Божић 13-17

Увод (13-17 година)

За све велике ствари у животу морамо се припремити-ми људи не можемо само опуштено "доћи до" значајних догађаја без претходног свог припремања. И свакако Велики празник Рођења нашег Господа позива на радосну али и озбиљну припрему.

Зато је ова јединица названа Божић сезона. Празник не стоји сам. У припреми за Божић, Црква нуди сезону, време, да се припремимо-Божићни пост, многима на западу познат као припрема. Једна од лекција од ових 5 се бави овим периодом припреме.

Бог је наравно почео да припрема своје људе много раније. Друга лекција говори студентима о прецима и генеалогији Исуса Христа. У њој је направљена библијска веза од свеопштег значаја, која показује студентима како је Стари Завет припремао људе миленијумима за долазак обећаног Спаситеља. Богородица је представљена као она која овај дуги период приводи свом коначном испуњењу.

Божићно време нам доноси и прослављање неколицине надахнутих светитеља. Први међу њима је свети Никола, а трећа лекција овде даје студентима разумевање његове стварне улоге у Цркви. Они га виде као бранитеља вере и заштитника сиромашних, пре него само пријатног и некритичног диспензера за дарове.

Друга леакција води студенте даље у животе "зимских светих"-међу њима св.Романа Мелода, св. Варваре и св. Германа. И наравно постоји лекција о различитим аспектима самог празника.

Као и све јединице овде, ова је писана на 5 нивоа, нудећи материјале за парохијане свих доба. Тако, нпр, у једној лекцији млађа деца заједно разговарају на једноставном нивоу о давању и примању дарова. Иста лекција, писана за други ниво, позива старије студенте да погледају "Дар Меги", сјајну причу О. Хенрија о саможртвовању и љубави. Формат свих ових лекција је исти као и у другим јединицама.

Два крајња циља ове јединице су:

1. Студенти ће моћи да опишу неке од елемената Божићне сезоне, укључујући песме, светитеље, пост, и припрему Старог Завета.

2. Студенти ће моћи да дефинишу Божић као дуго чекани дар Спаситеља нама од Бога.

Јер нам се роди дете, син нам се даде, коме је власт на рамену, име ће му бити: дивни саветник, Бог силни, отац вечни, кнез мира (Исаија 9:6)

У трећем разреду су дате прва и пета радионица из иве групе. Друга радионица је увршена у први разред уз тему ''Слобода у љубави''. Преостале две (трећу и четврту) дајемо овде:


Зимски светитељи (узраст 13-17)

Преглед

Светитељи су посебни људи који су пријатељи Божији-Знање о овим зимским светитељима помаже студентима да потпуније сазнају и припреме се за Христово рођење.

Циљеви:

До краја ове лекције, ученици треба да могу да:

-опишу живот и рад св.Романа Мелода

-науче и размисле о кондаку Божића и идентификују га као Романову творевину

-дају у главним цртама основну структуру оригиналне форма кондака

-проуче неколико празничних кондака зимских светих и напишу изразе који описују кључне концепте или теолошке тврдње о Христу, св.Варвари и св.Герману.

Материјали

-Помоћни извор: Живот св.Романа

-Преузети извор: кондак Божића

-Помоћни извор: материјал о св.Герману

-Помоћни извор: материјал о св.Варвари

-икона св.Романа

-икона Рођења Христовог

Извори

Обавезни извори:

-Кондак Божића (св.Роман Мелод-Кондак Христовог рођења (од архимандрита Јефрема Леша, Харпер, Сан Франциско, 1995, стр.1-12)

Увод

"Кондак" је поетска форма често коришћена у византијској химнографији. Вероватно је базирана на сиријским химнографским традицијама, које су се самостално развијале у Византији грчког говорног подручја. Можда најбоље можемо описати као "говор у стиху праћен музиком". По карактеру је сличан раним византијским прозним говорима, али метрика и музика су значајно нагласили драму и реторичку лепоту онога који говори често темељита и дубоко промишљена. Форма се генерално састоји од 18-24 метрички идентичних строфа (званих "оикои", или "куће"), којима претходи, у другој метрици, кратки прелудијум (звани "кукулион" или "плашт"). Прва слова строфе чине акростих, који обично садржи име песника; последњи ред прелудијума садржи рефрен, који се понавља на крају строфа. Ова форма постаје посебно популарна после величанственог дела Романа Мелода током 6.века.

