Циљ стварања света (библијска и светоотачка сведочанства) (обнављање)

Питања живота и смрти
Радионица 4: "Благословен плод утробе твоје" - Абортус


Болови порођаја су део вечне мудрости: Од јаловости, Богом вољена Јелисавета роди! Нека се верници сећају ње с радошћу славећи Све Свете. (Из Похвале за 5.септембар, празник Светог пророка Захарија и праведне Јелисавете, родитеље претече и Крститеља Јована (глас 6))


Циљ: Ово је опширна тема. Најважнији приступ који морамо имати у овој јединици јесте да прескочимо интелектуални ниво расправе и емоционални ниво узбуђености и доћи на духовни ниво. Прекид трудноће боли. Не само да се људски живот завршио, већ то утиче на мајку, оца, и све око њих. Грех има еколошки учинак. Још једном се фокусирајмо на чињеницу да је смрт трагедија, и да јој се мора прићи са скромном тугом. Важно је да учесници тачно науче шта Црква заступа по овом питању. Црква потврђује да за оне који су прошли ову трагедију, нисмо ту да судимо или кажњавамо, већ да помогнемо у процесу опоравка и покајања. Људи који су изабрали побачај већ трпе последице њиховог деловања, без обзира да ли су свесни тога или не, и не треба да буду још више оштећени. Важно је да млади то запамте јер је могуће да ће неки учесници имати лично искуство побачаја, било директно или преко пријатеља или породице. Овде је најбитнија самилост.


Корисни текстови:


Лука 1,39-45, 46-56 
Protopapas, Valerie. “Common Pro-Abortion Cliches and the Pro-Life Response.” из Resource HandbookТом II: Породични живот."Православни хришћани и абортус." из Resource Handbook, Том II: Породични живот

 

 

Garvey, John

Материјали:

 

 

Свакој особи је потебан празан лист папира и нешто с чим ће писати.

 

Требаће вам мала кутија или торба, по могућности нешто мање китњасто.

 

3 x 5 карте.

 

 


Поступак: 
I. Уводна молитва:

 

II. Пријава и преглед

III. Активност 1: Четири највредније ствари

IV. Активност 2: Истина или изазов

V. Активност 3: Смисао жртве

VI: Закључак

VII. Завршна молитва 

I. Уводна молитва


II. Прозивка: "Рођење није издвојени, случајни део људског живота. Наше спасење је омогућено кроз рођење нашег Спаситеља. Порођај је једна од ствари које људе чинимо најбоље - и не само у буквалном смислу. Док се представљате, реците нам нешто о томе како сте помогли стварању живота."

 

Обнављање:
1. Која је разлика између добровољне еутаназије, самоубиства уз помоћ лекара и уклањање помоћних средстава за живот?

 

2. Какав је облик самоубиства еутаназија? По чему се разликује од мучеништва?

 


III. Активност 1: Четири највредније ствари

Време: 10-15 минута
Ова активност је осмишљена тако да једноставно објасни значење жртве и да укаже колико су заправо тешке одлуке о животу и смрти.
Свака особа би требало да има лист папира који може савити у четири дела, а затим и исцепати. Почните тако што ћете им рећи да пресавију папир на четири дела.

 

Шта је то што лично сматрате најважнијим у животу? Шта је највредније, најпосебније, најзначајније, најсветије од свих ствари, по вама? Која је то ствар? Запишите на једном делу папира. Не брините - нико не мора да види, сем вас. (Пауза)

Сада, размислите која је друга најважнија ствар у животу. Уосталом, увек има још, зар не? Шта бисте рекли која је друга најврједнија, најпосебнија, најзначајнија, најсветија од свих ствари, по вама? Која је друга ствар? Запишите на следећем делу папира. (Пауза)

Али чекајте! Сигурно у животу постоји више од ове две ствари. Размислите о трећој највреднијој ствари у вашем животу. Која је трећа највреднија, најпосебнија, најважнија, најзначајнија, најсветија од свих ствари, по вама? Која је то трећа ствар? Запишите на трећем делу папира. (Пауза)

 

И на крају, која би била четврта највреднија ствар за Вас? Сигурно није важна као прва, али такође не и мање важна. Која је четврта највреднија, најпосебнија, најважнија, најзначајнија, најсветија од свих ствари, по вама? Која је то четврта ствар? Запишите на последњем делу папира.
Оставите листове по страни и њима ћемо се врати касније.

