Исус Христос као нови Адам

Материјал ''Писар''

Исус је погубљен; Како је Исус пошао на Распеће и „Подсетимо се, поново, слуге који пати...“

Циљеви: Ђаци ће моћи да 1) наведу 1 начин како је Христос испунио пророштво о слуги који пати, и 2) повежу Велики Четвртак, Петак и Суботу са догађајима Последње или Тајне вечере, Распећа и погребења, боравка у гробу.)

За катихету

За лекцију се препоручује тиха атмосфера, која ће се наставити кроз план да би имали довољно времена за размишљање и рад на Колажу Страсне седмице. Претходне 2 лекције су се бавиле жртвом. Прва се бавила пшеничним зрном, а друга жртвом десетка. Оне кулминирају са овом лекцијом у којој Исус жртвује самог себе ради нашег спасења. Жртва је концепт на којој почивају животи нас као хришћана.

Већина студената ће моћи да опише патњу и могуће жртву, у својим животима. Са своје рефлексије на распеће у комбинацији са фокусом на жртву претходне 2 лекције, надамо се да ће се идентификовати са Распећем и у њему причу (заједно са Васкрсењем) која помаже да се пронађе смисао жртве и страдања и која даје наду. Исус је изјавио, „У свету ћете имати жалост, али не бојте се, ја сам победио свет!“ (Јован 16,33). Православни хришћани се не задржавају на фрази, „Христос је умро за твоје грехе,“ него пре на космичкој победи-Исус је избио капије Ада и поново отворио капије раја.

Спасење у Старом Завету

Христова смрт и васкрсење су били јединствен и пресудни догађај. Може бити изненађујуће онда, да се схвати да је тај догађај ипак имао богату и пуну историју-писма са пророштвима или приче о спасењу, или избављењу од смрти. Оне чине већину од 15 читања током Вечерња на Велику Суботу (види Православни свет). Иако су везане за лекцију, Писар се неће бавити овим јер су вести биле о Исусовој смрти а не о Његовом Васкрсењу. Када се читања узимају заједно, постаје јасно да је наш Бог Творац ЖИВОТА, Који жели да Његов народ вечно живи са Њим. Најзначајније у Писму се бави Преласком. Наша реч, „Пасха“ долази од јеврејског „Песах“-Пролазак. На вечерњој служби традиционално су се крштавали катихумени. Потапање у баптистеријуму је паралела са Христовом смрћу; подизање одатле је паралела са васкрсењем Христовим.

Колаж Страсне Седмице. Ђаци ће залепити иконе Великог Петка и Велике Суботе.

На икони Распећа, крст има натпис „Исус Христос, цар јеврејски.“ Испод крста стоје Богородица, св.Јован, жене које су следиле Христа, и центурион који је исповедио да је Исус Бог. Лобања испод крста представља место где је сахрањен Адам и подсећа нас да је Исус нови Адам. За разлику од Адама, који није послушао Божију заповест, Исус је био послушан Оцу и сарађивао са Њим.

Икона Велике Суботе је платно на ком је приказано тело нашег Господа које се скида са крста. Иако Пасхална икона (приказује Адама и Еву) одговара Исусовом силаску у Ад тог дана, користимо је да прикажемо Пасху.

Брзи преглед лекције

Отварање: (Потребно: Библија, означена на Исаија 53:1-7) Ђаци ће наћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да час почне.

Увод: (Потребно: Православни свет)

Радни листић: (Потребно: оловке за наглашавање, Примерак 19, материјали за Колаж Страсне седмице, укључујући блокове у боји из примерка 17.

Можда ћете касније желети да исечете фотографије, иконе и блокове у боји.

Православни свет: Од смрти ка животу

Водич за учење: Одговори на питања се налазе у циљу лекције.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Матеј 27:27-50)

Важни одељци из Писма: Види следећу страницу.

