Божић 18+

Увод

(Старосни узраст 18+)

За све велике ствари у животу морамо бити припремљени – ми, људска бића не можемо само успут "прошетати кроз" неке значајније догађаје, без тога да не припремимо себе за њих. И свакако, велики Празник Рођења нашег Господа позива нас да будемо испуњени радошћу али и за много озбиљније припреме. 

То је разлог због чега ова тема носи назив Сезона (Време, Период) пред Рождество Христово. Али сампразник не стоји сам за себе, он не постоји усамљено. У припреми за празник Рођења Христовог, Црква нам нуди сезоне, периоде, времена за припрему- дневне кратке постове уочи Божића, или пак дуге Божићне постове као припреме пред Рођење Христово, а који су познатији многима у Западном свету, као Адвенти или ишчекивања. Једна од лекција у овој методској јединици од пет лекција, бави се овим периодима и временима припрема уочи великих празника. 

Наравно, Бог је одавно почео да припрема свој народ. Друга лекција у овој методској јединици говориђацима о прецима и родослову (генеологији) Господа Исуса Христа. Свеобухватна Библијска веза је направљена у овој лекцији, како би показала ђацима, како је Стари Завет припремао људе током миленијума за долазак обећаног Спаситеља. Пресвета Богородица је представљена као она, која је понела овај дуг процес до свог коначно намењеног остварења. 

Овај период уочи Рождества Христовог, такође нам доноси прославе неколико инспиративних Празника светаца. Први међу њима је Свети Никола, а трећа лекција из ове методске јединице пружа ђацима разумевање (увид у) његово право место у Цркви. Они долазе да га виде као примера самоодрицања, и неког ко је истински бранилац вере и заштитник сиромашних, а не само као удобаног и некритичког делиоца поклона.

Једна друга лекција упознаје ђаке са животима неколико "Зимских светаца", међу њима и Светог Романа Мелода, Свете Варваре и Светог Германа. И наравно поред већ наведених, имамо и ту је лекцију о различитим аспектима самог Празника. 

Тема Божић 18+ разрађена је у пет нивоа, нудећи на тај начин материјале за парохијане свих узраста. Тако, на пример, у једној лекцији млађа деца разговарају међусобно на једноставнијем нивоу о давању и примању поклона. Иста лекција, написана на другом - старијем нивоу, позива старије ђаке да погледајуПоклоњење тројице мудраца маломе Христу, величанствену причу О. Хенрија о само-пожртвовању и љубави. Формат свих ових лекција је исти као у оним методским јединицама, које су нам још од раније на располагању.

Два су општа циља за ову тему:

1. Ђаци ће бити оспособљени да опишу неке од елемената Припремног периода пред Празник Рождества Христовог, укључујући и песме, светитеље, пост, и Старозаветну припрему за долазак Спаситеља.

2. Ђаци ће бити оспособљени да одреде Божићни пост као Божији, дуго очекивани поклон за нас од нашег Спаситељс.
Јер нам се роди дете, нама је дарован Син. Његов ауторитет почива на Његовим раменима, и Он је назван Дивни Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мира!
(Исаија 9: 6).

 

Велика очекивања (Старосни узраст 18+)

Тешко је чекати - Деца ће се упознати са причама о доласку Божјег Сина на земљу због нас, јер је рођен од Марије, "као мало дете". Они ће бити упознати са концептом "чекања" и "слушања" зарад нечег доброг, а припреме за "сусрет са Господом". Рођење Христово је постављено у контексту људске породице и Божје породице.

Циљеви


До краја ове лекције, ученици би требали да буду у стању да:

Разумеју да околности које предвиђају догађаје не доводе увек до наших очекивања.
 
Прихватате то да понекад морамо изменити наша очекивања.

Упореди и наведи различитости Зимског Васкрса и Великог поста.

Препознај (идентификуј) очекивања изражена у литургијским стиховима припреме, нарочито оних који се наводе у светим припремним Седмицама поста уочи Божића.

 

Кратка прича, " Дарови мудраца " од О. Хенрија

Две умотане поклон - кутије, једна велика и једна мала (нпр. Кутија за накит и кутија ципела или нека већа кутија).

Индекс картице димензија 5 х 8 за сваког ученика, маркери, Божићне Налепнице, сјајило и лепак.

Летак - "Зимски Васкрс" од о.Томаса Хопка

Прича: Дарови мудраца Долар и 87 центи. То је било све. А од тога је 60 центи било у пенијима. Уштеђени пенији по 1 и 2 код бакалина и продавца поврћа и месара док су нечији образи тихо горели од стида због штедљивости које је бављење тиме имплицирало. Дела је пребројала 3 пута. 1 долар и 87 центи. А сутра је Божић. Ништа није могла да уради осим да се скљока на похабан мали кауч и завија. Тако да је Дела то и урадила. Што подстиче морални одраз да живот чине јецаји, уздисање, и осмеси, међу којима преовладавају уздаси.

Док је власница стана постепено прелазила са првог спрата на други, погледајте кућу. Намештени стан од 8 долара недељно. То није баш тачан опис сиромаштва, али је свакако тако изгледало осматрачима групе просјака.

У вестибулу испод било је поштанско сандуче у које нико није убацивао писма, и електрично дугме којим прст ниједног смртника не би могао да позвони. Такође у вези са тим је и натпис са именом "г-дин Џејмс Дилингем млађи".

"Дилингемовима" је ишло лако током ранијег просперитетног периода када им је газда плаћао 30 долара недељно. Сада, када је зарада смањена на 20 долара, озбиљно су размишљали о преговарању са умереним и скромним Д. Али кад год би г-дин Џејмс Дилингем млађи дошао кући и ушао у свој стан изнад био би позван "Џим" и чврсто загрљен од г-ђе Џејмс Дилингем млађе, коју сте већ упознали као Делу. Што је све веома добро.

Дела је престала да плаче и побринула се о својим образима крпом са пудером. Стајала је поред прозора и тупо гледала у сиву мачку како хода по сивој огради и сивом дворишту. Сутра ће бити Божић, а она је имала само долар и 87 центи са којима треба да купи Џиму поклон. Штедела је сваки пени који је могла месецима, са тим резултатом. 20 долара недељно није дуго трајало. Трошкови су били већи него што је рачунала. Увек су били. Само долар и 87 центи да купи поклон Џиму. Њеном Џиму. Многе срећне сате је провела планирајући нешто лепо за њега. Нешто лепо и ретко и најбољег квалитета-нешто тек мало близу да буде достојно части да га Џим поседује.

