Царство Божије-заједничко дело Свете Тројице

Аутори: Радомир Маринковић, Душко Максимовић

 

Школа / разред

                               III

Наставник

 

Наставна тема

Литургија као икона истинског постојања света-Царства Божијег

Наст. јединица и број часа

[23.]Царство Божије-заједничко дело Свете Тројице

Тип часа

Обрада новог градива

Облик рада

Фронтални

Наставне методе рада

Метод усменог излагања и дијалошки метод

Образовно-васпитни циљеви часа

Објаснити однос иконе и прототипа.

Развити свест да насм се кроз Свету Литургију открива и дарује Будуће Царство Божије.

Наставна средства

Табла, креда, икона (Синајски Христос), фотографија, видео (Литургија), текст (Нови Завет)

Литература

1. Мидић, Игњатије, Православни катихизис за III и IVразред средњих школа, Београд, 2002.

2. Шмеман, Александар, Евхаристија, Хиландар, 2002.

3. Алфејев, Иларион, Тајна Вере – Увод у православно догматско богословље, Краљево, 2005.

4.Зизиулас, Јован, Еклисиолошке теме, Нови Сад, 2001.

Ток часа

 

Уводни део (5-10 мин.)

Уписивање часа.

Молитва Господња.

Символ Вере

Упознавање ученика са темом.

Наставник проверава предзнање ученика:

-Шта је Царство Божије ?

-Којим речима почиње Света Литургија ?

Централни део (25-35 мин.)

И ја вама завештавам Царство као што Отац мој мени завешта, да једете и пијете за мојом трпезом у Царству моме.” (Лк.22,29-30)

Уколико сабирање у Цркву јесте, у најдубљем смислу речи, почетак евхаристијског свештенослужења, тј. његов први и основни услов, утолико је његов завршетак у усхођењу Цркве на небо, тј. њено остварење за трпезом Христовом, у Његовом Царству. Није случајно што у данашњем чину Литургија отпочиње свечаним благосиљањем Царства:

Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова”. Она започиње провозглашавањем Царства и благовешћу да се оно приближило, да је започела проповед Спаситеља: Дође Исус у Галилеју проповедајући Јеванђеље о Царству Божијем и говорећи: Испунило се време и приближило се Царство Божије; покајте се и верујте у Јеванђеље (Мк.1,14-15). Са очекивањем Царства и искањем његовог доласка започиње прва и главна хришћанска молитва, коју нам је даровао сам Христос: Да дође Царство твоје...

Царство Божије јесте садржај хришћанског живота. По сагласном учењу предања и Светог Писма, Царство Божије јесте знање Бога, љубав према Њему, јединство са Њим и живот у Њему, Царство Божије јесте јединство са Богом као са извором живота, као са самим Животом. Царство Божије јесте садржај вечног Живота: А ово је живот вечни да познају тебе (Јн.17,3). Ради тог правог и вечног живота у пуноћи знања, јединства и љубави био је створен човек. Од њега је он отпао кроз грех. Посредством, пак, греха човека у свету се зацарило зло, страдање и смрт, тј. зацарио се кнез овога света. Свет је одбацио свога Бога и Цара. Међутим, Бог се није окренуо од света и није „одустао... чинећи све да нас узведе на небо и дарује нам царство своје будуће”...

И, ето, испунило се време и приближило се Царство Божије. Јединородни Син Божији је постао Син Човечији како би људима благовестио и подарио опроштај грехова, помирење са Богом и нови Живот. Својом Крсном смрћу и Васкрсењем из мртвих Он се зацарио: Бог посади Христа себи с десне стране на небесима, изнад сваког начелства, и власти, и силе, и господства, и изнад сваког имена... и све покори под ноге Његове, и Њега постави изнад свега за главу Цркви (Еф. 1,20-22). Христос се зацарио и сваки који верује у Њега и који је препорођен водом и Духом припада Његовом Царству и има га у себи.

Сам Цар је дошао у обличју слуге и зацарио се у свету срамотом Крста. И нема спољашњих ознака тога Царства на земљи. Оно је Царство будућег века, будући да ће тек у слави Другога доласка сви препознати истинског Цара света. Међутим, за оне који су поверовали и прихватили га, оно је већ сада, у овоме веку несумњивије од свих доказа и очигледније од свих очевидности. „Господ је дошао, Господ долази, Господ ће доћи”: у троједном значењу древног арамејског возгласа „Маран ата” садржи се сва победничка вера Хришћана, пред којом су се показала немоћна сва гоњења.

За прве Хришћане свеобухватна реалност и потресна новина беше управо приближавање Царства. И премда невидљиво и непознато „овом свету”, оно већ постоји „међу нама”, већ сија и већ делује у њему...

Иако је Царство Божије догађај „будућег века“, још у „овоме свету“ могуће је причестити се њиме, ући у његово сијање, истину и радост. Сваки пут кад се „сабирају у Цркву“ Хришћани сведоче да је Христос Цар и Господ, да се већ открило и да је даровано Његово Царство, да је већ отпочео нови и бесмртни живот.

Завршни део часа (5 мин).

Рекапитулација.

Домаћи задатак:

Прочитати Лк 12 и 24,13-35.

Радни изглед табле

Царство Божије-заједничко дело Свете Тројице

 

И ја вама завештавам Царство као што Отац мој мени завешта, да једете и пијете за мојом трпезом у Царству моме. ” (Лк.22,29-30)

Испунило се време и приближило се Царство Божије; покајте се и верујте у Јеванђеље. (Мк.1,14-15)

Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова

 

Маран ата (арам.)- Господ је дошао, Господ долази, Господ ће доћи