Позадинско читање

(Директни цитати из наведених извора)

Никодим и Јосиф

Два истакнута Јеврејина су преузела одговорност за Исусову сахрану. Јосиф из Ариматеје је био „тајни“ ученик, онај који је веровао у Исуса али то није јавно исповедао. Никодим је долазио Исусу ноћу да разговара и касније је покушао да говори у Његову одбрану (Јован 7:50-52) (ПСБ фуснота на Јована 19:38).

Извод из „Страдања слуге“

„Али Господу би воља да га бије, и даде га на муке, кад положи душу своју у принос за грех, видеће потомство, продужиће дане, и што је Господу угодно напредоваће његовом руком. Видеће труд душе своје и наситиће се, праведни слуга мој оправдаће многе својим познањем и сам ће носити безакоња њихова. Зато ћу му дати део за многе, и са силнима ће делити плен, јер је дао душу своју на смрт.... и за злочинце се моли“ (Исаија 53:10-12).

Слуга који страда, Нова твар

Након трагичног „краја“ слуге, текст открива да је Бог намерно оркестрирао његове патње. Шта више, успех Божијег циља у организовању ових догађаја потпуно зависи од реакције слуге на њега-само ако он добровољно, без питања прихвати Божији план о себи. Слуга мора тихо ићи ка својој судбини страдања и смрти као жртвено јагње, за грех. Он треба све да да Богу или да одбије његову заповест-као што је његов слуга Израел учинио много пута-онда божанска намера не би успела....

Насупрот уобичајеној непослушности Израиља која „присиљава“ Господњу руку, кроз савршену послушност слуге Бог сада даје шансу да ствари урадимо потпуно на његов начин, без сметње, од почетка до краја.

Другим речима, овај слуга би Богу понудио „празнину“ потпуно слободну од опструкције у људском свету и историји, да може деловати као „Творац ни из чега“новог света, свог света, како он хоће; где је немогућ насушни хлеб и где присутна реалност, у којој нероткиња евентуално не може зачети, уступа место оној где „нероткиња има више деце од оне која рађа“ (54:1) Затим, други Исаија има немогућ сан: људска глина за Бога лончара. Од земаљске глине Бог је у почетку стварао људе, али они су се бунили и уништили његов свет; са људском глином другог Исаије, Бог ће моћи да направи нови „небески“ Јерусалим у срцу светских рушевина (Тараци, Стари Завет: Увод, 2, 181-182)

Тмуран тон Велике Седмице

У Великој седмици је јасно изражен тмуран и тужан тон. Чак су и олтар и свештеничке одежде, према старој традицији, црни. Међутим, литургијски скуп није ту да жали мртвог хероја, него да се сети и прослави успомену на догађај од космичког значаја: Син Божији је искусио у својој људској природи сваки облик страдања од руку слабих, мрзитеља и зликоваца. Ми тугујемо због своје грешности док стојимо у тишини кајући се пред страшном, загонетном мистеријом Христа, Богочовека (теантропос), који носи свој свој кенозис до екстремних граница прихватајући смрт на крсту (Фил.2:5-8). (Каливас, Страсна седмица и Пасха у грчкој православној Цркви, 31)

Покајање

Страсна седмица нам открива потпуни срам пада, дубине пакла, изгубљени рај, и одсуство Бога. Тако да ћемо туговати! И нема другог начина да се бавимо нашом побуном и Божијом несхватљивом снисходљивошћу и понизношћу осим да искусимо раздирање срца. Од овакве жалости се рађа покајање, и искуси се искрено признање животном процесу прихватања и бирања да следимо хришћанске вредности. (Каливас, Страсна седмица и Пасха у грчкој православној Цркви, 31-32)

Важни одељци из Писма:

Преображење Матеј 17:1-23

1) Исусово хапшење (Мт 26:47-56)

2) Јудино самоубиство (Мт 27:3)

3) Вођење на Распеће:

А) Ана испитује (Јн 18:19)

Б) Осуђен од стране Савета (Мт 27:1)

В) Прво појављивање пред Пилатом (Мт 27:11)

Г) Пред Иродом (Лк 23:6)

Д) Друго појављивање пред Пилатом (Мт 27:15)

Ђ) Ругање војника (Мт 27:27)