Ова вежба је наставак активности 3: "Смисао жртве." Можете директно прећи на ову активност пре наставка 2. Ипак је боље да учесници одлуче пре него наставите с вежбом. 

IV. Активност 2: Истина или изазов


Време: 15-20 минута

 

** Препоручите и копирајте Истина или изазов **

 

Ова активност је осмишљена тако да процени митове о побачају и заврши с алтернативама које не угрожавају живот. Аспект "Истине" пружа учесницима знање које им је потребно о побачају да би могли да разговарају објективно о ситуацији. Аспект "Изазов" изазива учеснике да спознају методе за спречавање побачаја и помоћ мајкама које размишљају о побачају.

Поделите разред у три или четири групе. Пратећи задатке с краја радионице, направите серију од 3 x 5 картице са етикетама "истина?" и "изазов!" Требало би да имате више "истина?" картице од "изазов!" картице, отприлике 3:1.

Време је за истину и изазов. Али играћемо је на мало другачији начин, јер ћемо разговарати о побачају. Данас постоји велики број идеја и чињеница у свету о том проблему. Лако можемо започети дебату уместо потрагу за истином и ономе што је најбоље за нас, људска бића на дугој стази.

Који су неки од аргумената и слогана за које сте можда чули или видели у вези побачаја (или "За живот" или "За избор")? [ "Изабери живот", "Свако дете је жељено дете", "Немате права на моје тело", "За избор / За живот гласам!" Абортус зауставља људско срце ", итд]

 

Лако је говорити о побачају у слоганима и реторици. Међутим, ако желима да извршимо јасне одлуке и помогнемо другима у стварним и тешким ситуацијама, требало би да се информишемо и посматрамо изван реторике.
Пре свега, зашто би било ко желео абортус? Преко 30 милиона абортуса се изведе у САД јер је легализован у случају Roe vs. Wade. Зашто жене мисле да је побачај најбољи избор? [Не могу приуштити себи дете, не желе да одустану од своје каријере и слободе, неудате тинејџерке се стиде када су у другом стању, немју подршку породице или брачног друга, не осећају се довољно зрели да одгајају дете, итд .]
Већина жена се не одлучује олако на абортус, иако често сматрају да немају прави избор под социјалним и економским притиском. Део овог притисака долази из незнања истине о побачају и његовим ефектима. Уосталом, тешко је пронаћи истину иза заљубљених позива и политичких говора, морамо да погледамо у наша срца и у Бога да би је уочили.

 

Одлучивање о животу и смрти је попут игре Истине или Изазова, суочавамо се са истином и сносимо последице. Три групе су три екипе. Дајте свакој групи изјаве за које морају одлучити да ли су истините или лажне.

Ако екипа да прави одговор добија поен, али питајте их зашто, а затим дајте одговор водитељу као додатак њиховом. Ако нису у праву следећи тим може одговорити наводећи разлог зашто је изјава истинита или лажна. Ако не могу да одговоре могу прећи на треће. Тим који тачно одговори на питање добија картицу (картица = поен).

Први тим који сакупи три картице или три тачне изјаве стиче право да добије Изазов картицу. Тада бирају који ће тим изазвати. Изазов картице су приче о проблемима које они морају да реше на најбољи могући начин. Ако реше проблем, игру започиње тим изазова са новим истинитим или лажним питањем.

Постарајте се да свака група испуни „Листу изазова“ (на папиру) када је изазвана. Они би требало да буде као конкретне, специфичне, реалистичне и што је више могуће. Може вам бити од користи да истражите који су извори на располагању у вашој заједници као што су центри за ризичне трудноће, агенције за усвајање, итд и пружите све информације групама.

