Моја православна породица 18+

Моја православна породица 18+

Увод

Јер ко изврши вољу Оца мојега који је на небесима, таје је брат мој и сестра и мати. (Мт 12:50)

Моја православна породица је програм учења који нам помаже да откријемо начине на које можемо да постанемо живи примери Христа у нашим животима и да напредујемо у том правцу док изграђујемо друштво, односно свет. Одговорни смо за своје понашање у свим заједницама и ''породицама'' у којима живимо: у кући, у Цркви, у школи, у крају где живимо, у околини, на власти, и другде. ''Наше сабирање као заједнице у Христу је смисао наше вере. Реч Црква, као што знамо, значи сабрање или скупштина људи који су изабрани и позвани да изврше нарочит задатак.'' (Хопко, Православна вера 2). Без обзира на порекло, то је оно што нас повезује као хришћане и чланове породице каква је његова света Црква.

Путовање почиње чим хришчани напусте своје домове и постеље. Они живе, у ствари, свој живот у садашњем конкретном свету и било да морају да возе педесет километара или да прошетају неколико блокова, свети чин је већ ту, чин који је услов за све што ће се десити. Јер они су на путу изградње Цркве или, тачније речено, на путу преображења у Цркву Божију. (Шмеман, За живот света).

Свако има своју улогу у Цркви, од оног тек крштеног детета до најстаријих чланова. Начин на који ми видимо себе и своју улогу у Божијој породици је пресудно за опстанак како локалне Цркве, тако помесне, тако и васељенске.

Као Божија деца, позвани смо будемо сведоци своје вере. Позвани смо да схватимо ко смо ми као православни хришћани, да будемо Божији сведоци са нашим продицама и проијатељима тако што ћемо бити добра браћа, настојећи да помогнемо другима, да штитимо и уздижемо оне који су у невољи или који су жртве предрасуда и дискриминације. Такође смо позвани да спознамо своју веру и да живимо по вери, да исправљамо погрешна мишљења и криве информције о нашим убеђењима као и да поштујемо људе који су друге вере.

Општи циљеви програма

Током овог програма, вероучитељ мора увек да има на уму два најважнија циља:

· препознавање нас самих као православних хришћана повезаних као породица хришћанском љубављу

· разумеју да као верујући православни хришћани морамо себе предати његовој заповести о љубави једних према другима кроз наша дела саосећања и самилости према свим Божијим људима.

Циљеви су оно што ће ђак моћи да чини након реализације овог програма. Држање два најважнија циља на уму помаже нама, учитељима, да се концентришемо на важну чињеницу да парохије постоје ради исповедања вере, Евхаристије, ширења вере, чињења добрих дела као другим хришћанима тако и људима уопште.

Бог нас је учинио својим људима кроз Свете тајне Цркве. Крштењем постајемо Божија деца. Миропомазао нас је и позвао да постанемо његов народ; да слушамо, разумемо и проповедамо његову Реч као Божији пророци; да штитимо свет и старамо се о њему као помазани цареви обучени у белу одећу светости; да му приносимо све што јесмо и што чинимо као свети дар и службу, као дар који приноси свештеник. Бог нас позива да обновимо свет као Рај који је он створио за своје људе у Врту. Позива нас на вечни живот у свом Царству. Кроз живот Цркве ми постајемо његов свети народ који је позван на његово дело у овом свету!

· Циљеви лекција
Циљеве лекције одрђује сам вероучитељ. Кроз питања, разговоре и активности, он одређује да ли су ђаци у стању да испуне циљеве. Ако нису у стању да их испуне, вероучитељ ће знати да је понављање неопходно.

· Материјал
Материјал се разликује од лекције до лекције. Углавном су то примерци библије те бојице, пластелин, маркери, темпера, маказе, лепак и слично.

· Наставна средства
Овде спадају иконе које се могу штампати, литургијски текстови, приручници, радни листови, библијске приче и многа друга наставна средства која омогућавају наставнику постигне успех. Средства су подељена у обавезна и допунска. Обавезна су наведена у оквиру лекције. Допунска средства су корисна за сакупљање основних информација и то су или предложена литература или веб сајтови.

· Ток часа
Овде су приказани кораци како би час требало да изгелда. Водите рачуна да неке лекције захтевају припрему унапред и молитвено размишљање пре сусрета са ђацима.

Лекција 1: Свака породица има своју причу

Тема

Породица је љубав- Прича сваке породице је различита. Породице се разликују по броју чланова, њиховим особеностима и међусобним односима.

Циљеви

На крају ове лекције, ученици би требало да

· одреде различитост односа у породици, особито у односима између родитеља и деце

· опишу породичне односе међу библијским личностима

· искажу своја искуства у односима и то не само оним који се зсанивају на крвном сродству већ и онима који су засновани на хришћанској љубави.