Између прозора собе било је шип стакло. Можда сте га видели у становима од 8 долара. Веома мршава и веома прилагодљива особа може, посматрајући његов одраз у брзом низу уздужних трака, стећи прилично тачну представу његовог изгледа. Дела, будући витка, овладала је уметношћу.

Изненада се окренула од прозора и стала пред стакло. Очи су јој сијале, али с лица је нестало боје за 20 секунди. Брзо је распустила косу и пустила је да пада пуном дужином.

Сада, постојале су 2 ствари Џејмс Дилингем млађих на које су обоје били силно поносни. Једна је била Џимов златан сат који је припадао његовом оцу и његовом беспосленом ђаку. Посматрала је свој одраз у огледалу дуго, пажљиво и критично.

"Ако ме Џим не убије," рекла је себи, "пре него што ме погледа други пут, рећи ће да изгледам као хористкиња са острва Кони. Али шта бих могла да урадим-ох! Шта могу да урадим са долар и 87 центи?"

У 7 сати била је готова кафа а угрејан тигањ на пећи спреман за припрему одрезака.

Џим никад није каснио. Дела је дуплирала ланчић за сат у својој руци и села за угао стола близу врата на која је увек улазио. Онда је чула његов корак на степеницама доле, и само на моменат пребледела. Имала је навику да изговори малу тиху молитву за просте свакодневне ствари, и сада је уздахнула: "Молим Те, Боже, да мисли да сам још увек лепа."

Врата су се отворила и Џим је ушао и затворио их. Деловао је мршаво и веома озбиљно. Јадни младић, имао је само 22-и оптерећен породицом! Био му је потребан нови зимски капут и није имао рукавице.

Џим је застао, непокретан као сетер на мирис препелица. Очи су биле утврђене на Дели, а израз у њима није могла да прочита, и плашио је. То није био бес, не изненађење, ни осуда, ни ужас, нити било које осећање на које је била припремљена. Једноставно је нетремице зурио у њу са тим нарочитим изразом на свом лицу.

Дела је устала од стола и пришла му.

"Џим, драги," узвикнула је, "не гледај ме тако. Одсекла сам и продала своју косу зато што не бих могла славити Божић а да ти не купим поклон. Поново ће порасти-не смета ти, зар не? Морала сам то да урадим. Моја коса расте страшно брзо. Кажи "Срећан Божић!" Џим, и будимо срећни. Не знаш како леп-како диван, леп поклон сам ти купила."

"Одсекла си косу?" питао је Џим, тешко, као да још није стигао до те очигледне чињенице чак ни након напорног размишљања.

"Одсекла и продала," рекла је Дела. "Зар ти се не свиђам као и пре, како год? То сам ја, и без косе, зар не?"

Џим је љубопитљиво погледао по соби.

"Кажеш да више немаш косе?" рекао је, са скоро идиотским изгледом.

"Не треба да је тражиш," рекла је Дела. "Продата је, кажем ти-продата и отишла, Божићно је вече, младићу. Буди добар према мени, јер је то отишло за тебе. Можда је коса с моје главе избројана," наставила је са изненадном озбиљном љупкошћу, "али нико никад не би могао да изброји моју љубав према теби. Да ставим одреске. Џим?"

Изгледало је да се Џим брзо отрезнио. Загрлио је своју Делу. Посматрајмо 10 секунди дискретно неки неважан објекат у другом правцу. Осам долара недељно или милион годишње-која је разлика? Математичар или ум би вам дао дедино. Друго је било Делина коса. Да је краљица од Сабе живела у стану прекопута, Дела би пустила једног дана да јој се коса суши на прозору само да би омаловажила накит и дарове Њеног величанства. Да је краљ Соломон домар, са свим својим благом нагомиланим у подруму, Џим би избацио свој сат сваки пут кад би прошао, само да би га видео како черупа своју браду од зависти.

Тако да, сада се Делина прелепа коса таласала и сијала као каскада смеђих вода. Досезала је до испод колена и изгледала јој је готово као одећа. И онда је поново урадила то нервозно и брзо. Једном је поклекла за минут и стајала док су суза или две кануле на похабани црвени тепих.

Навукла је своју стару браон јакну; навукла је свој стари браон шешир. Са лепршавом сукњом и још увек сјајем у очима, затворила је врата и сишла низ степенице на улицу. Тамо где је застала, писало је: "Софроније. Коса свих врста." Дела је потрчала, и прибрала се, задихана. Госпођа, крупна, превише бледа, хладна, једва да је погледала.

"Да ли бисте купили моју косу?" питала је Дела.

"Ја купујем косу," рекла је госпођа. "Скините свој шешир и да видимо како изгледа."

Смеђа каскада се распрострла.

"Двадесет долара," рекла је госпођа, подижући масу извежбаном руком.

"Дајте ми брзо," рекла је Дела.

Ох, и следећа 2 сата лебдела на розе крилима. Заборавите збркану метафору. Претражила је радње трагајући за Џимовим поклоном.

Најзад је нашла. То је било као створено за Џима и никог другог. Ни у једној другој радњи није било ништа налик на то, а све их је претресла. То је био ланчић за сат од платине једноставног дизајна, који је говорио о својој вредности самим материјалом а не варљивом орнаментиком-као што је и случај са свим добрим стварима. Вредело је сата. Чим га је видела, знала је да мора бити Џимов. Био је као он. Тихост и вредност-опис који је био за обоје. Узели су јој за то 21 долар, и пожурила је кући са 87 центи. Са тим ланцем на свом сату Џон је могао бринути о времену у било којој компанији. Пото је сат био велики, понекад је гледао у њега тајно на рачун старог кожног ремена који је користио уместо ланца.

Када је Дела стигла кући опијеност је помало уступила место разборитости и разуму. Извадила је гвоздене увијаче за косу и упалила плин и отишла да поправља штету направљену дарежљивошћу која је била придодата љубави. Што је увек крупан задатак, драги пријатељи-огроман задатак.

За 40 минута глава јој је била прекривена мајушним локнама које су чиниле њен изглед дивним као погрешан одговор. мудраци су принели вредне дарове, али то није било међу њима. Ова мрачна тврдња ће касније бити расветљена.

Џим је извадио пакет из џепа своје јакне и бацио га на сто.

"Немој правити никакву грешку, Дел", рекао је, "што се тиче мене. Не мислим да има ишта у начину шишања или бријања или у шампону што би утицало да мање волим своју девојку. Али ако не отпакујеш овај пакет можеш видети зашто сам прво накратко отишао."

Бели прсти и вешто цепање траке и папира. А онда врисак од радости; а онда, јао! брза женска промена ка хистеричном плачу и цвиљењу, потребујући одмах упошљавање свих расположивих снага господара стана.