Основу кондака је певао проповедник са проповедаонице након читања Јеванђеља, док се хор, или чак читава заједница, придруживао током рефрена. Дужина многих кондака, и епски карактер неких, указује на врсту речитатива, али нажалост, оригинлана музика која је пратила кондак је сада потпуно изгубљена.

Најстарији датирани кондаци су они св.Романа, а овај представљени је његово најпознатије дело и у ствари је композиција која га је изгледа први пут представила јавности Константинопоља. Током много година, певан је на краљевском банкету за Божић. Прелудијум, једна од омиљених песама међу православним хришћанима, и прва строфа се још користе за Божић у православној Цркви.

Мало се зна о самом Роману. Рођен је крајем 5 .века, вероватно у Емеси, Сирија, јеврејског порекла. Служио је као ђакон у цркви Васкрсења у Бејруту пре него што је дошао у Константинопољ током владавине Анастасија I (491-518). Према његовом Животу, он је чудесно обдарен даром писања кондака. Дјева му се јавила у сну на Бадње вече, и дала му свитак који је он прогутао. Песник је устао од сна, захвалио Богу, отишао право у цркву и, попевши се на проповедаоницу, отпевао кондак дат доле. Знамо да је живео после средине 6.века, и да је био сахрањен у цркви Дјеве у константинопољској четврти Киру. У православној цркви га се сећамо 1.октобра, заједно са његовим учеником Ананијом.

85 кондака који се приписују Роману је сачувано до данас, али сви ти приписани нису изворно његови. Од ових, 34 су о Христовој личности, а други су о осталим личностима Новог и Старог Завета, различитим мученицима и светима, итд. Писао је грчким књижевним кини-нпр, популарним, али узвишеним стилом-а чести семитизми подржавају гледиште да је био јеврејског порекла. Његов стил су карактерисали привлачни ликови, оштре метафоре, наглашена поређења, антитезе, ковање успешних максима и жива драматизација.

Већина садашњих песама има форму дијалога између Мајке Божије и мудраца, чија посета новорођеном Детету се слави по византијском обичају 25.децембра, уместо 6.јануара када славе западни хришћани (6.јануар је празник Христовог крштења у православној Цркви).

Основни јеванђелски текст је Матеј 2.1-14.

На Христово рођење

Прелудијум

Дјева днес пресушчественаго раждајет, и земља вертеп неприступному приносит, ангели со пастирми славословјат, волсви же со звјездоју путешествујут: нас бо ради родисја отроћа младо, превјечниј Бог. (Дјева данас натприродног рађа, азе,ља пећину приноси Неприступном. Анђели с пастирима прослављају у песмама, а мудраци са звездом путују, јер се ради нас роди Дете мало, Превечни Бог.)

-Св.Герман Аљаски

Чудотворац све Америке

Дан сећања: 9.август

Монах Герман је рођен 1756. у трговачкој породици у Серпухову, Русија, делу московске дијецезе. Као младић, живео је веома молитвено. Кад је имао 16 година, одлучио је да иде у СветоТројицку Сергејеву лавру око 12 миља од Питерсбурга, Русија, да учи о цркви.

Од времена кад је био млад монах у манастиру, почела су да се дешавају многа чуда у његовом животу. На врату је пронашао велико црвенило које је постајало све веће и било му је веома тешко то да трпи. Лице му се изобличило. Одлучио је да се затвори у своју ћелију, малу собу, и да се моли пред иконом Богородице. Током ноћи, сањао је да га је Богородица исцелила. Кад се пробудио следећег јутра, црвенило је нестало.

