Христос – истинити Бог и истинити човек

Аутори: Радомир Маринковић, Душко Максимовић

 

Школа / разред

                         III

Наставник

 

Наставна тема

Христово оваплоћење и страдање, смрт као последица греха првих људи

Наст. јединица и број часа

[4] Христос – истинити Бог и истинити човек (старозаветна пророштва о Тајни Христовој)

Тип часа

Обрада новог градива

Облик рада

Фронтални, групни

Наставне методе рада

Метод усменог излагања и дијалошки метод

Образовно-васпитни циљеви часа

Објашњење појмова Богонадахнутост, Месија, Оваплоћење

Развијање свести да само кроз заједницу са Богом човек може превазићи ограничености своје (створене) природе – пропадљивост, смрт.

Наставна средства

Табла, креда, икона (Авраам, Пророци), фотографија (Јерусалим), текст (Стари и Нови Завет)

Литература

1. Мидић, Игњатије, Православни катихизис за III и IV разред средњих школа, Београд, 2002. 2. Пено, Здравко, Катихизис – Основе православне вере, Никшић, 2002.

3. Алфејев, Иларион, Тајна Вере – Увод у православно догматско богословље, Краљево, 2005. 4. Поповић, Јустин, Догматика православне Цркве II, Београд, 1980.

5. Протић, Драган, Богочовек – Господ Исус Христос, у: Теолошки погледи 1-4, Београд,1993.

Ток часа

 

Уводни део (5-10 мин.)

Уписивање часа. Молитва Господња. Символ Вере. Упознавање ученика са темом.  Наставник проверава знање ученика стечено на претходном часу: Како је и зашто Бог створио свет ? Да ли је створена природа бесмртна ? Која је последица „првородног греха“ ?

Централни део (25-35 мин.)

Као што смо већ истакли на претходном часу – творевина, која је настала из небића, садржи у себи пропадљивост и смрт. Једини начин да се избегне и превазиђе смрт јесте непрекидно општење и заједница створеног и нествореног, Бога и света.

Нажалост, човек, који је био призван да себе и целокупну природу сједини са Творцем, промашује циљ због које га је створен. Након првородног греха, смрт је постала неизбежна за творевину – више није могла бити превазиђена.

Педагошки језик Светога Писма, а поготову Старога Завета, тумачи ове последице сликом која је разумљива превасходно палом човеку: сликом разгневљеног Бога Који кажњава преступ. Али Бог није осветник. Он само апсолутно поштује човекову слободу и последице те слободе. Не интервенише да би отклонио горке плодове човековог слободног избора. Међутим, то не значи да је Бог одустао од свог циља.

Да би тај циљ био остварен, било је неопходно да се појави Нови Адам – Спаситељ који ће ослободити љуски род од робовања греху и смрти. У тренутку изгона Адама и Еве из раја, Бог на тајанствен начин говори о доласку Спаситеља обраћајући се ђаволу: «Мећем непријатељство између тебе и жене и између семена твојег и семена њезиног, оно ће ти на главу стајати, а ти ћеш га за пету уједати.»(Пост 3,15) Ово пророштво Свети Оци називају «Протојеванђељем». То «семе» женино које ће стати на «главу» змији, по хришћанским тумачима, јесте Месија – Христос.

Епоха Старога Завета била је време очекивања Месије. Бог је на различите начине, преко својих изабраника, припремао људе за Његов долазак. У Староме Завету налазимо бројна пророштва која говоре о личности Месије: о Његовом рођењу, искупитељском делу, страдању и васкрсењу.

Пре него што вам прочитам ова пророштва, упитао бих вас: Ко су пророци и на који начин они нама саопштавају догађаје који ће се десити у будућности ?

(Направити паралелу између старозаветних пророка и савремених «пророка», видовњака...)

Пророци су Божији угодници који су надахнути Духом Светим (8. члан Символа Вере – «...који је говорио кроз пророке») саопштавали људима Божију вољу и откривали им будуће догађаје.

Но, вратимо се на старозаветна пророштва. Највише пророштава о Месији налазимо код пророка Исаије. Исаија приповеда о Месијином рођењу од Дјеве (девице): «Ево, Девојка ће затруднети и родиће Сина, и наденућему име Емануил, што значи: С'нама је Бог.» (Ис 7,14)  (подсетити ученике на тропар приликом резања колача: Исаије ликуј...) Дакле, пророк Исаија нам, поред чудесног рођења од девице, открива да Месија неће бити обичан човек, већ оваплоћени Бог – односно Богочовек. Исти пророк приповеда о Месији са таквом силом и таквим реализмом како може проповедати само човек који је видео Распетога. (прочитати Ис 53) О патњама, страдањима и жртви Месије се говори и у Псалмима Давидовим. У 22. Псалму та слика је тако јасно представљена и изражена, да човек, читајући га, има осећај као да стоји под Крстом Господњим. (прочитати 22. Псалам)

Пророк Михеј открива да ће се Месија, иако је као Бог вечан, родити као човек у Витлејему: «А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу вођама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће ми бити господар у Израиљу, којему су изласци од почетка, од вечних времена» (Мих 5,2).

Пророк Захарија преставља Месију као кротког и праведног Цара који ће, јашући на магарцу, ући у Јерусалим, а затим страдати, јер ће бити продан за тридесет сребреника (Зах 11, 12-13).

Месија ће страдати, међутим, Псалмопојац Давид нам сведочи да смрт Њега не може задржати: «Нећеш оставити душе моје у паклу, нити ћеш дати да светац твој види труљење».

Месија ће се, дакле, јавити као победилац ђавола и смрти.

Нећемо наводити сва пророштва која се налазе у Светоме Писму, јер за то би нам требало много више времена од једнога часа. За крај бих желео да напоменем да је у годинама које су непосредно претходиле Христовом рођењу, очекивање Месије било свеопште. «Знам да долази Месија звани Христос, кад Он дође, објавиће нам све.» - каже у Јеванђељу обична жена Самарјанка. Многи су, не само у израиљском народу, него и међу многобошцима, сањали о «златном веку». За крај ћу вам прочитати одломак из еклоге рисмког песника Вергилија, која у модерним издањима носи наслов «Месија»:

«Дошло је последње време, о коме говоре пророчке књиге из Куме, и векови изнова почињу свој велики ток. Ево се враћа и Девојка, и Сатурново царство, и са неба силази ново поколење. Само ти, чедна Луцино, покажи се мислостива када се дете буде рађало: са њим ће престати гвоздени, и настати по целом свети златни век.»

Потврду и испуњење тих пророштава наћи ћемо у Новоме Завету о чему ћемо говорити на следећем часу.

Завршни део часа (5 мин).

Рекапитулација.

Домаћи задатак:

-Прочитати прве три главе Матејевог Јеванђеља

Радни изглед табле

Старозаветна пророштва о тајни Христовој

 

Месија-Машијах-Христос-Помазаник

Исус-Јешуах-Спаситељ

Емануил-С'нама је Бог