Јер су ту лежали чешљеви-сет чешљева, бочно и позади, које је Дела дуго прижељкивала у излогу Бродвеја. Прелепи чешљеви, чист корњачин оклоп, са ободима од драгог камења-само сенка да носи у дивној ишчезлој коси. То су били скупи чешљеви, знала је, а срце јој је једноставно чезнуло, жудело без и трунке наде да ће га имати. И сада, били су њени, али увојци које су требали да красе жељени украси су отишли.

Али она их је привила на груди, и колико је могла да види спуштених очију насмешила се и рекла: "Моја коса тако брзо расте, Џим!"

Онда је Дела скочила као опрљено маче и узвикнула, "Ох, ох!"

Џим још није видео свој прелепи поклон. Ставила му га је на свој отворени длан. Драгоцени метал је изгледао као да блиста одразом њеног сјајног и ватреног духа.

"Зар није првокласан, Џим? Ловила сам по целом граду да га нађем. Сада ћеш морати да гледаш на сат 100 пута дневно. Дај ми свој сат. Хоћу да видим како изгледа на њему."

Уместо да послуша, Џим се срушио на кауч и ставио руке иза главе и насмешио се.

"Дел," рекао је, "хајде да одложимо своје Божићне поклоне и сачувамо их за неко време. Превише су лепи да се користе само као поклон. Ја сам продао сат да бих добио паре да ти купим чешљеве. А сад препостављам да ћеш ставити одреске."

 

Увод од оца Томаса Хопка

 

мудраци су били, као што знате, мудри људи-чудесно мудри-који су донели дарове беби у јаслама. Они су измислили уметност поклањања Божићних поклона. Будући мудри, и њихови поклони су несумњиво били мудри, могуће са привилегијом мењања у случају дуплирања поклона. А овде имам неубедљиву везу са вама безначајне хронике двоје будаласте деце у стану који су најнемудрије жртвовали једно за друго највећа блага своје куће. Али за крај мудрима ових дана нека буде речено да од свих који дају дарове ово двоје бише најмудрији. Од свих који дају и примају дарове, такви као они су најмудрији. Свуда су најмудрији. Они су мудраци

Преузет из књиге: Зимски Васкрс

Литургијске службе за Божић, кога званично називамо Рођење по телу Господа и Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, свесно су устројене на основу служби за Празник Васкрсења Господњег, свето Васкрсење. Припрема траје четрдесет дана. Имамо припреме уочи Празника. Имамо посебне службе са читањем царских часова са својим пророчанствима, посланицама, Јеванђељима, и химни уочи Празника, које су и саставни део Литургије Светог Василија Великог. Имамо свечано свеноћно бдење, крунисано произношењем канона и химни. И коначно, након евхаристијске службе Светог Јована Златоустог на дан самог празника, прослава се наставља по свом завршетку до Празника Сретења Господа у Јерусалимском Храму четрдесет дана касније. У центру овог свечаног периода славимо оригиналан "Празник Светлости" свето Богојављење, званично названо у православној Цркви: Свето Богојављење Господа и Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа.

Рођење Господње / Богојављење

 


Данас, онај који држи целу творевину у Својој руци, рођен је од Девице.


Он чија је суштина неможе опипати, повијен је у пелене-у одећу смртног човека.


Бог који је био одевен небесима положен је у јасле.


Онај који је дао ману као кишу Свом народу у пустињи, храњен је млеком од Мајчинских груди.


Женик Цркве позива

мудраце.


Син Богородице прихвата њихове дарове.


Славимо Рођење Твоје, о Христе! 
Славимо Рођење Твоје, о Христе!

Славимо Рођење Твоје, о Христе!

Покажи нам такође славно Богојављење Твоје!

 

 

Васкрсење Господње


Данас, онај који је устројио земљу и 
воде је Распет на дрвету.


Краљ Анђела је крунисан са круном 
од трња.


Онај који је обавијен небеским облацима је 
обавијен у љубичасто и поругљиво.


Онај који је ослободио Адама у Јордану је 
шамаран преко лица.


Женик Цркве је причвршћен за крст са клиновима.


Сина Богородице су проболи са копљем.

 


Клањамо се Страдању Твоме, о Христе!

Клањамо се Страдању Твоме, о Христе! 
Клањамо се Страдању Твоме, о Христе!

 

Покажи нам такође славно Васкрсење Твоје!

 


Литургијски стихови и химне за Божић и Богојављење, Празника Христовог оваплоћења и појављивања у телу, који се понављају и за Васкрс, Празнику Христове смрти и Васкрсењу Господњем. Рођење Господа и Његово Крштење су директно повезани са Његовом смрти и устајању из мртвих. Рођен је у циљу да умре. Крштен је у циљу да Устане. 
Исус је био положен у пећини као Беба у време владавине цара Аугуста да би могао бити положен у гроб за време владавине Понтија Пилата. Он је тражен од стране краља Ирода да би могао бити ухваћен од стране Кајафе. Он је сачуван Крштењем да би могао да сиђе у смрт само преко крста. Он је био обожаван од стране мудраца да би Га цела творевина могла обожавати у победи над смрћу.


Празник Његовог Распећа је била припремљена Празником Његовог доласка. Празник Његовог Васкрсења био започет Празником Његовог Оваплоћења. Празник Његовог прослављења је проречен Празником Његовог Крштења. То је оно што хришћани прослављају сваке године кроз оно што је Отац Александар Шмеман првенствено назвао"Зимски Васкрс."


Пре читања било које приче са групом деце, наставник би требао да представи причу која би требала да се чита. То може укључивати:

У Водичу за Превиђање часа се налазе неке истинита и нека лажна питања у везу са причом и пустите деци да препознају оне које су истините и оне које су лажне.

Графичке – Мапе у вези приче чине да "мапа" буде ван приче. Можете да направите скицу од нечега из приче и да деца мисле о томе "ко, шта, када, где, зашто и како" у причи. Ово ће бити употпуњено НАКОН читања приче.

За млађу децу можете да направите "шетњу кроз слике." Ово је место када представљате причу гледајући у наслов и престављајући слике и расправљајући о чему се може радити у причи.

Након што прича је представљена, направите одлуку на који начин ћете прочитати причу. Хоћете ли овако урадити:

Наставник чита – Онај део који је предвиђен да наставник-учитељ чита причу и затим поставља питања о непознатим вокабулару, сликама, присећајући се информација итд.

Прочитати да би- Наставник ставља самолепљиву напомену на страни и нека деца прочитају до те странице и нека онда стану да бисте разговарали о ономе шта су прочитали.