Живео је у лаври око 5 година и онда решио да иде у Валаамски манастир близу Финске. Док је монах Герман био у манастиру, био је одабран, са још 9 других, да иде на острво Кодиак у Северној Америци. Ишли су преко Русије и Сиберије и онда чамцем до Аљаске. 1794. почео је његов живот на острву Кодиак пошто је помагао руским трговцима крзном који су ту били насељени.

Око миљу и по водом од Кодаик острва је острво Спрус. Монах Герман га је волео. Подсећао га је на Валаам. Спрус острво је било прекривено дрвећем и првог лета на острву монах Герман је живео у пећини коју је сам спремио. након тог лета, руско америчка компанија му је саградила ћелију у којој је живео следећих 40 година.

Садио је кромпире, купус, и много друго поврће и јео рибу из мале реке која је протицала средином острва. Било да је лето или зима, отац Герман је носио исту одећу. То је подрзумевало кошуљу од јеленске коже без рукава, ципеле, и мантију. Спавао је на дрвеној клупи а ћебе му је било дрвена табла.

Док је био на острву, волео је да храни животиње из руке, посебно медведе. Уживао је да саветује људе који су тешко живели, и посебно је водио рачуна о деци. Једног дана на острву је била поплава и сви су били уплашени. Људи су молили оца Германа за помоћ. Он је узео икону Богородице, ставио је на поље и тражио од људи да се моле. Вода није прешла преко иконе.

Други пут, на острву где је живео отац Герман је био шумски пожар. Он и његов пријатељ Игњатије су ископали ров и прекрили га маховином. Ватра се разбуктала до брда и престала чим је дошла до маховине.

Ово су нека од чуда која су се десила током дугог живота оца Германа. 13.децембра 1837. кад је имао 81, умро је у својој ћелији на острву Спрус. 9.августа 1970, православна Црква у Америци је канонизовала оца Германа као првог америчког светитеља.

Народна песма св.отац Герман (св.Герман Аљаски)

Ову народну песму у част св.Германа, чији празник се слави 13.децембра и 9.августа, написале су сестре православног манастира Преображења, Елвуд сити, ПА. Пева се на исту мелодију као и позната народна песма св.Николи. Дозвољено је умножавати и делити.

Док пловимо чамцем или кануом, ка острву где си некад боравио, Спрусу високом и увек зеленом

запамти јер су видели свети оче Германе!

Ви који нам долазите издалека, као водич и сјајна Северњача, дајући Алеутима и нама

свету православну веру свети оче Германе!

Једноставни монах који је живео на острву Спрус, волећи све сједињен с Богом, "Волите Бога изнад свега."

Можемо ли обратити пажњу на твој свети позив свети оче Германе!

Твоја чиста молитва умирује олујна мора, посредује за нас у нашим потребама, хвалимо те овде у својим срцима

кад си ти близу не треба да се бојимо свети оче Германе!

Ти који волиш децу као своју сопствену, моли се за нас пред престолом Божијим, заштити нас од свих жаока зла

помози нам да волимо Бога срцима својим, свети оче Германе!

Ти који си свети рибар, ухвати нас у своју мрежу мудрости, нахрани нас светом Речју Божијом

води нас сигурно ка Царству небеском, свето оче Германе!

Води нас као што пастир води своје овце, покажи нам светлост коју треба да чувамо, води нас кроз наше грехове и погрешке

помози нам да певамо небеску песму, свети оче Германе!

Ти који скромно волиш Германа, дај потпуно свој живот Богу нашем, јер Герман за тебе посредује

помажући ти у речима и делима, свети оче Германе!

Ти који си живео у испосничкој келији боравећи са људима и светима, "Христос васкрсе" певао је Герман

заједно са анђелима, небеским чиновима! Свети оче Германе!

-Св.Варвара, преп.мученица

Варвара Јаковљена је била слушкиња великој кнегињи Јелисавети руској и њеном мужу великом кнезу Сергију Александровичу. Када је велики кнез убијен 1905.Јелисавета је основала манастир св.Марте и Марије у Москви.

