије)
    кутије успомена и споменаре (дневнике) који су већ припремљени у првој радионици
    причу о Изласку
    анимирани филм Принц Египта или неки други који има за тему Излазак и прелазак преко Црвеног мора

     
    Почиње се молитвом
    Питај ученике јесу ли икада били на путовању? Могу ли да опишу шта за њих значи путовање? Да ли су икада искусили неки вид изласка (пресељења, избеглиштва)? Да ли се излазак разликује од путовања? Да ли су исти? Зашто? На ''масном'' папиру запиши неке од њихових идеја о којима расправљају.
    Прочитај им причу о Изласку или нека погледају анимирани филм. Нека разговарају о томе како су се осећели док су слушали причу (или гледали филм). Питај их да ли знају у ком делу света се Излазак догодио?
    Покажи им скицу те области (нему карту). Ова нема карта се може фотокопорати или, ако је који ученик вешт у цртању, нека је скицира. Ученици могу да обоје скице и да уцртају најважнија места. Да би карта изгледала као да је веома стара могу је пожутети кесицама чаја.
    Мапа сликана чајем:

    Потопи 5-6 кесица чаја у шољу вреле воде. Користећи сликарску четкицу нека ученици наквасе папире чајем. Док се папир суши, поведи разговор о путовању у православну веру.Који су наши први кораци. Опиши како ми то остављамо своје старо ''ја'' и постајемо нови људи. Како се наше крштење може упоредити са Изласком? Шта је исто и где се разликује?

    Када се расправа заврши, ученици цртају мапу свога пута у православнио хришћанство. Питај их шта мисле како ће то урадити. Шта би могли да уцртају у своје тек осушене мапе? Како ће символично представити Свете тајне? Вероучитељ може да им помогне предлозима али треба да подржи и њихове идеје. Те су идејеможда њихово лично представљање и за дотично дете имају смисла (премда се нама може учинити да су бесмислене). Када су мапе довршене могу мало да се изгужвају и да се савију као свитак како би изгледало да су веома старе.

    Дневник

    Када се све то уради, сви ученици би требало да напишу о утисцима која је радионива оставила на њих. Може им се помоћи тако што им се дају питања која ће их упутити на размишљање и подстаћи да пишу.

    Ова питања могу да се користе на више начина. Могућниост је да се поделе на почетку писања дневника, а ђаци могу да бирају која ће да узму у обзир према својим личним искуствима о стварима које су управо научили. Може им се рећи да изаберу једно до два питања на које ће да одговоре. Такође, вероучитељ може тражити од ђака да одговоре на баш одређено питање ако жели нешто посебно да ''извуче'' из њих.

    Већина ђака би волела да изабере сопствена питања на која ће одговорити пошто ипак не одговарају на питања о нечему што су искусили већ о својим размишљањима, емоцијама, осећањима...која су искусили. Вођење дневника је, такође, лична ствар детета и тако треба да остане. Није замишљено да се дневници читају пред целом групом, већ служе за изражавање личних осећања. Вероучитељ би требало да погледа дневнике до следећег часа.

    Питања која служе као смернице за писање дневника (средњошколце је боље пустити да пишу без смерница):

     
    Искористи ова питања као помоћ при писању дневника. Листа питања нема намеру да покрије све оне идеје које би могле да ти падну на ум током посања већ жели да ти пружи смернице на почетку писања дневника. Твоје личне мисли и осећања су најбољи извор за твоје писање.
     
    (Пази: Ако имаш проблем у развијању својих идеја у дневнику, пробај да их неколико пута забележиш. Учестало писање ће ти помоћи да ''откључаш'' неке од својих најбоољих идеја.)
    Каква су била твоја осећања након слушања приче? Да ли си хтео да заплачеш? Да се насмејеш? Да ли си се осећао непријатно? Опиши своју реакцију. Каква веза постоји између онога што си научио данас и твога живота? Опиши своје размишљање. Да ли си се променио после данашње лекције? Да ли је ишта од онога што си чуо и научио утицало на ту промену? Објасни. Знаш ли неког другог на кога би ове информације могле повољно да делују? Зашто? Знаш ли неког на кога не би? Да ли ти је нешто од онога што си данас чуо некако помогло? Како, објасни.Шта те је изненадило од онога што си данас чуо? Зашто? Шта те је задивило у лекцији? Зашто? Шта те збуњује? Зашто?О чему би разговарао са својим омиљеним ликом из данашње приче? Започни разговор. На коју личност из данашње приче би желео да личиш? Које личне особине би хтео да прихватиш? Зашто?Да ли те ико од људи о којима си данас чуо подсећају на неког кога познајеш: на пријатеља, члана породице, друга из одељења? Кажи нешто о њима. На који начин ти личиш на неку особу о којој си данас слушао. Објасни. На кога не личиш? Објасни. Шта ти од онога што си данас научио изгледа најневероватније? Шта је било најневероватније? Објасни своје размишљање.Која је реч најважнија коју си данас чуо? Који је најважнији одломак приче? Зашто је то теби важно?Шта си данас научио о животу и живљењу кроз приу коју смо читали? Објасни. Који део онога што си чуо данас ти се учинио најбољим? Зашто? Који део ти се учинио као најгори. Зашто? Какво питање би поставио након данашње лекције? Зашто? Упореди двоје људи о којима си чуо у данашњој причи? По чему су слични, а по чему се разликују?

    Радиониоца се завршава молитвом.