Исус Христос као нови Адам (обнављање)

Материјал ''Писар''

Исусов гроб је празан! Људи извештавају о сусрету са Исусом и о празном гробу, шта ми да мислимо?

Циљеви: Ђаци ће моћи да препричају причу о васкрсењу о женама на гробу, и јављању на путу за Емаус (Римски војници су чували гроб ноћу. Неколико жена је дошло на гроб рано у недељу да помажу Исусово тело и среле су човека који им је рекао да је Исус жив, а онда су виделе Исуса на путу. Путник се придружио двојици ученика на путу за Емаус. Он им је помогао да разумеју Исусову смрт указујући на Писмо. Када их је благословио и преломио хлеб са њима, познали су да је то био Исус; онда је нестао.)

За катихету

Увод у овај део курикулума је почео подсећањем на Исусове речи двојици ученика на путу за Емаус. Пројект се потпуно заокружује овом лекцијом која извештава о њиховом искуству у новинској причи.

Четири јеванђеља имају различита, не и контрадикторна гледишта на јављање Христа после његове смрти. Марково Јеванђеље је веома кратко, док Јованово обухвата проналажење ученика на обали Тиверијадског мора и дељење јела са њима, и причу о неповерљивом Томи. Лукино Јеванђеље садржи причу о ученицима на путу за Емаус.

Чињеница да Исуса нису одмах препознали је због прослављеног тела које је имао након васкрсења. Са друге стране, Лазар није васкрсао у најужем смислу; он није устао у живот вечни, него је морао да се суочи са смрћу по други пут.

Колаж Страсне седмице. Студент ће окренути таблу са постером, налепити „Васкрс недеља“ и додати одговарајуће комаде.

Позадинско читање (Директно цитирање из наведених извора)

Емаус

Ово је дивно излагање о јављању васкрслог Христа двојици следбеника: 1) Клеопа ког традиција идентификује као брата Јосифа, Маријиног мужа, и стога, Христовим ујаком; и 2) неименовани следбеник који, према традицији, јесте сам јеванђелиста Лука (ПСБ фуснота на Луку 24:13-35)

Мир вам

Васкршњи поздрав „Мир вам“ се често понавља у православном богослужењу (ПСБ фуснота на Луку 24:36).

Марија Магдалена „Апостол“

Марија Магдалена је прва која је видела васкрслог Христа и постала апостол до Апостола (ПСБ фуснота на Јован 20:18)

Христос, наш Прелазак

Тајна природног времена, ропство зими и ослобођење у пролеће, је било испуњено у тајни времена као историје-ропство у Египту и ослобођење у Обећаној Земљи. И тајна историјског времена је била трансформисана у тајну есхатолошког времена, схватања њега као Проласка-„пролазак“ у крајњој радости спасења и избављења, као покрет ка остварењу Царства. А када Христос „наша Пасха“ (1.Кор.5:7), представља свој прелазак Оцу, Он испуњава сва ова значења-сво кретање времена у свим његовим димензијама; и „последњи и велики дан Духова“ којим је отворио ново време, нови „еон“ Духа. (Шмеман, За живот света, 56-57)

Види следећу страницу за додатно позадинско читање)

Брзи преглед лекције

Отварање: (Потребно: Библија, означена на Лука 24:1-6) Ђаци ће пронаћи и означити уводне и завршне молитве док чекају да почне час.

Увод: (Потребно: Иконе Преображења и Васкрсења) Преглед Водича за учење, прочитајте летак

Радни листић: (Потребно: оловке за наглашавање, Примерак 20, „Резиме примерка 20“, копије „Православног света“)

У наставку, погледајте „Резиме“ радни листић и означите своју копију примерка 20 према оном што Ђаци треба да знају.

Појачање часа: „Преглед вести“ прочитајте наглас, и „Упореди/супротстави“ Исус и Месија

Православни свет: Пасха! (Фотографије су 16-19 из Поучне слике)

Водич за учење: Необавезно. Одговори на питања се налазе у циљу лекције.

Затварање: (Потребно: Библија означена на Лука 24:13-35.)

Важни одељци из Писма:

Чувари извештавају о васкрсењу, Матеј 28:11-15

Емаус, Лука 24:13

Марија и жене, Матеј 28:1-10, Марко 16:9-11

Петар и Јован виде гроб, Јован 20:1-10

Додатно позадинско читање (странице из Хопка, Богослужење)

Васкршње службе

Вечерње и јутрење благословене Суботе, заједно са божанском Литургијом  која следи, чини ремекдело православне литургијске традиције. Ове службе нису уопште драматично подсећање на историјску смрт и сахрану Христа. Нити су врста ритуалне репродукције јеванђелских сцена. Она су више најдубље духовно и литургијско продирање у вечно значење спасоносних догађаја у вези са Христом, виђених и похваљених већ са пуном свешћу о њиховом божанском значају и моћи. (97-98)