Е) Вођење на Голготу (Мт 27:31)

4) На крсту: (Мт 27:31-50)

5) Смрт (Мт 27:51-56)

6) Његова сахрана, запечаћен гроб (Мт 27:61)

 

Додатно позадинско читање (странице према Хопку, Служба)

Службе Страсне седмице

У Православној Цркви последњу недељу Христовог живота званично називамо Седмица страдања. Или популарно Страсна или Велика седмица. Сваки дан је у богослужбеним књигама означен као „Велики и Свети“. Сваког дана у недељи су посебне службе у свим црквама. Овоземаљски живот престаје за верне јер „иду са Господом у Јерусалим.“  (Јутрење Великог и Светог Понедељка)(88)

Сваког од ова 3 дана чита се Јеванђеље на Часовима, као и на вечерњем кад се служи Литургија Пређеосвећених Дарова. Читања из Старог Завета су из Изласка, Јова и Пророштава. Јеванђеље се чита и на јутарњим службама које се традиционално зову „Женикове“ службе јер је општа тема сваког од ових дана крај света и Христов суд. Уобичајена је пракса да се Женикове службе служе ноћу. (88)

Током прва 3 дана Страсне седмице, Црква прописује да се прочитају цела 4 Јеванђеља на Часовима до момента где почиње страдање Христово. Иако ово није обично могуће у парохијским црквама, некад се покушава да се прочита најмање једно комплетно Јеванђеље, приватно или заједно, пре Великог Четвртка.

Вечерње Велике Суботе

Велики Петак

...уместо иконе носи се велики крст у поворци у Ортросу. На крсту је причвршћено платно са приказом распетог Христа...

...Свештеник интонира одељке из лекције који приповедају о догађају Скидања са крста. Платно са приказом распетог Христа се скида са крста и обавија новим ланеним повојима... примљен од свештеника, полаже се у светилиште и поставља на Часну трпезу. (70-71)

Поворка са Плаштаницом (Покровом) је други значајни литургијски акт ове службе...Плаштаница се држи високо изнад глава као знак дубоког страхопоштовања. (71)

Божанска служба Великог Петка се завршава вечерњим. Међутим, у вечерњим сатима на Велики Петак прослављамо навечерје Велике Суботе. (76)

Велика Субота

Вечерње се служи са Божанском Литургијом св.Василија Великог. Ова служба већ припада Пасхалној недељи. Почиње уобичајено са вечерњим псалмом 141, и уласком уз певање вечерње песме, Свјете тихиј. Служитељ стоји у гробу у ком лежи развијено платно са сликом Спаситеља у сну смрти. (98)

Пратећи вечерњи улазак са Јеванђељем, чита се 15 читања из Старог Завета, која се сва односе на Божије дело стварања и спасења што је сумирано и испуњено доласком пророкованог Месије. Поред читања из Постања о стварању, и Пасхи-изласку Израиљаца у дане Мојсија, имамо изабрана читања пророштава Исаије, Језекиља, Јеремије, Данила, Софоније и Јоне, као и Исуса Навина и Књиге о Царевима. Певају се и Мојсијева пема и о 3 младића код Данила. (98)

Као и обично у Божанској Литургији у овом делу долази читање апостола. То је уобичајени део о крштењу у Православној Цркви (Римљанима 6:3-11). „Јер ако постадосмо сједињени са обликом смрти Његове, онда ћемо и са васкрсењем.“(Римљанима 6:5) (99)

У ово време царске двери су затворене, а началствујући и служитељи олтара мењају своје одежде из тамних које символишу страдање у светле Христове победе над смрћу. У ово време све у цркви се пресвлачи у боју која означава Христов тријумф над грехом, ђаволом и смрћу. Ово се дешава док народ пева стихове 82.псалма: Васкрсни Господе и суди земљи, јер су Твоји сви народи (99)

