Питања живота и смрти - увод

Питања живота и смрти

Садржај:

• Радионица 1: Жива Икона: Светост људског живота
• Радионица 2: "Са светима упокој, Господе": Умирање и смрт
• Радионица 3: "Где болести и туге нема више": Еутаназија
• Радионица 4: "Благословен је плод утробе твоје": Абортус
• Радионица 5: "Опрости им, јер не знају шта чине": Смртна казна
• Радионица 6: "Зашто си ме оставио?": Самоубиство
• Радионица 7: Наш живот у Христу: Од зачећа преко Распећа до Васкрсења


Циљ: Ова јединица треба да оствари следеће:


1. Да припреми тинејџере за дискусију укључујући проблеме живота и смрти, питања еутаназије, побачаја, смртне казне и самоубиства на основу духовног учења Православне вере.


2. Да пружи учесницима сазнање о учењу Цркве о овим савременим проблемима.


3. Да подстиче међу тинејџерима здраво Православно разумевање светости људског живота и смрти.


4. Да поучи тинејџере о литургијским службама у вези смрти и њен значај у развоју осећаја Божије присутности у њиховим животима.


5. Да им улије осећај вредности људског живота у контексту Црквене заједнице кроз векове.

Циљеви: До краја ове јединице, учесници би требало да буду у могућности


1. Да разумеју и јасно изразе учење Цркве о еутаназији, побачају, смртној казни, и самоубиству, укључујући библијске основе и синодалне тврдње.


2. Да се упознају са улогом смрти у Православном духовном животу, посебно значење и важност службе сахране и опела.


3. Да спознају моралне и етичке одлуке, не издвојено, већ у односима нас самих, Бога и једни с другима, и како видимо и вреднујемо сам живот.


4. Да поделе и размене своја осећања и мишљења о контроверзним темама у отвореном и сигурном окружењу које подстиче лични духовни раст.


5. Да препознају и утврде Православне алтернативе и решења проблема еутаназије, побачаја, смртне казне и самоубиства.


6. Да спознају да се осуда таквих пракси не заснива на далеким, филозофским и етичким правилима нити се рађа из неког емоционалног екстремизма него је укорењена у пастирској служби Цркве у њеној бризи за очување вредности и квалитета целог људског живота.


Узраст: За тинејџере од 13-18 и више.


Препоручена литература и корисни текстови:


Синодалне тврдње о браку, породици, сексуалности, и светости живота. 10-и Свеамерички Савет Православне Цркве у Америци, јули 1992.Издаваштво Handbook Том 1 и 2. Одељак породични живот. Православна Црква у Америци, Одсек Богослужења.


Погребне службе. Православна Црква у Америци.


Библија

Како користити ову књигу:


Ова књига је подељена на седам радионица. Свака радионица је предвиђена да траје од 45 минута до 1 сата са могућношћу продужетка. Свака радионица је подељена у неколико делова, следеће описаних:


Сврха: такође познат као образложење, ова радионица пружа основне принципе и разлоге за шта је осмишљена. Она пружа вама, водитељу, увид зашто би требало да предајете градиво и шта би требало да увидите како може имати више смисла за вас и учеснике. Закључак овог дела се може дефинисати и као циљ радионице, који је главни духовни исход ове целине.


Циљеви: Ово су специфична достигнућа која би требало постићи као резултат слушања овог курса. Она укључују вештине, искуства и идеје које ће учесници стећи. Циљеви су обично обухваћени под "До краја ове јединице, студенти би требало да...."


Корисни текстови: Овај одељак укључује текстове који ће се користити током радионице или током припреме. Корисни текстови описани на почетку ове јединице (горе) треба да буду при руци током већине радионица .


Поступак: Ово поглавље пружа општи преглед радионица у погледу поступка, или шта треба урадити. Слободно прилагодите поступак како би одговарао вашим захтевима.


Пријава: Свака радионица почиње кратком пријавом и загревањем. Специфично загревање одговара свакој радионици. Након пријаве, важно је да укратко прегледате лекције последње радионице. Питајте за три кључне тачке или идеје које би требало да знају.Обнављање је важан начин повезивања јединица и могућност да придошлице открију шта су пропустили.


Активности: Свака радионица садржи низ активности. Свака активност је прилагођена времену које је потребно као и концепту који следи. Главни текст активности, делови које требате испричати (радије парафразирајте својим речима, ако је могуће) су наглашени дебљим словима. Одељци који воде питању и одговору су означени као "Питања:" Текст који није наглашен углавном означава упутства за вас, инструктора.


Већина активности укључује усмерену дискусију. Код свих дискусија по групама, требате да учините две главне ствари. Прво, сачекајте одговор на питање. Ако је потребно, преформулишите га да бисте појаснили. Не одговорајте на питања уместо студената. Понекад ученици оклевају у нади да ћете ви одговорити уместо њих. Будите стрпљиви и сачекајте одговор. Они ће се врло брзо навићи да отвореније одговарају. Надајмо се да ће се брзо загрејати код саме пријаве. Друга главна техника је да увек потврђујете оно што ученици кажу, чак и ако се не слажете с тим. Можете потврдити првим понављањем (активним слушањем) и онда, у додатку, запишите на табли или паноу. Биће вам лако да им укажете на то касније.Кроз ову радионицу, питања следе основни одговори како би помогли учитељу да води расправу. У неким случајевима, одговоре можете пронаћи у синодалним објавама. Често ће одговор бити довољно прилагодљив тако да можете подстаћи ученике да разговарају о питању да би дошли до одговарајућег закључка који садржи главне идеје. Што више разговарају о тим идејама, то ће више научити, те ће их на крају прихватити као своје.