Заједничко читање- Наставник нека упари студенате у групе и нека их упути да читају заједно. Након што су прочитали, морају да поделе своје идеје са групом.

Тихо читање- Нека деца запамте (генеришу) питања пре читања, а затим нека покушају да прочитају како би пронашли своје одговоре. Такође овде се може повести расправа у целом разреду о томе шта је то било прочитано.


Након читања приче, одлучите на који начин да направите преглед шта је заправо научено. Хоћете ли то урадити на основу: 

Комплетиране једне од активности из пред-читања.

Цртањем и писањем као одговором на причу.

Неког догађаја ван приче.

Направите нешто неком занатском вештином, како би вас подсећало на причу (сувенир).

Запишите питања на лопти за плажу и нека се деца играју хватајући је, и тако на њој ће пронаћи одговоре на питања.

Напишите помешане (без редоследа) реченице у вези са причом и нека их деца сложе по реду.

Користите по осећају како да се изразе о причи.

Како би сте деци "доказали" информације, покажите им Водич за Предвиђање часа, проналазећи информације које ће упутити на праву причу.

 

Поступак

1. Уводна Молитва

Рождество твоје, Христе Боже наш, 
Засија свету светлост мудрост. 
Због тога, и они који су се клањали звездама 
бивају научени од звезда да обожавају Тебе, 
Сунце правде, 
И да познају Тебе, Истока са висине. 
Господе, слава Теби! 


2 . Водич за Расправу

Почните тражећи следеће:

Затим их замолите "На основу Ваших очекивања, које би сте поље изабрали?"

Покажите две умотане поклон - кутије. Питајте разред шта би могли очекивати да се налази унутар сваке кутије. Наведите на листу њихове могуће сугестије. 

      У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

 


Напомена: Да бисте нагласили поруку кратких прича, поставите необичан јефтин накит (дрангулије) у велику кутију и малу икону Рођења у малу. Припремите се да отварите кутије и разговарајте о њиховим реакцијама када приведете крају ову лекцију. 

3. Расправите о питањима

Које су то ствари које предвиђамо?

Говоримо о времену када неки предвиђени догађај није доживео испуњење ваших очекивања.

Како сте тада реаговали?

Да ли сте били разочарани, бесни или тужни?

Да ли је то искуство променило начин на који сада предвиђате ствари?

4. Кратка прича

Прочитајте кратку причу, "Дарови три мудраца" од о. Хенрија. Пробајте неке од стратегија читања, везане за ову лекцију. Дискутујте о питањима горе наведеним, овог пута на који начин се односе према Џиму и Деллу у овој причи.

5. Преглед Расправе

Након читања приче " Дарови мудраца", расправите о следећем:

Које су то ствари које очекујете да нађете као Божићне цртице у близини намењене вама?

Да ли мислите да су ваша очекивања реална?

Да ли мислите да су очекивања Деле и Џима била реална?

Како су се Џим и Дела односили према чињеничној стварности да којом су морали да се суоче?

Како се ви односите према реалности када ваша очекивања нису увек испуњена?

На који начин ви мењате ваша очекивања која се тичу Божића, како би постојале веће шансе да она буду испуњена?

6. Зимски Васкрс

Прочитајте пропратни  извор Зимски Васкрс заједно са разредом. Затим, расправите о следећем како би се надовезали на наведено:

Како су се Марија, Јосиф и три мудраца (Краља) припремали за Рођење Христово?

Какве нам то могућности даје Црква како би примили дар Рођења Христовог?

Како нас то Зимски Васкрс припрема на исти начин као што нас припрема и Велики пост? Како се разликују?

 

7. Он се приближава. Он долази.

Прочитајте једногласно наглас пропратни извор Он се приближава, Он долази. Разговарајте о томе како нам икона Рођења помаже да разумемо овај стих. Укажите на кључне личности које су изображене на икони Рођења. 


8. Резиме (Одмотавање кутија)


Док ђаци расчишћавају и док се припремају за завршнy молитву, упyтите их да раде следеће:

Отворите и расправљајте о садржају кутија. Да ли ти садржаји испуњавају њихова очекивања? 

9. Размишљање о молитви

Испитајте речи завршне молитве. Како нам ове речи помажy да се припремимо за празник Рођења Христовог? 

Пре изговарања завршне молитве, разјасните следеће: "Неприступачан" не значи да се требамо плашити да ли је Исус доступан или не, већ се напротив у овом контексту истиче "неприступачан " што би требало да значи да би морали да Му приступамо са дужним поштовањем и искреним страхопоштовањем. 

10. Завршна Молитва 

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. 

Дјева данас рађа једног преузвишеног,
И земља нуди пећину једном неприступачном.
Анђели са пастирима, славе Га.
мудраци путују са звездама,
Јер зарад нас, вечни Бог је рођен као мало дете!Показивање божанске љубави (Старосни узраст 18+)


Празник: 6. Децембра по старом (19. Децембра по новом Календару)


Велико поштовање са којим се овом светитељу указивала част и поштовање и на Истоку и на Западу, број Олтара и Цркава подигнутих у спомен и сећање на њега, као и безброј прича које се везују са његовим именом, сведоче нешто изузетно о њему. Ипак, једна чињеница о животу Николе у коју можемо бити потпуно сигурни је да је он био епископ града Мире и да је живео у четвртом веку. Према предању, рођен је у граду Патара, у Ликији, провинцији на југу Мале Азије где је сам Свети апостол Павле проповедао и засадио семе вере у Христа. Мира, престолни град, била седиште епископије коју је основао Свети Никандар. Сведочанства о Светом Николи, дале су нам грчке Цркве, а све се слажу у томе да је био затворен (утамничен) за време владавине цара Диоклецијана, чији прогони хришћана, док су трајали, били сурови и воћени са великом озбиљности. Двадесетак година након тога, Свети Никола се појавио на Првом васељенском сабору, како би се придружио у осуди јереси аријанства. Такође смо информисани да је умро у граду Мири и да је био сахрањен у Катедрали. Постоји толико богатство књижевних дела и извештаја који се везују за Светог Николу, које су нам дати кроз историјски преглед неких популарних традиција, а који углавном датирају из средњовековних времена. Свети Методије, патријарх цариградски који је живео средином деветог века, написао је житије (живот) светитеља у којем он изјављује да је "до данашњих дана живот овог угледног пастира Цркве Христове био непознат за већину верника." Скоро пет стотина година је прошло од смрти доброг Светог Николе, и патријарх Методије "даје сведочанство које је, дакле, морао да заснује више на легенди него по стварним чињеницама.