15.априла 1910, мати Јелисавета је постала настојница или игуманија манастира. Варвара, чији надимак је био Варја, је такође дала монашки завет и постала једна од њених искушеница. Жене у манастиру су заједно посветиле свој животе молитви и посту, као и помагању сиромашнима и болеснима.

Њихов милосрдни рад, који је почео благословом патријарха Тихона, је био добро познат и распрострт широм Москве и Русије од Првог светског рата преко бољшевичке револуције. Носиле су храну сиромашнима, отвориле дом за жене са туберкулозом, основале болницу и школу, и подигле домове да се брину о немоћнима, удовицама или старијим. Основале су и сиротиште да се брину о деци без родитеља.

Бољшевичка револуција је почела 1917. Сви чланови царске породице и други чланови краљевске породице су били ухапшени или прогнани (из Русије). Цар Николај и његова породица су били послати у Сиберију. Априла 1918.патријарх Тихон је дошао у регуларну посету манастиру. Мати Јелисавета, њене монахиње и други чланови краљевске породице су били опкољени и ухапшени. Монахиње које нису биле краљевског порекла су биле ослобођене. Монахиње Варвара и Катарина су молиле њихове поробљиваче да им дозволе да им се придруже мати Јелисавети, али су биле одбијене.

Ове 2 храбре жене су пале на колена и молиле да буду са својом настојницом. Војници су дозволили монахињи Варвари да се придруже својој вољеној мати, али само након потписивања уговора да ће добровољно умрети са њом. Она је то и урадила, говорећи, "Слажем се да вам дам захтевани потпис, не само мастилом, него, ако је потребно, и сопственом крвљу." Војници, затечени са оваквом лојалношћу и поред могуће смрти, дозволили су монахињи Варвари да се придружи својој вољеној мати Јелисавети, а монахиња Катарина је ослобођена. Две жене, мати Јелисавета и монахиња Варвара су спојене и полсате у Екатеринбург, а онда у Алапаевск у Сиберији.

Док су биле заточене, мати Јелисавета и монахиња Варвара су се молиле и помагале другима. Чланови краљевске породице су као и војници који су их чували били дубоко импресионирани њиховом непрекидном молитвом, много пута затичући их у молитви целе ноћи. Две жене су импресионирале и своје поробљиваче својим достојанственим понашањем и њиховом бригом за друге затворенике, који су сви знали да им не преостаје још много да живе.

18.јула 1918. мати Јелисавета, монахиња Варвара и чланови краљевске породице су били пробуђени, и колима одведене у дубоко, поплављено рударско окно. Тамо су бачене и мислило се да су се удавиле. Уместо тога, војници су чули како певају песме са дна окна! Упркос агонији од болова и патње, њихово певање се наставило током многих часова, на запрепашћење њихових поробљивача.

Мошти мученика, или убијених за веру, су касније откривене и послате у Кину, где су остале до 1920. Касније те године, мошти св.Јелисавете и св.Варваре су с поштовањем пренете у Јерусалим, и сахрањене у цркви св.Марије Магдалене (коју је св.Јелисавета једном посетила), где су остале до данас.

Тропар (глас 4.)-Подражавајући Господња самоунижења на земљи, одбацила си краљевске палате да би служила бедним и презреним, притичући саосећајно онима који пате, и поневши крст мученика, у својој понизности, усавршила си Спаситељеву слику у себи. Стога са Варваром, молимо Га да све нас спасе, о мудра Јелисавето.

Кондак (глас 3.)-У сред световности, твоје мајчинско срце пребива на небу; у варварској безбожности, твоја чврста душа је одолела невољама; жудела си да сретнеш свог Женика као исповедница, и нашао те је достојном мучеништва. О, Јелисавета, са Варваром, својом храбром сатрудницом, моли се свом Женику за нас.