Матераијал

· Трака

· примерци Библије

· фломастери

· маказе

· оловке и папири

· четкице за чишћење лула

· глина или пластелин

План лекције

1. Молитва на почетку часа

Царе небески

2. Уводни разговор

Кажи ђацима да ћете у оквиру шест лекција говорити о односима у породицама. Подсети их да Библија и житија светих садрже приче о овим односима. неки од ових односа су били здрави и добри за људе који су се у њима нашли, а неки нису. Ми, такође, имамо разне породичне односе у животу: брат-брат, сестра-сестра, браћа-сестре. Ови братско-сестрински односи су наша данашња тема.
Напомени им да је посебан дар имати брата или сестру. Нека се на тренутак подсете ових односа и појединих тренутака које желе да опишу а у којима су актери браћа и сестре. Нека им следеће речи, које ћеш исписати на табли, буду потсетник: супарништво, блискост, дељење тајни, шале, надимци, породична догађања. Сачекај мало, а онда нека пренесу своје сећање.

Разговор настави тако што ћеш рећи да су неки од нас срећни што имају неког ко им није рођени брат или сестра, али им је толико близак као да јесте. То може бити рођак или чак неко са ким нису у крвном сродству. Замоли их да се сете некпог оваквог односа.

3. Проучавање Библије

Подели ученике у групе од 4-5 чланова. Означи групе, на пример А група и Б група и замоли их да изнесу своје закључке након читања, однсоно проучавања библијског текста.

Проучавање Библије- А група
Читајте причу о Јосифу и његовој браћи: Пост. 37: 1-28 и Пост. 45: 1-15.
Ова друга говори о Јосифовом успону у Египту након дугогодишњег тамновања. Разговарајте на следеће теме (ђаци треба да искажу своје мишљење):

· Како је Јосиф био у стању да зацели ране које су му браћа задала? (Неки од одговора би могао да буде да је мога да види Божију намеру у ономе што се догодило. ) Како нам његов пример помаже да учинимо исто?

· Родитељи каткад имају снажан утицај на братско-сестринске односе своје деце. На који начин је Јаковљево понашање утицало на однос браће према Јосифу? (Показујући отворено да му је Јосиф миљеник, изазвао је бес осталих). Како бисмо саветовали родитеље да избегну исте грешке?

Проучавање Библије- Б група

Читајте причу о Јакову и Исаву у Пост. 25: 28-34 & 27: 1-29.
Много је година прошло пошто је Јаков тако срамно преварио свог брата. Јаков је имао необично искуство и тада је имао други сусрет са Исавом.

Читајте Пост. 32: 22-33:11 а онда разговарајте о следећем:

Који догађај је утицао на Јакова да пожели да се покаје пред Исавом? (Сусрет са анђелом га је променио и начинио бољом особом).

· Шта нам сусрет брађе говори о Исављевом карактеру? (Сусрет измеђи браће нам показује да је Исав био, у суштини, добра особа, која прашта. Можда је испао будаласт зато што је дозволио да га брат насамари и отме му првенаштво због тањира хране, али он није био, али он није остао тврдокоран у своме гневу након свих година Јаковљевог одсуства.)

Као што рекосмо, родитељи имају снажан утицај на односе између своје деце. Како је Ребекина наклоност према Јаковуи утицала на његов однос према Исаву? (Њена отворена наклониост није била здрава за однос између браће, особито онда када је наговорила Јакова да следи своје најниже страсти и превари Исава.) Опет се питамо: Како бисмо саветовали родитеље да избегну исте грешке?

Дај групама мало времена да заврше своје проучавање и онда нека изнесу закључке.

4. Закључимо

Читајте заједно Христове речи у Мт 18: 35. Ово је крај параболе о незахвалном слуги.

Разговарајте о следећем:

· Зашто је Исус овде употребио реч ''брат'', а не ''пријатељ'' или ''ближњи''?

Нека сваки ђак изабере од материјала који је вероучитељ донео и то нека искористе да прикаже нешто што објашњава значење речи ''брат'' у контексту у ком је Исус употребио. Тако, неки ученик може нешто да нацрта, други да направи фигурицу од пластелина, неко да напише песму и слично. Када су сви завршили, они који желе могу да кажу нешто о томе што су начинили.

5. Завршна молитва

Господе, подари нашој браћи и сестрама здравље, мир, љубав, дуг живот и Твоју милост да могу да те следе на Твом светом путу и да ти угађају. Дај нам да дан проводимо у миру и љубави, јер шта је боље и лепше него да сви живимо као браћа и сестре? Чуј молитву нашу и помилиј нас јер си Ти милостив и човекољубац и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин. (према Orthodox Prayer Book, published by Holy Protection Orthodox Monastery, Fort Qu’appelle, Saskatchewan, Canada, 1990.)