Њега су веома добро подизали и васпитавали, ми би смо рекли, благочестиви и врли родитељи, који су га дали да још као дете проучавања Свете књиге, још док је имао само пет година. Његови родитељи су умрли, док је он још био млад, остављајући га са великим наследством да удобно живи, које је решио да користити како би чинио дела милосрђа и љубави. Ускоро је добио прилику. Убрзо једна грађанка града Патаре је изгубила сав свој новац и њене три кћерке нису могли да нађу мужеве због њиховог сиромаштва. У очајању и беди у коме су се налазили, могли су да захвале њиховом оцу који их је оставио да живе животом у срамоти. Када је чуо за то Никола, узео је кесу злата и ноћу га је убацио кроз отворен прозор у кућу тог човека. Овде је било довољно за мираз најстаријој девојци, и она је недуго затим удала. Свети Никола је урадио исто и за другу, а затим и за трећу кћерку. Овом последњом приликом отац је кришом гледао кроз прозор, и обасуо свог младог добротвора са свесрдном захвалношћу. 

Догодило се и то да је Никола био у граду Мири када су се свештенство и народ, састали заједно да изаберу новог епископа, а Бог их је усмерио да изаберу управо њега, Николу. То је било у време Диоклецијановог прогона, почетком четвртог века. Грчки писци се сви слажу у томе да су њега сада, као вођу Цркве, "божанског Николе отели и извели пред судије, мучили, а онда оковали и бацили у тамницу, заједно са другим хришћанима. Али када је велики и побожни Константин, изабран од Бога, преузео царски престо Римљана, сужњи (затвореници) су пуштени из својих окова, а са њима и славни Никола ". Свети Методије додаје да је "захваљујући учењу Светог Николе, митрополија града Мире остала нетакнута прљавштином од стране јереси аријанаца, коју је чврсто одбацио као смртоносни отров."Он не говори о присуству Николе на Васељенском Сабору, али према другим традицијама он није само био тамо, него је отишао тако далеко у својој љутњи да је ошамарио архи-јеретика Арија у лице! Због овога, кажу, био је лишен епископских части и обележја и затворен, али Господ Наш и његова мајка су се појавили и вратили му и његову слободу и њега на епископски трон и дужност. Николај је такође преузимао снажне мере против паганизма. Срушио је много храмова, међу њима и један грчке богиње Артемиде, које је било главно паганско светилиште провиције. 

Николај је чувар свога народа у временским околностима. Гувернер је дао мито како би се осудила тројица невиних људи на смрт. На дан који је био одређен за извршење казне, Николај је стао пред руке крвника и зауставио их. Онда се окренуо према гувернеру и прекорио га тако сурово да се овај предомислио. Онда се десило да буде присутан на прославу дана тројице царских официра, Непотиана, Урсуса, и Херпилиона, на путу за примање дужности у Фригији. Касније, након њиховог повратка, били су затворени са лажним оптужбама за издају од стране жупана који је издејствовао од цара Константина за њихову смрт. У својој бруталности, сетио се оног епископа града Мира који је преклињао за правду и молио се Богу за Његово посредовање. Епископ, Свети Никола појавио се те ноћи цару Константину у сну, наредивши му да ослободи тројицу невиних официра. И префект је сањао исти сан, а ујутро су обојица испричали и упоредили своје снове, онда су испитивали оптужене официре. За поуку, они су молили Бога за интервенцију епископа Николе, а цар Константин их је ослободио и послао их епископу са пропратним писмом у којег га је замолио да се моли за мир у свету. На Западу је прича о светитељу добила све више фантастичних облика, у једној верзији три официра су на крају постала три дечака које је намеравао неки гостионичар да убије и оставио их је у кади од саламуре из које их спашава Свети Никола и враћа их у живот. 

Све традиције се слажу да је Никола сахрањен у свом епископском граду Мири. У време Јустинијана, око два века касније, прослављен је његов дан као празник а Црква је саграђена на месту гроба. Рушевине ове куполасте базилике, која се налазила у равници на периферији града, ископане су у деветнаестом веку. Огромну популарност светитеља је нагласио и анонимни писац десетог века који изјављује: "Запад, као и истоку му кличе и велича га. Где год постоје људи, у земљи и граду, у селима, на острвима, по свим крајевима земље, његово име је поштовано и Цркве су подизане у његову част. 1034. године Мира је пала у руке Сарацена. Неколико италијанских градова је правило планове како да добију у посед мошти чувеног Николе. Грађани Барија су их 1087. године, коначно добили од законитих грчких старатеља и њихових муслимански господара. Нова црква је брзо изграђена у Барију и Папа Урбан Други је био присутан на постављању моштију. Оданост Светом Николи је порасла и сада се многа чудеса описују као његово посредовање. 

Лик Светог Николе појављује се често на византијском печату. Уметници га сликају обично са три дечака у кади или на други начин, када убацује кесу са златом кроз прозор. На Западу је често призиван од стране затвореника, а на истоку од стране морнара. Једна легенда каже да се током свог овоземањског живота указао на обали Ликије неким морнарима које је захватила јака олуја, који су се позивали своју помоћ, а он их сигурно довео до мирне луке. Морнари у Егејском и Јонском мору су имали своју "звезду Светог Николе", и желели су једни другима сигурно путовање са речима: "Нека вас Свети Никола прати док не стигнете." 

Из легенди о тројици дечака можда ћете схватити традицију његове љубави за децу, коју је прославио и на световне и на религиозне начине. У многим местима постојао је обичај једном годишње да се свечано устоличава "Дечак Владика." У Немачкој, Швајцарској и Холандији поклоне су делили деци за Божић у име Светог Николе. Холандски протестантски насељеници Новог Амстердама су прилагодили ову популарну традицију и на оној страни Атлантика. Источни светитељ је био претворен у нордијског мађионичара (Свети Никола, Син-Клаес- Санта Клаус). Његова популарност је највећа од свих и у Русији, где су он и Свети Андрија заједнички национални патрони и заштитници. Не постоји Црква која нема неку врсту светилишта у част Светог Николе и Руска православна црква поштује, чак и Празник преноса његових моштију. Толики руски ходочасници су долазили у Бари у царска времена када је Руска влада бринула о Цркви, болницама и домовима за немоћне. Свети Никола је заштитник Грчке, Напуља, Сицилије, и Лорене, многих градова и епархија. У Риму је саграђена базилика у част Светог Николе већ крајем шестог и почетком седмог века. У касном средњем веку четири стотине Цркава је посвећено њему само у Енглеској. Препознатљиви знакови Светог Николе су деца, митра, брод.