Након свечаног певања стихова псалма, који се често додају песми која велича Христа као нову Пасху, живу жртву која је принета, Јагње Божије које узима на себе грехе света; служитељи излазе из олтара да објаве преко Христовог гроба радосну вест о његовом победничком тријумфу над смрти и његову заповест апостолима: „Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио...“(Матеј 28:1-20) Овај јеванђелски текст је такође читање током крштења у Православној Цркви. Божанска Литургија се онда наставља у сјају Христовог уништења смрти. (99)

Божанска Литургија је испуњена у заједници са њим који мртав лежи у свом људском телу, и још је вечно устоличен са Богом Оцем; онај који, као Творац и Живот света, уништава смрт својом живототворном смрћу. Његов гроб-који се још увек налази у средини цркве-се показује да буде, као што се каже на Литургији: извор нашег васкрсења. (100)

Оригинално, ова Литургија је била Васкршња крштењска литургија хришћана. Данас нас подсећа на годишње искуство сваког хришћанина о сопственом умирању и васкрсењу са Господом. (100)

План часа

Отварање (Ђаци треба да буду спремни да читају. Нека један студент чита наглас, почевши са: „Читање из Књиге ______, глава ___, стихови ___до ____.“) Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

Увод

(Потребно: Старозаветне слике спасења.) Данас нећемо пратити уобичајени редослед, тако да ћемо имати времена за Колаж Страсне седмице. (Узмите Православни свет. Прочитајте заједно.)

Радни листић

Потребно:

Православни свет, Примерак 19, Резиме, блокови у боји, иконе, фотографије (обезбеђено), постер, маркери, лепкови у стику, блокови у боји из примерка 17

Православни свет (Прочитајте заједно.)

(Узмите Примерак 19, и оловке за наглашавање. Наглас прочитајте страницу.)

Појачање часа: (На табли напишите одговоре на:) Које су неке речи или фразе које падају на памет после овог примерка?

(Нека се резиме гласно прочита. Урадите заједно као разред Упореди и супротстави.)

(Извадите папирић из блока у боји.) На блоковима напишите реч или фразу, или своја осећања, у погледу Распећа, Исусове сахране, или своја осећања на Велики Петак и Суботу. Можете користити неке од речи из Православног света. Можете комбиновати речи у хаику (троредна поема од 5, 7 и 5 слогова), или написати слободан стих. Кад урадите једно или више, можете их налепити на колаж, заједно са свим фотографијама са служби Страсне седмице. Нећемо ништа стављати испод Четвртка до Примерка 21. „Зрно пшенице“ блокови у боји се могу ставити данас. Такође, оставите нешто простора за фотографије о којима ће бити речи у лекцији 21.

Писар: Записивање: Ђаци треба да запишу „Распети Исус“ и „Слуга који страда“.

Водич за учење (Необавезно. Проверите одговоре.)

Затварање (Окупите се око иконе у углу. Нека Ђаци прате док једно чита наглас.)

 

Православни свет

Од смрти ка животу

Исусово распеће је ученицима окренуло свет наглавачке. Они нису могли да верују да би онај за кога су мислили да је Месија, могао умрети. Након Христовог васкрсења из мртвих, Он је отворио њихове очи за Писма, и ученици су пронашли много, много пророштава и предсказања о смрти и васкрсењу, или спасењу од смрти.

Јона и кит. Јона се бојао да би могао бити убијен ако уради оно што му је Бог рекао, тако да је отпловио, и био је бачен у утробу кита, где је провео 3 дана. Када је био ослобођен, више се ничега није плашио.

Језекиљеве „суве кости“. Пророк је имао визију сувих костију у долини смрти. Пророковао је да ће их Бог поново оживети.

Три младића и Данило. Када је Божији народ живео у прогонству у Вавилону, три младића су одбила да се поклоне идолима, што је наредио цар. Он их је послао у смрт у ужареној пећи. Они су неповређени стајали усред пламена. Четврти младић, Данило, је био осуђен на смрт у лављој пећини, али остао је нетакнут.