1. Св.Варвара је била православна хришћанка од своје младости. Касније, била је посебно одана слушкиња својој госпођи, и касније настојници, великој кнегињи Јелисавети. Кад је молила своје поробљиваче да јој дозволе да остане са сестром Јелисаветом, потписала је да ће добровољно умрети са њом. Опишите њена осећања док је потписивала губитак свог живота.

2. Да ли сте икада били са својим пријатељима кад се они нису око нечег слагали? Како су реаговали? Да ли сте заузимали стране или бранили једне од других, чак и по цену да неког од пријатеља изгубите? Шта сте урадили или рекли? Шта је било на крају? Како сте се осећали?

3. На какве посебне потешкоће је рачунала св.Варвара покушавајући да следи Христа?

4. Да ли ми данас рачунамо на или видимо исте потешкоће данас?

5.Како бисте се ви суочили са овим недаћама?

6. Које лекције из живота св.Варваре су за нас поука у проблематичним временима?

7. Какав водич нам Св.Писмо нуди за излазак на крај са ситуацијама као што је ова?

-Кондак Рођења Христовог (МП3)

-Извори о св.Герману (линк)-OCA The North American Saints

-икона св.Германа

-икона св.Романа Мелода

-икона св.Романа

-икона св.Романа

-икона св.Романа Мелода

-Живот св.Романа (Св.Роман Мелод је рођен у 5.веку у сиријском граду Емеса од јеврејских родитеља. Након пресељења у Константинопољ, постао је помоћник у цркви при храму свете Софије. Монах је своје ноћи проводио сам у молитви на пољу или у Влахернској цркви иза града.

Св.Роман није био талентован чтец ни певач. Једном, у ноћи Христовог рођења, читао је стихове катизми. Читао је тако лоше да је други чтец морао да заузме његово место. Свештенство се подсмевало Роману, што га је разарало.

На дан Божића, Мајка Божија се јавила у визији тужном младићу док се он молио пред њеном иконом Кириотиса. Дала му је свитак и наредила му да га поједе. Тако му је дао дар разумевања, компоновања и певања.

Те ноћи на свеноћном бденију св.Роман је певао, изванредним гласом, свој први кондак: "Дјева днес пресушчественаго раждајет.." Све песме св.Романа постале су познате као кондаци, према Богородичином свитку. Св. Роман је био и први који је писао у форми икоса, који је инкорпорирао у свеноћно бдење тамо где је боравио (на грчком "оикос").

За своју ревносну службу св. Роман је одређен за ђакона и постао учитељ певања. До своје смрти, 556, јерођакон Роман Мелод је компоновао близу хиљаду песама, од којих многе хришћани и данас користе да прослављају Господа. Око 80 је сачувано.

Додатни извори

-Св.Роман Мелод (линк)-OCA-Feasts and Saints

-Св. великомученица Варвара

Процедура

1 Уводна молитва

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

тропар Божића...

2 Почетак дискусије

Након певања кондака питајте следеће:

-Како нам познавање овог кондака може помоћи да разумемо рођење Христово?

-Шта мислите каква особа је написала ову песму?

Пошто продискутујете ову песму, дефинишите "кондак". (говор у стиху праћен музиком.) Такође, подсетите студенте да "натприродни" значи који превазилази друге, савршен, или изнад материјалног универзуме. "Неприступни" не значи да се Исус бојао или да није био приступачан; него, нагласите да у овом контексту "неприступни" значи да треба да Му се приближимо са поштовањем.

3 Активност

Поделите копије Извора-Кондак Рођења Христовог и почните са снимањем Божићног кондака. Након преслушавања снимљеног, нека разред нађе проомион или пролог, строфе или икои, и рефрен у датом тексту. Неак провере и колико има строфа у овом кондаку.

Белешка: У ову лекцију је убачен мп3 фајл који можете даунлодовати и нарезати на ЦД за употребу у разреду.

4 Живот св.Романа

Прочитајте Извор Живот св.Романа са разредом. Продискутујте значење приче о томе како је почео да пева у цркви и компонује богослужбене песме.