 

Напомена

Никеја је град у Витинији, која је сада у северозападној Турској, мало јужно од Цариграда. Васељенски сабор из 325. године, био је први Васељенски Сабор Цркве, сазван од цара Константина како би се дошло до споразума у вези са питањима важним за вероисповест. За више информација о аријанству, погледајте доле, Свети Атанасије,н.6.

 

Поред деце, морнари и затвореници, многи други су изразили жељу да им Светои Никола, буде покровитељ и заштитник. Листа испод показује велику разноврсност узрока који упућују и који су повезани са светитељем. Откуда то да се свака од ових група идентификовала са драгим светитељем? Обично су повезане са неком од прича или легенди, а за неке су првенствено залужне географске везе, као што су трговина тканином која је била раширена у средоземљу, где су многе Цркве добијале име по Светом Николи. Неке неомиљене групе, као што су лопови, не траже од њега заштиту како би им помогао да краду, већ зато што им је помагао да се покају и промене. Један од најприхваћенијих погледа, мада не нужних за разумевање, је симбол власника залагаоница, три златне кугле. Власници залагаоница и банкари су сматрали Светог Николу као свог заштитника и узели су златну лопту као сопствени симбол за представљање нечега од вредности, по угледу на Светог Николу који је са три кесе злата успео да откупи и усрећи животе три младе жене.

Стрелци 
Апотекари (фармацеути) 
Оружане снаге полиције 
Пекари 
Банкари 
Реморкери 
Произвођачи цеви 
Чамxије 
Црночизмаши 
Флашари 
Дечаци 
Бродоградитељи 
Привредници 
Месари 
Дугметари 
Произвођачи свећа 
Заробљеници 
Добављачи на бродовима 
Деца 
Грађани 
Свештенство 
Трговци 
Цлотх трговине и трговци 
Бачварима 
Кукурузарима и трговцима 
Судски записничари, Регистратори, Службеници 
Радника на докy 
Текстилxијама 
Лекарима 
Амблемxијама Теретњацима 
Ватрогасци 
Рибари 
Биљарима 
Продавцима и трговцима Жита 
Бакалинима 
Коњушарима 
Ситничарима 
Беба 
Неплоднима 
Судије 
Произвођачи и продавци чипке 
Који неправедно губе 
Адвоката 
Рубље трговци 
Љубитељи 
Девице 
Морнара 
Трговци

 

Воденичари 
Убице 
Навигатори 
Младенци 
Нотари 
Трговци уљем 
Сирочад 
Спремачи 
Парохијски трг 
Сиротиња 
Власници залагаоница 
Клатничари 
Парфимерије 
Перформичари 
Фармацеути 
Поклоници 
Гусари 
Песници 
Сиромашних људи 
Проповедници 
Затвореници 
Проститутке 
Ученици 
Трака ткаља 
Разбојници и крадљивци 
Ученицима 
Морнари 
Научници 
Трговци семеном 
Жртавама бродолома 
Бродским столарима 
Обућари 
Ципеларима

 

Трговцима 
Скиперима 
Војницима 
Трговцима зачинима 
Уседелицама

ђацима 
Кожарима 
Наставници 
Лопови 
Трговци дрветом 
Путници 
Неправедно осуђени 
Неожењених мушкараца 
Неудата жена 
Дјева 
Водоношама 
Ткаља 
Вино чувари, Трговци и продавци 
Дрвосече


Направите заставице, колаж, огласну таблу, плакате итд. са приказом живота и дела Светог Николе. Разговарајте док Ђаци праве ове заставице о томе, каква добра дела можемо учинити у нашим животима.


Материјали:

Икона Светог Николе

Тканина

Папир за састављење

Бојице, маркери

Налепнице, итд.

Поступак:

Украсите заставице са светлом бојом како би привуле пажњу, или користите празничне налепнице за декорацију.

Након гледања у икону, покушајте да именујете догађаје у животу Светог Николе, приказујући их на заставицама или колажима. Свети Никола, чудотворац, архиепископ града Мира у Ликију је познат као велики светац Божији угодник. Рођен је у граду Патара у области Ликија (на јужној обали малоазијског полуострва) Био је једини син благочестивих родитеља Теофана и Ноне, који су обећали да ће га посветити Богу. Још док је Никола био мало дете, увек је проучавао Свете списе, у току дана, и није хтео да напусти Црквy, а ноћу се молио и читао књиге, постајући тако истински пријатељ Божији. 

Свети Никола је познат по многим добрим стварима које је урадио. Једном је био човек који је имао три ћерке којима је био потребан новац како би могле да купе храну. Светитељ, учен на тајнама људског сиромаштва га је посетио једне ноћи и убацио мy врећу злата кроз прозор. Пошто је било много новца, човек је био у стању да купи храну и да дарује новац својим ћеркама који би им затребао за удају, када одрасту. Међутим, Свети Никола увек борио да сачува своја добра дела као тајну. 

Други пут, дешавало се да је Свети Никола одлазио на дуг пут на великом броду. Међутим, убрзо након што је отишао, имао је осећај да ће наићи олуја и потопити брод, и ускоро, небо је потамнело и наоблачило се и морска вода је почела да удара и улази по странама брода. Сви су били веома уплашени, али Свети Никола се помолио Богу, а таласи су се зауставили и нису више запљускивали брод, и сунце се појавило иза облака. Његова молитва је била толико јака да је чак и неки морнар на броду који је пао од силне олује и веома се повредио, молитва светитеља је учинила да му буде боље. 

Свети Никола је био веома благ свештеник, веома брижан према онима који су га требали. Ускоро, постао је епископ Ликије, и учинио је све што је могао како би исправио оне који су имали погрешна веровања о Цркви. И за време док је био владика, наставио да помаже оне које је могао. Чинио је и многа друга чуда и борио се много дугих година кроз свој рад. Кроз молитве светитеља, и војници су помогли и град Мира је био спашен од страшне несташице хране. 

Доживевши дубоку старости, Свети Никола се мирно упокојио у Господу. Када је умро, његово тело је испуштало веома сладак мирис, и свето миро које је потекло из његовог тела, помагало је да се исцеле ране болесним људима. Име великог свеца Божијег, архијереја и Светог Николе чудотворца, брзог помоћника за све који су му се у муци обраћали, познато је у сваком углу земље, у многим земљама, међу многим народима. Широм света, постоје многе Цркве које су подигнуте њему у част и назване по њему. Можда, не постоји ни један град у хришћанском свету без Цркви које носе његово име. 

