Дух Свети у тајнама-Крштења и Миропомазања

Материјал ''Писар'', Примерак 1: Ко је Јован Крститељ; Подсетимо моћних Илијиних дела

Циљеви: 1) Будите у могућности да одговорите: Ко је био Илија и зашто се пореди са Јованом Крститељем? (Илија је био пророк који је живео 900 г.п.н.е. Пореди се са Јованом Крститељем зато што су обојица живели у пустињи, били неустрашиви у посвећености Господу, и проповедали покајање.)

За катихету

У данашњој лекцији, ђаци ће се упознати са "типовима" или "праобразима." Православна Црква разуме Стари Завет у контексту Новог Завета. Христов живот, смрт и васкрсење су дали смисао за толико Старозаветних одељака. У овом примерку, студенти ће видети Илију као "тип" Јована Крститеља, или на други начин, Јован је испунио Илијину улогу.

У Лукином Јеванђељу читамо пророштво анђела Јовановом оцу, Захарији, "И он ће напред ићи пред њим у духу и сили Илијиној,"да приправи Господу народ спреман." (Лк.1:17). У Матеју 11:14 Исус Јовану говори на исти начин,"И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи." (Напомена: Илија је познат и као Илије. Његов ученик је Јелисеј.)

 

Радни листић
Преглед вести; попуните празнине.

Поглед изблиза на Јована Крститеља и "Подсетимо се мноћних дела Илијиних"

 

Исусов рођак,__________________, је рекао људима да морају да ______________. Ово је рекао зато што је нешто осећао, __________________се примакло. Његова порука се променила ка говору о доласку оног који ће оделити___________од ____________.

Многи људи су мислили да је Јован личио на ______________. Писац је био узбуђен збаог пророштва да ће се Илија вратити на земљу да би __________________________.

Упоредите: 
Јован                                             Илија

 

Да ли је писац био у праву што је Јована сматрао за Илију који се вратио на земљу? Критичко виђење?

Православни свет

Јованово крштење према нашем крштењу

Сваке године 1.-ог јануара, сећамо се догађаја из Исусовог живота. 8 дана након рођења, Исус је псотао члан народа Божијег-син Савеза-обрезањем.

Савез између Бога и Његових људи је успостављен Мојсијем током Изласка, и садржи 10 заповести.

Јован је позивао људе да се покају, крштавао их је у знак њиховог покајања-знак да су желели да се "врате савезу."

Наше крштење нас чини синовима и кћерима Новог Савеза, успостављеног Исусом Христом.

Наше крштење је паралела смрти и васкрсењу Христовом. Као што је Христос умро, ми "умиремо" под водом. Као што је Христос васкрсао из мртвих, излазимо из воде у нови живот. Сада смо чланови новог народа Божијег, Цркве. Крштење нас поставља на почетак стазе спасења којом ћемо ходати.

Литургијски линк: "Пошто су многи од вас _________ у Христа, _______________

Водич за учење
Одговорите целом реченицом:
1. Ко је био Илија и зашто се пореди са Јованом Крститељем?

Исус је високо ценио Св.Јована Крститеља, који је рекао "међу рођеним од жене нема већег пророка од Јована" (Лука 7:28). Јован Крститељ представља мост између Старог и Новог Завета, и тако се поштује у православној Цркви, да се увек појављује на иконама са Богородицом и Исусом.

Брзи преглед лекције

Отварање: 
(Потребно: Библија, означена на читању Матеј 3:1-11)

Увод
(Потребно: оловке, студентске свеске, маркери за књиге.)
Радни листић: 
(Потребно: наглашивачи, примерак 1; "Преглед примерка 1," копије Православног света, копије "Да ли је Исус испунио Писма?"
Ђаци ће прочитати Примерак 1 и завршити радне листиће. Прочитаће "Православни свет." Погледајте "Преглед" радних листића и нагласите-обележите своју копију Примерка 1 према оном што ђаци треба да знају.
Побољшање лекције: Преглед вести попуните празнине, и упоредите/супротставите Јована и Илију.
Православни свет: Јованово крштење према нашем крштењу
Водич за учење: Одговори на питања се налазе у циљу часа горе лево.(необавезно)Затварање:(Потребно: Библија означена на читању Матеј 3:13-17)

 

Радни листови (Одговори на Преглед):

Многи људи мисле да је Јован личио на Илију, који је био пророк, јер су обојица живели у пустињи, неустрашиво били посвећени Господу, и проповедали покајање. Илија је живео око 900.г.пре Христа. Земљу је напустио у ватреним кочијама. Писац је био узбуђен пророштвом да ће се Илија вратити на земљу да би припремио пут за Месију.)