Лекција 2: Заједнички живот у породици

Тема

Партнерска сарадња у породици

Задаци

На крају ове лекције, ученици би требало да:

· одреде сарадњу као важан део породичног живота

· дају неке примере породичне сарадње

· препознају сарадњу са Богом као део породичног живота

· опишу начине на који Бог може да искористи нас као сараднике у чињењу нових и неочекиваних ствари које би промениле породични живот

Материјал

· примерци Библије

· папири

· оловке

План лекције

1. Молитва на почетку часа

Царе небески

2. Уводни разговор

Кажи им да, уколико размишљамо о томе да у нашој породициу све буде како треба, морали бимо рећи да је сарадња међу члановима породице важан чинилац.(Нека ђаци наброје ситуације које захтевају породичну сарадњу ради доброг исхода.)
Читајте причу о Ноју и његовој пордици у Пост 6:11 до 7: 16. Кажи им да можемо бити сигурни у то да је прављење и припремање барке захтевало заједнички напор чланова породице баш као што су и сви они учествовали у укрцавању када је барка завршена. Можемо, стога, рећи да су Ноје и породица међусобно сарађивали, али да су такође сарађивали и са Богом.
Размислите о овоме:
Које проблеме је могла да има Нојева породица у својим напорима да сарађују са Богом и између себе? ( What problems might Noah’s family have faced in their effort to co-operate with God and with each other? (Могли су бити испрпадани обимношћу послам док су их комшије вероватно сматрале особењацима или лудима. Осим тога, људи нису склони великим променама за будућност. )

3. Проучавање Библије

Подели ученике у групе од 4-5 чланова. Означи групе, на пример А група и Б група и замоли их да изнесу своје закључке након читања, однсоно проучавања библијског текста.

Проучавање Библије- А група

Читајте 2 Тим 1:5 и 3: 15. Разговарајте о следећем:

· На који је начин Тимотејева мајка сарађивала са Богом?

· На који начин су сарађивали чланови Тимотејеве породице? (И бака и мајка су га, очигледно, училе вери и научиле да за њу преузима одговорност)

Да ли примећујеш како је Евникијина и Лоидина сарадња са Богом утицала на њихове породичне односе? (Тимотеј им је недостајао када је отишао да ради са Павлом и сигурно су бринуле да ли ће бити безбедан у новим и каткад непријазељским местима у која је одлазио. Ипак, мора да су биле поносне што је Павле имао такво високо мишљење о њиховом вољеном детету.


Проучавање Библије- Б група

Читајте Мк 5: 35-43. Разговарајте о следећем:

· На који начин је Јаир сарађивао са Богом?

· Са каквим се потешкоћама моао суочити због свог поступка? (Други су га сигурно одвраћали од тога да зове Исуса, и њихово безверје ишло чак до исмевања Христа.)

· На који начин је Бог искористио Јаирову сарадњу да учини неочекивано? (Васкрсавање девојчице је било ново и неочекивано искуство за оне који су се толико подсмевали.)

· Како је Божије дело утицало на Јаирову породицу? (Осећање да су изгубили своју ћерку потуснуто је тиме да је она поново ту. Јаирова вера и жеља да сарађује са Богом тиме што је ћерку поверио Христу, спасла је њен живот.)

Када групе изнесу своје закључке и образложе их, кажи им да смо видели на који начин су ове две породице сасрађивале са Богом. У Тимотејевој породици неко је био одсутан, макар и на кратко. У јаировој породици неко је повраћен у живот. Ипак, обоје је Богом благословено. Обема породицама се догодило нешто што нису очекивале.
Када је Исус позвао рибаре да буду његови ученици говорећи: ''Учинићу вас ловцима људским'', мислио је да искористи њихове способности на нов начинч; вероватно се и њима догодило неочекивано. Исто бива и са нама. Када сарађујемо са Богом, можемо бити позвани да своје способности искористимо на нов начин и нове ствари се могу догодити нашим породицама и у нашим животима.

4. Завршна молитва

Господе, подари нашој браћи и сестрама здравље, мир, љубав, дуг живот и Твоју милост да могу да те следе на Твом светом путу и да ти угађају. Дај нам да дан проводимо у миру и љубави, јер шта је боље и лепше него да сви живимо као браћа и сестре? Чуј молитву нашу и помилиј нас јер си Ти милостив и човекољубац и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин. (према Orthodox Prayer Book, published by Holy Protection Orthodox Monastery, Fort Qu’appelle, Saskatchewan, Canada, 1990.)


Напомена: У оквиру ове теме има шест радионица. Овде су дати увод и прве две радионице док су преостале распоређене уз наставне јединице које се обрађују у првом, другом или четвртом разреду.