Свети Николај, епископ у Ликији, заштитник је путника, а ми му се молимо да нас избави од поплава, сиромаштва, или несреће. Он је обећао да ће помоћи онима који се сећају и његових родитеља, Теофана и Ноне.

Користите шаблон календара, датуме и примере наведене на крају овог документа да бисте креирали и умножили сопствени Календар ишчекивања и користили га током предавања и лекција у својим Црквеним школама. 

Новембар

1. Свети безсребреници Козма и Дамјан 
8. Архангел Михаило и небеска војска 
11. Свети Теодор Студит 
13. Свети Јован Златоуст 
14. Свети Апостол Филип 
15. Рођење Пресвете Богородице 
17. Свети Григорије чудотворац 
19. Пророк Авдија и Свети Филарет Московски 
21. Ваведење Пресвете Богородице у Храм 
23. Свети Александар Невски 
24. Света Великомученица Катарина 
26. Свети Инокентије Иркутски 
30. Свети апостол Андрија, првозвани 


Децембар

1. Свети Пророк Наум 
4. Света Вмучен. Варвара, Свети Јован Дамаскин 
Свети Александар Хотовитцки 
6. Свети Никола чудотворац 
9. Зачеће Свете Ане са Богородицом Маријом 
12. Свети Спиридон чудотворац 
13. Свети Герман Аљаски 
17. Свети пророк Данило & 3 Света Младића 
20. Свети Великомученик Игњатије 
21. Свети Великомученица Анастасија 
24. Вече Рођења Христовог – Бадњи Дан 
25. Рождество Господа Исуса Христа 
26. Сабора Пресвете Богородице Свети Јосиф и Свети Стефан Првомученик 
29. Свети невини у Витлејему 


Предлози:

Ево неколико идеја како би почели припреме за Празник Рођења Христовог.
• Покушајте да сваки дан урадите нешто добро за неког другог (нпр. Играте се са млађим братом или сестром док се припрема вечера
• помоћ у постављању или чишћењу стола за доручак или за вечеру
• Правите посебне честитке како би сте послали родбини за Божић
• Правите ланц од папира; пишите на сваку везу ствари које сте урадили сваки дан како би помогли другима.


 

Извори по избору

Свети Никола Архиепископ Мира у Ликији (Прича)

Тропар и Кондак Светог Николе (Литургијски Текстови)


Преглед 

Светитељи су посебни људи који су пријатељи Бога – Познавање ових зимских светитеља ће помоћи ученицима да се у потпуности упознају и припреме за празник Христовог Рођења. 

 

Циљеви

До краја ове лекције, ученици би требали да буду оспособљени да:

Да опишу живот и дело Светог Романа Мелода.

Да проуче и размисле о Кондаку на Божић и препознају га као остварење Светог Романа.

Да прикажу скицу основне структуре оригиналног дела Кондака (уп. Свете свих узраста: Том ИX : Песници и химнографи Цркве).

Проучите неколико Кондака на зимске празнике светаца и набројте изразе који описују кључне појмове теолошких закључака о Христу, Светој Варвари и Светом Герману.

 

Материјал

Житије Светог Романа

Кондак Рођења Христовог

Дарови Светог Германа

Дарови Свете Варваре

Икона Светог Романа Мелода

Икона Рождества Христовог

 

Од Светог Романа Мелода, О животу Христовом: Кондак 

(Архимандрит Јефрем Лаш, тр: Харпер, Сан Франциско, 1995). 
стр. 1-12

Свети Роман Мелод је рођен у петом веку у сиријском граду Емеса од јеврејских родитеља. Након што се преселио у Цариград, постао је црквењак у Храму Свете Софије. Монах је проводио ноћи молећи се у пољу или у царској Цркви која се налази изван града. 

Свети Роман није био талентован чтец (читач) или појац (певач). Једном, уочи Празника Рођења Христовог, он је читао стихове катхизме на богослужењу. Читао је тако слабо да је неки други чтец морао да заузме његово место. Свештенство је исмевало Светог Романа, што га је уништавало и обезхрабривало. 

На сам дан Божића, јавила се Пресвета Богородица тугом скханом младићу док се молио пред Кириотиском Иконом. Дала му је свитак и наредила му да га поједе. Тако је добио дар схватања, компоновања и химнографије. 

Те вечери на Свеноћном Бденију, Свети Роман је запевао чудесног гласа, свој први Кондак: "Данас Богородица рађа Једног Узвишеног..." Све Химне које је написао Свети Роман, постале су познате као Кондаци, односеши се тако према Богородичиним списима које му је дала. Свети Роман Мелод је такође био и први који је писао у облику Икоса - Гласа, које је укључивао на свеноћним Бденијима на месту свог столовања. (на грчком, "ОИКОС"). 

Због његове ревностне службе, Свети Роман је био рукоположен у чин ђакона и постао је учитељ певања. Све до своје смрти, која се догодила око 556. године, јерођакон Роман Мелод је саставио скоро око хиљаду песама, које многи хришћани још увек користе како би славили Господа. Око осамдесет је преживело и сачувано. 

Поступак

 

1. Уводна Молитва

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. 

Рождество твоје, Христе Боже наш, 
Засија свету светлост мудрост. 
Због тога, и они који су се клањали звездама 
бивају научени од звезда да обожавају Тебе, 
Сунце правде, 
И да познају Тебе, Истока са висине. 
Господе, слава Теби! 


Резиме
Док се ђаци припремају за завршну молитву, питајте следеће:

На који начин ћете у будућности другачије читати и слушати кондак?
Какав је значај кондака који читамо данас, посвећеног Светој Варвари и Светом Герману ?
Како нам ови кондаци помажу да боље разумемо светитеље и на крају сами себе?

 

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.
Дјева данас рађа једног преузвишеног, 
И земља нуди пећину једном неприступачном. 
Анђели са пастирима, славе Га. 
мудраци путују са звездама,

Јер зарад нас, вечни Бог је рођен као мало дете!

4. Активност
Разделите копије пропратног извора у коме је Кондак на Рођење Христово и почните кроз игру снимање Кондака на Божић. После преслушавања снимљеног, нека одељење пронађе прооимион или пролог, станзасе или икосе (строфе), и пропратни рефрен. Такође наведите их и нека провере колико станзаса се налази у овом Кондаку. 

5. Житије Светог Романа Мелода 
Прочитајте пропратни извор Житије (живот) Светог Романа заједно са одељењем. Разговарајте о значењy приче како је светитељ почео да пева у Цркви и да компонује песме за богослужења. 