Ако вам понестане изјаве истине и лажи, а још имате картице Изазова, можете завршити бонус рундом Изазова. Ако само једна картица остане, изазовите групу са највише бодова међусобно. Иначе, завршите са најбољим решењем које осваја бонус рунду. Нека сваки изазов важи три поена. Дајте награду свим учесницима, као додатак "победнику" ..

 

Смернице водитељу у питањима Истине:

 


Не можете доносити законе моралом. [Лаж: За то служи закон.]

Научно и медицински гледано, нови и јединствени људски живот почиње зачећем.

 

[Истина: нови генетски код је успостављен што је изванредно. Фетус се развија невероватном стопом и може да преживи ван утробе у неким случајевима и 5 месец, показујући да је више него "могућност" за живот.] 
Прекид трудноће је алтернатива трудноће. [Лаж: побачај не мења чињеницу трудноће. Он пружа алтернативу да имате мртву бебу уместо живе.]

Фетус није стварно јасни облик живота, већ врста паразита јер зависи од мајке за смештај и исхрану.

[Лаж: Овај аргумент наводи на закључак да фетус није стварно жив, у супротности је и са верским и научним погледом на живот. Да ли бисте рекли исто за новорођенче или дете које је тек проходало, које такође зависи од родитеља у животу? ]

Право да одлучите шта ће бити с вашим телом је темељ свих закона.

[Лаж: Није нам дозвољено да изаберемо дрогу, проституцију, или чак самоубиство. Не можемо користити тела ни да би повредили друге.]

Абортус је дозвољен свих девет месеци током трудноће.

[Истина: жена има право да прекине трудноћу у било које време. Већина клиника не обавља абортус последњих 20 недеља.]

50% трудноћа се заврши абортусом.

[Лаж. 50% нежељених трудноћа се заврши абортусом, што је око 50% свих трудноћа. Дакле, 25% од свих трудноца се заврши побачајем.]

Жена има право да контролише своје тело.

[Истина: жена има право да контролише соје тело пре зачећа коришћењем контрацепције и апстиненцијом. Из хришћанске перспективе, она нема право да "контролише" живот бебе, док је у стомаку. Правно може, међутим, док год је абортус дозвољен. Лукаво.]

Анкете показују да већина Американаца фаворизује побачај на захтев.

[Лаж: У анкети, по којој је тврдња заснована, 70% је оних испитаника који одбацују побачај осим у случају силовања, инцеста, или ако је опасно по живот мајке.]

Већина жена које имају побачај су трудне, неудате тинејџерке.

[Лаж: 2 / 3 жена неудатих жена има абортус, али само око 22% абортуса су случајеви тинејџерки, али је барем 55% испод 25 год. Међутим, 4 од 10 трудноћа се заврши абортусом. Такође, 43% жена у Америци је имало абортус до 45 год.]

Верска припадност није значајан фактор у њиховој одлуци.

[Лаж. Жене које не узимају у обзир верску припадност имају 4 пута већу вероватноћу за абортусом.]

Покрет За-живот чине богати бели људи који дозвољавају себи моралне процене.

[Лаж: 80% чине жене. Већина су из ниже и средње класе са личним доходком. Мушкарци чешће подржавају побачај јер им пружа бег од одговорности и подршке детету]

Члановима За-живот је стало само до нерођених беба, а не мајки или одојчади.

[Лаж: Жене су често заведене да немају другог избора. Чланови такође подржавају центре кризних трудноћа који помажу мајкама да пронађу послове, кућне и друге помоћи. Већина жена које су имале побачај пати од психолошке болести након поступка који може потрајати чак 8 до 10 година. 73% укључује флешбек од операције, 81% је преокупирано дететом које су изгубиле, а 96% ретроспективно сматра да абортус односи људски живот.]

Често се побачај користи као средство контроле рађања од људи који не могу себи приуштити или не желе да користе контрацепцију.