Мојсије

Пасха и Црвено море

Најважније предсказање Исусове смрти и васкрсења укључује Мојсија, који је избавио Божији народ из ропства. Ноћ пре него што су напустили Египат, Мојсије је рекао људима да закољу јагње, и да његовом крвљу означе врата својих домова. Те ноћи анђео смрти је убио све прворођене синове Египћана, а заобишао је домове обележене јагњећом крвљу. Јевреји се сећају овог догађаја као Пасхе. Ми кажемо да је Исус наша Пасха, или прелазак, јер је кроз његову жртву вечна смрт „прешла преко“ нас.

Израиљци су били спашени од сигурне смрти следећег дана. Бог је рекао Мојсију да преведе народ преко Црвеног мора-у сигурну смрт, међутим, он је разделио воде и они су отишли из египатског ропства у нови живот, 40 година касније, у Обећану земљу.

Тема свих ових читања је спасење-Бог долази да врати свој народ, да га спасе. Ово су нека од 15 читања за нас током вечерње службе Велике Суботе, која нас уверавају да је наш Бог јачи од смрти, и да смо створени за вечни живот.

Вечни живот са Богом је могућ једино ако практикујемо живљење за Бога и ближње сада. Морамо научити да сваки дан „умиремо“ греху и себичности. Св. Григорије Ниски је рекао, „Врата раја имају за нас отвор да би ушли. Отвор је у облику крста.“

Гроб, или само погребни повој(Плаштаница), се носи у поворци у Петак увече. У неким цркавама, људи морају да прођу испод гроба да би поново ушли у цркву. Ово символизује да не можемо ући у Царство док не узмемо учешћа у Исусовој смрти и васкрсењу

Литургијски линк- „Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте.“

 

Резиме вести, прочитајте наглас.

Исус је погубљен; Како је Исус пошао на Распеће и „Подсетимо се, поново, слуге који пати...“

Исус је ухапшен у сред ноћи. Одведен је првосвештеницима и осуђен на смрт. Онда је послан Понтију Пилату, римском намеснику који га је после послао Ироду. Овај га је вратио Пилату, који га је избичевао, и онда предао гомили и дао Исусу да носи свој крст до Брда лобање. Он је био распет и умро. Један посматрач је рекао, „Да је он тај који тврди да јесте, не би умро таквом патетичном смрћу.“

Месија, написао је Писар, би требало да влада заувек. Међутим, пророк Исаија је написао о Слуги који страда који је био понижен, поруган, презрен и бијен. Слуга би узео грех свих и понео наше слабости. Иако мртав, он би некако видео светлост и многе учинио светим. Био би узвишен од Бога.

 

Упореди и супротстави

Исусово страдање                                             Слуга који страда

 

Икона за Велики Петак

3 квадрата, на једном икона Распећа, један плави, један наранџасти

Икона за Велику Суботу

1 приказана Плаштаница, и 3 правоугаоника-1 зеленкаст, 1 плав и 1 мало мањи жути

(У жутом квадрату пише:)Сиромашна удовица је дала добровољно и Исус је похвалио.

(У плавом: ) Ако зрно пшенице падне на земљу и ________, остаје само зрно пшенице; а ако умре, много рода роди.

(У жутом правоугаонику десно:) Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља онај ће га сачувати. Јер каква је корист човеку ако задобије сав свет а души својој науди? Или какав ће човек дати откуп за душу своју? Јер ко се постиди мене и мојих речи у роду овом прељуботворном и грешном, и Син ће се човечији постидети њега кад дође у слави Оца својега са светим анђелима.   (Мк 8:34-38)

(6 папира у боји-1 светло, 1 тамноплав, 1 наранџаст, 1 жут, 2-нијансе бледозелене)

Водич за учење

Исус је погубљен; Како је Исус пошао на Распеће и „Подсетимо се, поново, слуге који пати...“

Одговорите целим реченицама.

1. Наведите 2 начина на која је Исус испунио пророштво о Слуги који страда.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Повежите догађаје са данима Страсне седмице.

1) Последња или Тајна вечера                         а) Велики Петак

2) Исус у гробу силази у Ад                               б) Велики Четвртак

3) Распеће                                                              в) Велика Субота