6. Житија Свете Варваре и Светог Германа

Прочитајте заједно са целим одељењем оба пропратна извора дата у прилогу ове лекције у вези са Светом Варваром и Светим Германом. Након читања оба прилога са одељењем и дискутујте о томе колико су они важни узори и истински јунаци Цркве? Који су то детаљи у животима светитеља, довољно важни да буду опевани у црквеним химнама? 

Чланови Божје породице (Старосни узраст 18+)

Многи људи у Старом завету су играли значајну улогу у историји спасења. Склопили су савез са Богом, а били одговорни за погодбу коју су захтевали. Али знамо да су људска бића слаба. Такође имамо и слободну вољу, што нам омогућава да изаберемо да ли ћемо задржати Савез. Често у Библији, видимо како су људи правили погрешан избор. Желећи да поведе свој народу на прави начин, Бог нам је дао Закон, пророке и светитеље који ће им послужити као узор. У овом делу наставе ћемо погледати на речи пророка Исаије, који нам даје неке од најјаснијих порука о будућем доласку обећаног Месије. 

 

Обележја долазећег Месије уда Спаситељева

код Исаије 11, 1-5 код Исаије 11, 6-8

__________________ _____________________ 
__________________ _____________________ 
__________________ _____________________ 
__________________ _____________________ 
__________________ _____________________ 
__________________ _____________________ 
__________________ _____________________ 
__________________ _____________________

 

 

Погледајте следеће одломке из књиге пророка Исаије и попуните празнине

Исаија 7:14 
Зато ће вам сам Господ дати _______. Гле, Дјева ће зачети и родити сина, и наденуће му име ___________.

Исаија 9: 6 - 7
Јер нас ради Роди се _________ нама је дарован Син. И влада ће бити на рамену његовом. И његово име ће бити Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез ______________. Његова власт долази и миру неће бити краја. Над престолом Давидовим и над његовим _________________, да би успоставио ред и то са судом и _____________ и од тог времена надаље, чак заувек.

Исаија 40: 3 - 5 Глас вапијућег у пустињи: "Припремите ______________ Господње, поравнајте стазе Господу Богу нашем. Сваки ___________ ће се узвисити, а све планине и брда ће се понизио, кривудава места постаће _____, и глатка места груба, _______________ Од Господа ће бити откривено, и свако тело ће заједно видети, јер ________________ од Господа је речено. "
Исаија 41: 8 - 10 Али ти, Израиљу, си моје ___________________, Јаков, кога сам изабрао, потомци Аврама моје _____________. Ти кога сам узео од крајева земаљских, и позвао из најудаљенијих региона, и рекао Сам ти: "Ти си мој слуга, ја сам те изабрао и нећу те одбацити: _________ не, и ја сам са тобом; не плаши се, јер Ја Сам Бог твој. Ја ћу те ојачати, да, ја ћу _____________ тебе, ја ћу те штитити са мојом ____________________ десном руком. "

 

Поступак

1. Уводна молитва

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Рождество твоје, Христе Боже наш,

Засија свету светлост мудрост.

Због тога, и они који су се клањали звездама 

бивају научени од звезда да обожавају Тебе, 

Сунце правде, 

И да познају Тебе, Истока са висине. 

Господе, слава Теби! 2. Водич за расправу


Почните тако што ћете испричати следећу причу:

 

У давна времена, била је једна сељанка која је имала лошу срећу и пратио би је малер или баксуз. Њено здравље је било погоршано, а била је и лоша година и неуспешан род а она је имала и проблема са својом децом. Њена вера у Бога је била танка и слаба. Било јој је тешко да поверује да Бог заиста разуме и да води бригу борећи се око обичних људских бића. Затим, да невоља буде већа, злочеста олуја је почела да се дижеКако је пожурила да потера животиње према штали, приметила је јато птица изнад главе, које панично траже склониште.

И док их је гледала су летеле у једном правцу, а затим у другом, било јој је жао због њих и покушавала је да смисли начин како да их потера кроз отворена врата штале како би их заштитила. Али бука животиња и њено викање на њих, само су учинили да су се птице још више заплашиле. Она помисли у себи, "Јадне мале животиње! Ако бих само могла да постанем једна од њих! Онда би ми веровале, и ја би их онда могла одвести на безбедно". Потом се зауставила у својим мислима и прошапута:" Сада ја разумем зашто Си то урадио на овакав начин. " 

Дозволите им неко време да разговарају о причи. Охрабрите ученике да одговорите на следећа питања:

Како се ова прича односи на наше разумевање Оваплоћења Господа Исуса Христа?

Што мислите зашто је Бог изабрао да постане људско биће, уместо да се појави у свој слави Својој?

Све људске бебе имају своје породично стабло, генерације људи који су дошли на свет пре њих. Ко су били преци Господа Исуса Христа.


3. Генеалогија (Родослов) Господа Исуса Христа 

Разговарајте са одељењем о Јесејевом породичном стаблу следећи упутства наведена у приложеним Изворима - Ресурсима о активностима. 

4. Резиме


Док се ђаци припремају за затвршну молитву, питајте следеће:

Зашто је важно за нас у Цркви да се сетимо свих предака Господа Исуса Христа?

Зашто је толико много генерација наведено у 1. глави Матејевог Јеванђеља које читамо у Цркви?

Како смо се у Старом Завету припремали за долазак Христов?


5. Завршна молитва 

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Дјева данас рађа једног преузвишеног,
И земља нуди пећину једном неприступачном.
Анђели са пастирима, славе Га.
мудраци путују са звездама,
Јер зарад нас, вечни Бог је рођен као мало дете!


6. Поруке обећаног Месије 

Разделите ђацима Поруке обећаног Месије. Почните тако што ће одељење наглас прочитати Исаију 11:1-10 осврћујyћи се на стихове наново. 

Нека наведу четири карактеристике Спаситеља који ће доћи (већину одговора ћете наћи y стиховима 1 - 5). Нека затим наведу четири "чуда" која ће се показати када Спаситељ у потпуности завлада (до одговора ће доћи у стиховима 6 - 8). Пошто сте нагласили сваку од ових тачака, нека их ђаци запишу на линијама које се налазе у првом делу прилога. Питајте сваког ученика, "За које карактеристике Спаситеља мислите да су најважније? Који од "чуда" бисте највише желели да видите? 

Даље, настављајући истраживање о значају пророка Исаије, нека ученици раде заједно или у групи и погледају горе одломак у другом делу прилога и нека попуне празнине наводима из књиге пророка Исаије. 

Сада када сте прочитали ове цитате и када сте прочитали књигу пророка Исаије 11: 1 - 10, замолите одељење да објасни каквy су добили менталну слику оне врсте света који ће донети долазак обећаног Месије? Разговараје кратко.