[Лаж: 58% жена које имају абортус укључује неуспех методе контрацепције.]

97% од прописаних абортуса од Roe vs. Wade су обављени због социјалне и економске користи.

[Тачно. Само 3% је изведено с разлогом које јавност генерално подржава, као што је у случају силовања, инцеста и опасности по живот мајке. То је око 15.000 годишње у Сједињеним Државама.] 
Прекид трудноће одржава везе који би се у супротном завршиле под притиском нежељеног детета. [Лаж: Преко 70% невенчаних веза где је било абортуса завршава се у року од једне године.]

Ако се абортус забрани, онда не би било довољно људи да преузме бригу о нежељеним бебама и то би био велики притисак на систем социјалне заштите и пореске обвезнике.

[Лаж: У подручјима где родитељска брига захтева да малолетни немају абортус, трудноћа младих је пала на 75%. Ту су и многи људи који чекају на усвајање бебе, укључујући и оне које је "тешко удомити".]

Ограничавање или забрањивање абортуса ће повећати злостављање деце јер је већина њих из нежељених трудноћа.

[Лаж: 97% документованих случајева злоупотребе детета укључује децу планиране трудноће. Од Roe vs. Wade, злостављање детета је повећано на 700%.]

Ограничавање или забране абортуса би значило да хиљаде жена умире због абортуса из уличица (не законских) као што су и пре случаја Roe vs. Wade.

[Лаж: годину дана пре Roe vs. Wade, 39 жена је умрло од абортуса. Абортус се повећао за 1000%. Међутим, ако је абортус легалан шанса да умрете је мања. Нема прописа у вези извештаја о смрти жена у току 1. тромесечја прекида трудноће. Више неоспособљених лекара обавља операције данас него икада због државних заштићених правила.]

Дјева Марија је имала право на абортус: [Истина: абортус је био дозвољен по римском праву, ако не од стране јеврејских закона. Марија је изабрала живот рекавши да.]

Хришћанска опозиција абортуса је нови покрет

[Лаж- најранији хришћани и Јевреји су се супротстављали абортусу који је био легалан у Римском царству. Св. Василије, Св.Јован Хризостом, Св. Варнава и Св.Климент Александријсаки су сви писали против њега.]

Ако особа има абортус, онда нема могућност за спасењем и иде у пакао.

[Лаж: Прекид трудноће је грех убиства. Међутим, Христос је Бог Који опрашта и позива нас да се обратимо од свих наших грехова, тако да можемо бити измирени у царству небеском. Наша Црква се моли за оне који су имали абортус у нади на њихово спасење.] 

Након игре, закључите следећим:

 

 

Не би требало да се превише зачуђујуте што је Црква против абортуса. Црква нас учи да вреднујемо сваки људски живот, па чак и малих и беспомоћних. Шта би се догодило да је Дјева Марија одлучила да има абортус? Била би суочена са срамотом због трудноће као неудате, бриге да је Јосиф не одбије, страха да неће бити способна да брине о детету? Вероватно, али вера коју је имала у Бога и спремност да следи вољу Његову и прихвати Његову милостиву бригу превазилази те страхове.

Црква слави не само зачеће Христово већ и Дјеве Марије и Претече, Св. Јована Крститеља. Порођајни болови су постали део вечне мудрости у историји нашег спасења, постали су део суштинског дела онога што значи бити човек. Када се сетимо да је Бог постао нерођено дете, фетус, можемо увидети вредност свих људских живота.

 

V. Активност 3: Смисао жртве

 

Трајање: 15 минута

Учесници ће морати да заврше активност # 1 и да имају на листу папира "четири највредније ствари".

Управо смо разговарали о абортусу у контексту "истине или изазова". Сада, шта мислите да је Истина - то јест, крајње, велико "И" истине?" [Бог, Исус Христос, Љубав, мистерија, несазнатљиво, све ово је тачно!]