5 Животи св.Варваре и св.Германа

Прочитајте оба извора о св.Варвари и св.Герману која су убачена у ову лекцију. Након читања оба са разредом, продискутујте како су они важни модели или хероји Цркве?

6 Осврт на литургијске текстове

Прочитајте кондаке св.Варвари и св.Герману који су у Изворима у овој лекцији. Који детаљи у животима светитеља су довољно важни да буду укључени у песму?

-Како нам црквене песме (кондаци)помажу да више научимо о зимским светима и боље их разумемо?

-Како нам ови светитељи помажу да више научимо о себи самима?

7 Христово оваплоћење

Нека разред прочитаодељак о Христовом рођењу и Јеванђеља по Матеју 1:1-2:23. Упоредите део из Мт.2 са одељцима у Романовом кондаку, примећујући паралелна одељке. Онда нека погледају у кондаку одељке који говоре о Христовом оваплоћењу.

Сугестије: Мт.2:7 према стихови кондака 16-18; Мт.2:11 према стиху кондака 10, ред 1-4; Мт 2:11 према стиху кондака 21; Мт.2:13-15 према стиху кондака 24; и за Оваплоћење стихови кондака 2, 4, 8.

8 Активност

Учите кондак онако како се данас пева у вашој парохији. Нека 1 особа чита икос-прву строфу, а онда нека разред отпева рефрен из последњег реда.

9 Резиме

Док се студенти припремају за завршну молитву, питајте следеће:

-Како ћете другачије читати и слушати кондаке у будућности?

-Какав је значај кондака које смо данас читали о св.Варвари и св.Герману?

-Како нам ови кондаци помажу да боље схватимо светитеље и евентуално саме себе?

10 Завршна молитва

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Кондак Божића....


Христови преци (13-17 год.)

Преглед

Божија породица-Учењем Христове генеалогије, учимо да смо сви ми Божија породица.

Циљеви

До краја ове лекције, ученици треба да могу да:

-Развију поимање себе самих као чланова Божије породице

-Идентификују Христове претке (његове овоземаљске родитеље и њихове родитеље)

-Идентификују Исусову генеалогију прављењем Јесејеве лозе

Материјали

-Иконе (или цртежи) Исусових предака (види испод)

-Цртеж дрвета за студенте да га попуне библијским именима

-Материјали захтевани за Извор "украси за лозу"

Извори:

Изборни извори

-Православна Црква у Америци (сајт)

-Орнаменти за Јесејеву лозу

(Доле је 6 страница са орнаментима за лозу да их одштампате и користите. Свака страница садржи 4 мотива приказана испод да студенти обоје и украсе сјајем или памучним лоптицама залепљеним на орнамент. Одштампајте мотиве на картону

Симболи за Јесејево стабло

Следећа листа даје 25 предлога за симболе који се могу користити за украшавање стабла заједно са референцама из Писма за сваки симбол. Ових 25 симбола дозвољавају да се дода и нови орнамент на дрво сваког дана у децембру, како идемо ка Божићу.