Вечерње Велике Суботе, Служба крштења

Кроз акт погружења, крштена особа умире за овај свет и поново се рађа кроз Христово васкрсење за вечни живот. Он је одевен у „одећу спасења“ коју символизује бела хаљина за крштење која је „нова људска природа“ самог Исуса, који је нови и небески Адам. (Види Јјован 3, Римљанима 5, 1.Коринћанима 15). Тако, речи апостола Павла се певају док се новокрштени води у поворци око баптистеријума три пута као символ његовг учешћа у ходу ка Царству Божијем и његовом уласку у живот вечни: „Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте (Јелици во Христа крестистесја, во Христа облекостесја). Алилуја.“ (Галатима 3:27) (Хопко, Богослужење, 29)

Мало пре поноћи благословене Суботе пева се ноћна служба. Служитељ иде ка гробу и склања плаштаницу. Проноси је кроз царске двери и ставља на Часну трпезу у олтару, где остаје 40 дана до дана Вазнесења. (101)

Поворка

У поноћ почиње Васкршња поворка. Људи напуштају цркву певајући: „Воскресеније Твоје Христе Боже ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебе славити (Твоје васкрсење Христе Боже анђели певају на небесима, и нас на земљи удостој да те славимо чистим срцем)“ (101)

Поворка иде око цркве и враћа се до врата цркве која су затворена. Ова поворка хришћана у Васкршњој ноћи нас подсећа на оригиналну поворку крштења из таме и смрти овог света ка светлости и животу у Царству Божијем. То је поворка светог Преласка, од смрти ка животу, од земље ка небу, од овог века ка веку који долази коме неће бити краја. (101)

Пред затвореним вратима цркве објављује се Христово васкрсење. Понекад се чита Јеванђеље које говори о празном гробу. Служитељ почиње узношењем славе „светој, једносуштној, животворној и нераздељивој Тројици“. Први пут се пева Васкршњи тропар, заједно са стиховима псалма 68 са којом ће почињати сва богослужења у Васкршњем периоду.

„Да воскреснет Бог и расточатсја врази јего и да бјежат от лица јего ненавидјашчи јего (Нека васкрсне Бог, и нека се распрше сви непријатељи његови и нека беже од лица његовог они који га мрзе)!

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех живот даровав (Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима дарова живот.-тропар)

„Сеј ден јегоже сотвори Господ, возрадујемсја и возвеселимсја в оњ (Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се о њему!

Људи поново улазе у цркву и наставља се Васкршња јутарња служба која се у потпуности пева. (101)

Беседа св.Јована Златоустог

На крају Часова, пре Божанске Литургије, служитељ свечано произноси чувену Пасхалну беседу св.Јована Златоустог. Она је позив свима верним да забораве своје грехе и да потпуно узму учешћа у празнику Христовог Васкрсења. Дословно узето, беседа је формални позив понуђен свим члановима Цркве да дођу и приме свето причешће, узевши учешћа у Христу, Пасхалном Јагњету, чији је сто сада постављен на средини цркве. У неким парохијама беседа се дословно слуша и сви верни примају Евхаристијске Дарове Пасхалне вечере Васкршње ноћи. (102)

Васкршња Божанска Литургија почиње одмах  са још једним певањем празничног тропара... Тропар се понавља изнова и изнова. Део о крштењу из посланице Галатима замењује трисвету песму. Читање из Апостола је првих 9 стихова из Дела апостолских. Јеванђелско читање је првих 17 стихова Јеванђеља по Јовану. Произношење Речи Божије верне поново враћа на почетак, и објављује Божије стварање и поновно стварање света кроз живу Реч Бога, Његовог Сина, Исуса Христа. (104)

Литургија св.Јована Златоустог се наставља, крунисана светим причешћем Пасхалним Јагњетом на његовој гозби у Царству Божијем. Тропар Васкрсења се пева поново и поново док верни учествују у Њему „Који беше мртав и оживе.“ (Откривење 2:8) (104)

План лекције

Отварање

(Ђаци треба да буду спремни да читају. Нека један студент чита наглас, почевши са: „Читање из књиге _______, глава ____, стихови ____ до ____.“) Окупимо се око иконе у углу и станимо да чујемо читање из Библије.

Увод

(Потребно: Икона Преображења.) (Прегледајте Примерке 17-19 Водиче за учење.) (Допустите одговоре на:) Ко се сећа о чему је говорила наша лекција прошле недеље?

-Каква осећања или мисли је изазвала код вас?

-Мислите ли да ће лекција променити начин на који доживљавате Велики Петак?

Зашто? Зашто не?

-Да сте један од ученика а Исус је управо распет, шта бисте урадили?

Ученици су били потпуно потрешени оним што се десило Исусу, али заправо, нису били. Да ли ико зна о чему говорим? (Узмите икону Преображења и Васкрсења.) Да ли ово помаже? То је икона Преображења. Њега се сећамо у августу. Сећате ли се приче? (Погледајте Матеј 17:1-13 ако је потребно.) (Прочитајте написано испод икона.) Исус је показао своје божанство Петру, Јакову и Јовану пре недеље своје смрти, да би им помогао да сачувају веру. Епизода се завршава са „...тако ће и Син Човечији пострадати од њих“

Па, ако је прошла недеља била о Распећу, шта мислите о чему је ова? Православни хришћани не говоре о једној без друге. Ми обично не кажемо, „Исус је умро за наше грехе,“ иако је то истина; не задржавамо се на ужасној смрти и Исусовом страдању, него је више гледамо у светлости Васкрсења. Ми говоримо о Христовој победи над смрћу и чињеници да је капија раја поново отворена.