 

Упоредите и супротставите. 
Радите на овом са разредом, користећи подвучена места у читању. Ђаци могу одговорити на последње питање по свом сопственом мишљењу.

Православни свет

Записивање

Водич за учење

Затварање


Предмет: Јован Крститељ
Датум: 27. година Господња
Од: Малахија@БВремена
Ка: Јона@Соломонов трем

Здраво Јона,
Молим те прегледај нацрт приче и напиши свој одговор. Да ли си излазио да видиш овог човека-изгледа да се око њега сваког дана окупља гомила људи.

Ко је Јован Крститељ?

 
Свештеници су били на гласу као конзервативни и доброг понашања. Неко се чуди, онда, како Јован, са прецима на обе стране који су били свештеници, може бити тако бунтован. Он спава у пустињи и носи одећу од камиље длаке. Он обично изазива верске вође. Иако смо имали знаменитије пророке у својој историји, нико није био толико, ако можемо рећи, "дивљи"?
Месецима, пак,  Јован је био позната фигура у Јорданској долини. Често је викао, "Покајте се, јер се приближи Царство!" Недавно се његова порука променила. Говорио је о доласку другог, који ће раздвојити вредно од невредног, као што се жито одваја од кукоља.
Када су га питали о идентитету "Оног који долази", Јован је објаснио, вешто, да он не може одрешити ремена на обући Долазећег. Симона из Витаније, локалног обућара, су многи питали откад је Јован тако рекао и рекао је репортерима да зна да нема сандале на којој се не може одрешити ремен.
Док су многе Јованове изјаве остајале нејасне, спекулација о Јовановом идентитету и Оном о коме говори су се настављале. Једна главна теорија је та да је Јован у ствари пророк Илија, за кога су многи веровали да ће се вратити у Израиљ да припреми пут за Месију. Јован је то порицао, али његова хаљина, проповед и пророчки изглед су подсећали на Илију.Један од Јованових рођака, Исус из Назарета, је такође изазивао интересовање јавности. Недавно, Исус је тражио од Јована да га он крсти. Након краће дискусије 2 човека, Исус је ушао у јордан и био крштен. Наш информатор каже да је чуо необичну грмљавину, и људи су мрмљали да је то био глас Божији. ово је изазвало спекулисање да Исус може бити Онај који долази коме је Јован говорио. У сваком случају, није се могло допрети до Исуса, који се очигледно повукао у дивљину након крштења.

Са писаревог стола
"Историја у служби мудрости"

Хајде да се подсетимо моћних Илијиних дела...
 

Нико није био посебан као Илија. Он је отишао колима у пуном галопу. Гавранови су му доносили храну у пустињи. Суочио се спектакуларно са Ахавом, једним од најмоћнијих царева. Био је неукротив, Бога ради.
Ахавова жена, Језавеља, се клањала туђем богу, Ваалу, у Израиљу. Многи су напустили правог Бога. Илија је знао да то мора да престане. Рекао је Израиљцима да дођу да виде тестирање богова. Илија је рекао да и он и Ваалови пророци принесу жртву. Убиће бика, направити олтаре, принети жртву и учинити све што је потребно, осим паљења ватре.
Дошао је тај дан, и моменат истине. Илија је рекао Вааловим пророцима да позову свог бога да упали дрви и спали жртву. Они су дозивали свог бога сатима, без резултата. Онда је Илија припремио свој принос истинитом Богу. Прво, тражио је да се на то излије вода 3 пута. Онда је призвао име Господње. Одмах се појавио огањ, спаљујући жртву, камени олтар, чак и прах око њега.
Крај његовог живота није био мање спектакуларан. Илија се узнео на небо у огњеним кочијама, не искусивши смрт. А тако нам каже и наша традиција, да ће се вратити пре Месије-да припреми пут за оног који ће успоставити вечно Царство.
Сада имао Јована Крститеља, који живи у пустињи као што је и Илија, са истом неустрашивом посвећеношћу Богу, бодрећи људе да промене своје животе. Ја увиђам многе сличности; како можемо знати? Само будућност зна. Ако је Јован Илија, будућност делује узбудљиво!