Личност Символ одељак из Писма

Адам
   

Људска фигура
   

Постање 2:7

Ева
   

Женска фигура
   

Постање 2:21-23

Ноје
   

Дуга
   

Постање 9:11-17

Аврам
   

Дрво
   

Постање 18:1

Сара
   

Шатор
   

Постање 18:9-14

Исак
   

Маљ
   

Постање 22:13-14

Ревека
   

Камила
   

Постање 24:63-67

Јаков
   

Лествице
   

Постање 28:10-17

Рахиља
   

Пастирски штап
   

Постање 29:9-12

Јосиф
   

Живописни капут
   

Постање 37:3

Мојсије
   

Грм у пламену
   

Излазак 3:1-6

Марија
   

Ноте
   

Излазак 15:20-21

Девора
   

Палмино дрво
   

Судије 4:4-5

Самуило
   

Лампа
   

1.Самуилова 3:1-3

Рута
   

Слама
   

Рута 2:1-9

Јесеј
   

Грана
   

Исаија 11:1

Давид
   

Харфа
   

1. Самуилова 3:1-3

Соломон
   

Стубови
   

1. Царевима 5:2-5

Језекија
   

Таблице Закона
   

2.Царевима 18:1-6

Јосија
   

Књига
   

2. Царевима 23:1-3

Исаија
   

Трон
   

Исаија 6:1

Јелисавета
   

Голуб
   

Лк 1:39-45

Јован Крститељ
   

Река
   

Мт 3:1-6

Марија
   

Анђео
   

Лк 1:26-35

Исус
   

Јасле
   

Лк 2:1-7

-Христос у Старом Завету

Процедура

1 Уводна молитва

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Тропар Божића....

2 Почетак дискусије

Почните следећим питањима:

-Да ли се сећате читања из Јеванђеља које садржи дуги низ имена? (референце из Писма: Мт 1:1-17; Лк 3:23-38)

-Ови делови Јеванђеља се читају 2 недеље пре Божића. На шта се они односе? (То су генеалогије Марије и Јосифа.)

-Да ли сте икада правили породично стабло? Да ли га је Исус имао?

3 Активност

Нека студенти направе листу свих Исусових предака читањем Луке 3:23-28 у својим Библијама. Попуните дрво именима Исуса, Марије, Давида, Јакова, Соломона, итд. Проверите да ли садрже аврама, Исака, Јосифа, Мојсија, Исаије, Марије, Јелисавете, Јоакима, Ане, итд. Студенти могу радити са партнерима да би употребили сва имена било из Лк 3 или Мт 1.

4 Украси за Јесејеву лозу

Недеља пре Христовог рођења (децембар 18-24) је позната као недеља светих отаца. Овог дана Црква се сећа свих оних који су угодили Богу свих доба, од Адама до св.Јосифа заручника Пресвете Богородице, оних који су поменути у генеалогији Лк 3:23-38. Сећамо се данас и светих пророка и проорочица, посебно пророка Данила и света три младића (17. децембар ).

Информишите студенте о "Јесејевој лози" као што је поменуто у Исаији 11:1. Она представља Исусово породично стабло. Име је узето из Исаије 11:1-"Изаћи ће шибљика из стабла Јесејева, и изданак из корена његова изникнуће."-у којој се о Хрситу говори као о шибљици из стабла Јесејевог, оца Давидовог. Орнаменти на Јесејевој лози говоре о Исусовим прецима, и догађајима који су претходили Исусовом рођењу:

5 Јесејево стабло за учионицу

Направите Јесејеву лозу за своју учионицу користећи Извор орнаменти за Јесејеву лозу. Прво, узмите велику грану без гранчица и ставите је у посуду са песком или камењем. (Можете искористити и велику засађену биљку или зимзелено.) Направите орнаменте који прате Исусову царску линију прављењем симбола за неке људе које налазимо у јеврејском завету. Направите орнаменте од картона или папира за прављење и декоришите како желите. Ставите име Исусових предака по страни са симболом. На супротној страни, ставите цртеж или икону претка божијег.

Уместо качења свих орнамената на стабло у исто време, можда ћете хтети да качите по један сваког другог дана до доласка. Прочитајте цитате из Писма дате овде док качите сваки орнамент на стабло.

6 Додатна активност: Време за читање

Прочитајте 2 странице пророштава Старог Завета о Исусовој породици из књиге Христос у Старом Завету: Илустрована пророштва ( "Давидова песма" и "Корен Јесејев".) Погледајте заједно прелепе слике. Подсетите их да су ови стихови о Христовим прецима.

7 Резиме

Док студенти рашчишћавају и припремају се за завршну молитву, питајте следеће:

-Зашто је важно да се у цркви сетимо свих Христових предака?

-Зашто се код Луке помиње и у цркви чита о тако много генерација?

8 Завршна молитва

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Кондак Божића...