Црква - заједница будућег века

Моја православна породица 18+
Радионица: ''Дела Божијих људи''

Тема : Одговорни смо Богу за своје животе и за животе људи који су око насЗадаци
На крају ове лекције, ученици би требало да: кажу на које су све начине свети показивали одговорност према Богу за себе и друге; обећају на неки начин да ће бити одговорни према Богу за другу особу

· примерци Библије

· папир

· оловке

· кратка житија светих

 

Извори

Света новомученица Јелисавета Фјодоровна

Света Јелисавета је била старија сестра руске царице Александре; удата је била за великог војводу Сергија, московског губернатора. Из протестантизма се својевољно обратила у православље и организовала је жене из свих друштвених сталежа како би пружале помоћ војницима на фронту и у болницама.
Велики Војвода сергије убијен је у бобмбашком нападу 4. Фебруара 1905. одмах након што се Јелисавета растала од њега како би отишла на свој посао. Упечатљиво је то да је убицу свога мужа посетила у затвору и молила га да се покаје.
Након ових догађаја повукла се из дитадашњег друштвеног живота. Замонашила се у манастиру свете Марте и Марије, сестринству које се, поред богопоштовања, посветило и помагању сиромашнима. Из града се преселила у грађевину коју је сазидала на Ордици. Сестринству су се продруживале и жене из високох слојева друштва и из обичног света.
Света Јелисавета неговала је болесне и рањене војнике у болницама на фронту. На Ускрс 1918. комунисти су јој наредили да напусти Москву и да се придружи царској породици код Јекатеринбурга. Отишла је са искушениоцом Варваром и стражаром литванске гарде.
Након доласка у Јекатеринбург, света Јелисавета је делила судбину царске породице. Смештена је уманастир чије ју је сестринство љубазно дочекало.
Крајем маја, Јелисавета је премештена недалеко од Алопаевска заједно са великим вовјводом Сергијем, Јованом и Константином и младим грофом Владимиром Палејем. Били су интернирани у школи на периферији града. Света Јелисавета била је под стражарском пратњом али је могла да одлази у цркву и да ради у врту.
У ноћи, 5.(18.) јула сви су одведени дванаест километара од Алопаевска и убијени. Велики војвода сергије је убијен ватреним оружјем, а остали су бачени у рударско окно и на њих су испаљиване гранате. Света Јелисавета је живела неколико сати; за то време је певала химне - како се могло чути. Мошти свете Јелисавете и свете Варваре су однете у Јерусалим 1920. године и сахрањене у цркви Марије Магдалене.

Света Јзлијана Лазаревна

Праведна Јулијана из Лазарева задивљујући је пример несебичне рускиње-хришћанке. Била је ћерка племића Јустина Недјурева. Од најранијег детињства живела је побожно, постила и доста времена проводила у молитви. Рано је остала без родитеља па су рођацо преузели бригу над њом. Ови се нису бринули о њој и подсмевали су јој се. Јулијана је све стрпљивоп подносила и није се жалила. Своје човекољубље изражавала је кроз бригу о болеснима и шивењем одеће за сиромашне. Побожни и врлински живот ове девојке привукао је пажњу властелина у селу Лазареву, Јурија Осорина, који се ускоро ожрнио њоме. Мужевљеви родитељи су волели своју снаху те су јој препустили управљање над имањем. Домаћи послови нису пореметили Јулијанине духовне делатности. Увек је налазила време за молитву и увек је спремала храну за сирочад и одећу за сиромашне. За време велике глади сама је остајала гладна дајући последње залогаје просијацима. Када је након глади завладала епидемија, Јулијана се потпуно посветила бризи о болеснима.
Праведна Јулијана имала је шест синова и једну ћерку. Након смрти двојице синова, одлушила је да се повуче у манастир, али ју је муж убедио да остане у свету и да подиже њихову децу. Према сведочанству Јулијаниног сина Калистрата Осорина, који је написао њено житије, у то време постала је захтевнија према себи: појачала је пост и молитву, спавала је два сата ноћу и главу је држала на дасци.
Након мужевњеве смрти, Јулијана је половину имања дала сиромасима. Иако је живела у крајњем сиромаштву, није била ништа мање живахна ни срдачна, и на свему је захваљивала Богу. Удостојена је посете св. Николе и вођства Мајке Божије. Када се праведна Јулчијана упокојила у Господу, сахрањена је поред свога мужа у сркви св. Лазара. Овде је сахрањена и њена ћерка Теодосија. Године 1614. откривене су мошти свете Јулијане; мошти су точиле мирисним миром које је многима дало исељење.

Света Нина Грузијска - празнује се 14. јануара по старом календару ( види у архимандтрит Јустин Поповић, Житија светих за јануар)

Свети Роман Слаткопојац - празнује се 1. октобра постаром календару ( види у архимандтрит Јустин Поповић, Житија светих за октобар)

Свети симеон Столпник - празнује се првог септембра по старом календару (види у архимандтрит Јустин Поповић, Житија светих за септембар)

План лекције

1. Молитва на почетку часа
Царе небески

2. Проучавање житија светих

Раније смо говорили о томе кога Исус Христос назива речју ''брат''. У Постању стоји да је одавно постављено питање: ''Зар сам ја чувар од брата својега?'' (Пост 9).

Шта, дакле, значи бити пред Богом одговоран за свој живот и за живот људи око себе? Шта значи бити чувар свога брата?
Погледајмо у житија светих који су на разне начине преузели одговорност како за свој живот тако и за животе људи око себе.
Читај им житија светих који су горе набројани. Расправљајте о следећим питањима. Предложи им дате одговоре, али они могу и друкчије размишљати:

Св. Роман Слаткопојац: Како је овај свети преузео одговорност за животе других?
Свети Роман можда није знао како ће његова музика утицати на људе потоњих векова. Ипак, чињеница је да су се многи који су били у тамници или су страдали због своје вере тешили певајући Романове песме у себи кад већ нису могли отворено да се моле. Тако је он одговоран за помоћ многима, а не само онима који су слушали дивне химне у време када их је он писао.

3. Закључимо

Видели смо на које су све начине свети били одговорни према Богу и према сопственим животима и животима других. Верујем да се ви можете сетити и других примера. Размислите на који начин можемо бити одговорни за добробит другог пред Богом. На тај начин ћемо преузети и одговорност за сопствене животе.

Дај сваком ђаку папир и оловку и пусти их да размисле које су то одговорности које они могу преузети: могу се редовно молити за једног човек или за више људи, некоме могу понудити вожњу до цркве недељом, отићи у куповину уместо неког ко није у стању, звати телефоном кога или му писати мејл и тако даље...

4. Завршна молитва

Господе, подари нашој браћи и сестрама здравље, мир, љубав, дуг живот и Твоју милост да могу да те следе на Твом светом путу и да ти угађају. Дај нам да дан проводимо у миру и љубави, јер шта је боље и лепше него да сви живимо као браћа и сестре? Чуј молитву нашу и помилиј нас јер си Ти милостив и човекољубац и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин. (према Orthodox Prayer Book, published by Holy Protection Orthodox Monastery, Fort Qu’appelle, Saskatchewan, Canada, 1990.)
(радионица се ради два часа)