Радни листић

(Узмите Примерак 20, и оловке за наглашавање. Гласно прочитајте страницу.)

Појачање часа: Као и у последњој нашој лекцији прочитајмо само резиме. А сада о нашем пројекту колаж. Користићемо другу страну нашег постера за Пасху. Користите блокове у боји да пишете речи или фразе које се односе на Васкрсење или ваша осећања о Васкрсу. Можете налепити своје блокове на колаж, заједно са иконама и фотографијама са Васкршње службе.

Упореди и супротстави. Ово ћемо сада урадити мало другачије. Вратимо се на предњу страну овог програма. Која прича је овде испричана? Тако да смо данас дошли до места где смо почели-на пут за Емаус. Писар вам је открио много од оног што је Исус вероватно рекао оној двојици ученика. А сада питање, „Да ли је Исус Месија?“

Можете радити са пријатељем на упореди/супротстави и питању испод. Међутим, ако одговорите „да“, желим да цитирате 3 примера (Користите своје записе са папира као референцу) која вас убеђују да то Он заиста јесте. Ако одговорите „не“, потребно ми је 3 разлога зашто не осећате да вас је Писар убедио.

Православни свет (Прочитајте заједно.)

Писар: Записивање: Ђаци треба да запишу „Исус“ и „Месија“.

Водич за учење: Проверите одговоре

Затварање (Окупите се око иконе у углу. Нека Ђаци прате заједно док један чита наглас.)

(Приказане иконе Преображења и Васкрсења са текстом испод:)

Мало пре Распећа, Исус је дао снаге својим ученицима Петру, Јакову и Јовану, тако што их је повео на гору Тавор. Његова одећа се преобразила и постала сјајна као сунце. Поред Њега су стајали Мојсије и Илија. Они су се појавили да би показали да је Исус испуњење Закона и пророка. Видите ли било какве сличности са иконом Васкрсења? Исусова одећа је исто сјајна. На обе иконе видимо прослављеног Господа. На икони Васкрсења видимо, иза Исуса, цареве и пророке. Исус је испуњење пророштава, и „цар царева“.

 

Попуните празнине

Римски војници су обавестили јеврејске старешине да је гроб празан. Неки од Исусових следбеника, жене, су отишле до гроба и известиле да им је неки човек рекао да је Исус жив. Онда су видели Исуса самог. Други извештај потиче од двојице његових ученика који су путовали за Емаус и сусрео их је странац. Он им је говорио о Исусу и о томе шта Писмо говори о Месији. Када је тај човек благословио и преломио хлеб, познали су да је то био Исус.

Писар каже да се Исус могао памтити по многим стварима-утишавању мора, храњењу мноштва, лечењу болесних, изгону демона. Сиромашни и заборављени су долазили Њему. Изгледало је да Син обавља Очев посао. Ипак, он је говорио о „једењу његовог тела.“ Тријумфално је ујахао у Јерусалим, само да би био распет. Писар је потврдио да ће Месија донети ново доба, али је забележио и да су Римљани још увек били у Јерусалиму.

 

 

Упореди и супротстави

Исус                                               Месија

 

 

Да ли је Исус Месија?

 

Православни свет

Пасха

„Јер као што у Адаму сви умиремо, тако ћемо по Христу сви оживети“

Васкрсни Господе и суди земљи, јер Теби припадају сви народи!“ Ловорово лишће, символ живота, су бацали по цркви, наговештавајући вести о вечном животу. Раније на служби 15 читања из Старог Завета-прича о стварању, и пророштва и приче о томе како је Бог спашавао свој народ-нас припремају за прву објаву Христове победе над смрћу.

Наша прослава Васкрса почиње када уђемо у мрачну цркву. У поноћ, свештеник стоји испред царских двери и пева „Приђите узмите светло од светла које се никада не затиче ноћу, дођите прославимо Христа васкрслог из мртвих.“ Док ово одјекује црквом, један по један прилазимо да упалимо своје свеће од Светлости.

После васкршње поворке око цркве, свештеник куца на црквена врата и узвикује, „Врата, узвисите врхове своје, узвисите се врата вечна, и ући ће Цар славе!“ Врата се отварају и улазимо у царство Божије на земљи, испуњено светлошћу и лепотом.

Христос васкрсе!“ узвикује свештеник. „Ваистину васкрсе!“ узвикујемо ми одговарајући. Ово се понавља често на више од једног језика, као слатки тамјан испуњава ваздух овог славног дана. Прослава Васкрса се закључује 40 дана касније, на празник Вазнесења. Сваке недеље славимо вечни живот. Исус га је обновио у нама својом смрћу и васкрсењем.

Водич за учење

Одговорите целим реченицама.

1. Препричајте причу о женама на гробу.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Препричајте причу о јављању Исуса на путу за Емаус.

___________________________________________________________________________________________