Да би повели дискусију користите дату скрипту као смернице. Прилагодите своју презентацију користећи сопствене речи и стил. Имате предложена питања. Можете се снаћи и без употребе свих ових питања. Обратите пажњу на ток разговора и одржавајте га живим.


Закључци: Сваку радионицу завршавате "охрабривањем" или резимеом главних идеја. На крају можете придодати прикладне молитве или активности.


Важно!


Не заборавите да је ваша приправност и ваш интерес према теми и учесницима непроцењива. Ако мислите да је оно што радите заједно важно, то ће се одразити на њих. У исто време, питања постављена у овој јединици су емотивно пражњење   и вође би требало да остану мирне, показујући спремност да саслушају и прихвате стрпљиво расправе које нам ови проблеми могу донети.


Молим вас прочитајте и размислите добро о свакој радионици пре него што почнете с предавањем. Предлажемо вам да прикупите потребне материјале из парохије и народне библиотеке, и посаветујте се са својим свештеником о било каквим питањима. Поред тога, добро је да неколико дана унапред размишљате о лекцији и временом ће се појавити добре идеје и предлози. Молите се.


Почните и завршите сваку радионицу молитвом (тј. Молитвом Господњом,Царе небески). Важно је за учеснике да знају да живети по вољи Божијој се увек може постићи ако непрестано позивамо име Његово. Да би учесници обогатили разумевање Православне вере, молитве и химне битних празника и службе ће бити укључене као изворни материјал, можете их научити томе или једноставно допунити програм истим. Проверите код свог свештеника шта би било најприкладније.На крају, будите флексибилни и креативни! Ову јединицу можете прилагодити вашој ситуацији, допунити подацима и креативношћу. Можете слободно да мењате радионице и преуредите материјале како би боље одговарали вашим потребама и околностима. Што је више материјала прилагођено младима, и бићемо успешнији!


Нека чујемо од вас! Након што завршите с овом јединицом, молимо вас да нам одговорите уз приложени додатак на крају пакета са вашом евалуацијом и коментарима. То је веома битно да би унапредили програм. Такође можете да поделите своја искуства и фотографије за Православне Црквене новине. Многи људи при Цркви треба да виде да се овакве ствари дешавају. Контактирајте нас и путем е-маила на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.   или поштом Православна Црква у Америци, Министарство за образовање и заједнички живот, PO Box 675 Syosset NY 11791. Нека ваше службовање цвета!


Предлози и смернице за предавање Питања живота и смрти


Ова јединица се бави животом и смрти, изборима, патњом, умирањем – мрачним темама. Овом јединицом не намеравамо да изазовемо очајање, већ наду. Млади водитељи су стога охрабрени да им учесници не клону духом као и да користе одговарајући хумор без стварања непријатне атмосфере. Млађи водитељи морају да обрате пажњу на опште расположење у групи и на оне који би могли да га промене. Покушајте да групу усмерите ка светлости Христа, чак и када сте у мраку.У савременом, Западном свету, изгледа да постоји двоструко мерило када се говори тинејџерима о смрти. Када смо са децом, често покушавамо да их заштитимо од болног губитка, тако да они можда никада неће заиста научити да се суоче са смрћу. Онда, на неки изненадан и неочекиван начин у младости, очекујемо да се суоче с тим као одрасла особа, и тако их третирамо. Приступимо тинејџерима тако што ћемо прихватити њихово искуство и неискуство у исто време. Можда ће успети да задрже своје сузе, али још увек имају срце деце. Тако и чинимо у таквим ситуацијама.


Постоји неколико идеја које треба имати на уму приликом подучавања ове или било које друге наставне јединице, посебно ако је први пут и ако су наставници неискусни:


• Наша црква усмерава нашу пажњу на сва наша чула, тако да се наша личност може трансформисати и преобразити. Тако да, када расправљамо о вери, требамо користити сва могућа чула: вид, слух, додир, укус, мирис.
• Православље је више од веровања. То је чак и више од "начина живота". Чак шта више, то је целокупни оквир доживљавања, изражавања, међусобног сарађивања са светом. Наш начин подучавања треба увек бити у духу " Православља", чак и ако користимо методе или материјале који нису директно повезани са Црквом. Начин предавања треба да оснажи модел односа  које имамо у Цркви. Као Православни хришћани, позвани смо да учинимо више него што проповедамо у пракси, кроз обожење.
• решавање проблема: 75% + решавања проблема је дефинисање самог проблема. Не покушавајте да решите било који проблем без претходног откривања природе истог. Често ако постоји више од једног проблема, морамо одлучити који је проблем највећи. Ми морамо бити спремни да проценимо најбоља решењима. Молите се за мудрост и понизност.
• Учење је пустоловина. Будите сигурни, једноставни и отворени за непредвидљиво и пустоловина ће се десити.
• Кратко изложите и поступак после јединице. Ово одржава пажњу, личну интеграцију, и ако разменимо мишљења у групи, кратко излагање се изједначава са свештеничким пастирством. Испитивање обухвата три стране: "Шта осећате?"; "Шта то значи за вас?", и "Шта ћете учинити?" (Размишљање, интерпретација, и примена)