 

Крајња Истина је да оно што је речено најмање, није лако ставити у речи, и кад је могуће, не оставља пуно простора за чудо и мистерију. Многи људи данас верују да је истина релативна - у ствари многе такозване "истине" су релативне и зависе од нашег становишта. Али онда долазимо до "Истине", крајње, коначне, апсолутне брбљање-престаје-овде-нема-више-шале Истине.
Неки могу рећи да не постоји таква ствар, у том случају они верују да је крајња Истина ништавило. Као Понтије Пилат они се ругају и питају: "Шта је истина?" Али ми, као Православни хришћани, морамо схватити да постоји Истина која је ван разума, али коју доживљавамо. Цео наш духовни живот је учествовање у Истини. Због тога приступамо са страхом, вером и љубављу - Истина је прилично велика ствар!

Узмите своје папире четири највреднијих ствари. Погледајте их. Да ли је било која од ових ствари крајња Истина? Које место заузима крајња Истина у вашем свету? Паузирајте. Замолите свакога да устане и уђе у круг.
Време је за Истину или Изазов. Или можда, да се усудитите за Истину. За шта бисте били вољни да урадите за крајњу Истину? Колико далеко бисте били вољни да идете? Ако су све остале истине релативне и трају онолико колико и трава која се осуши и одува је ветар, шта би сте учинили када бисте пронашли коначну, вечну, заувек-трајну Истину и учинили је саставним делом вашег живота? Паузирајте.

 

Погледајте вашу четврту највреднију ствар. Колико је она важна? Какву истину заиста вама представља? Паузирајте. Извадите малу кутију или торбу, контејнер који можете затворити и који ће сакрити од погледа шта год ставили унутра, с дозом мистериозношћу.

Да ли бисте се одрекли ове ствари зарад Истине? Одустајући, не знате да ли ћете је икад видетиили поново имати, можда да, можда не. Јесте ли спремни да се одрекнете? Ако сте спремни да одустанете од своје четврте највредније ствари због крајње Истине, поцепајте је с листа и ставите у ово (торби / кутији).

Запамтите, ово је само ваша четврта најважнија ствар. Још увек имате прве три. Ако не желите да се одрекнете четврте највредније ствари, без обзира на то, можете сести сада, без казне, без стида, без журбе, без губитка. Идите около и прихватите жртве људи. Многи су спремни да се одрекну четврте највредније ствари јер знају да им је остало још три. Ако било ко седне, испада из игре и треба да седи мирно и чека. Наставитите са остатком групе.

 

Веома добро. Управо сте направили прве кораке ка Крајњој Истини. Али нисмо још тамо? Погледајте вашу трећу највреднију ствар? Колико је ово важно за вас? Какву истину представља? Паузирајте.
Да ли бисте се одрекли своје треће највредније ствари за Истину? Не знајући да ли ћете је икада видети опет, ако би се изгубила заувек, да ли бисте се радо одрекли те ствари за Истину? Ако јесте, поцепајте трећу најважнију ствар с листа и ставите у кутију. Опет, ако бисте је радије задржали, можете сести сада без губитка, казне, стида. Идите около и прихватите следеће жртаве. Још неколико учесника може сести.

 

Дакле остало нам је још искушења? Имамо неке који су гладни Истине! Јесте ли заиста сигурни да желите да сазнате? Шта ако у ствари нема истине, као што неки кажу? Погледајте другу највреднију ствар. Има ли истине у овоме? Је ли вредна тога? Да ли је заиста вредна одустајања?

 

Да ли бисте били спремни да се одрекнете ваше друге највредније ствари? Колико знате, друге две су отишле заувек. Хоћете ли се одрећи ове друге? Након свега још увек имате прву. Или се можете сада зауставити, нема више ризика, нема више питања, нема више сумње. Ако сте спремни да се одрекнете ваше друге највредније, најважније, најмилије, посебне ствари, поцепајте је с листа и ставите овде. Идите опет около с кутијом / торбом. Протресите је како би показали како је све тежа и пунија! Све је мање оних који стоје.
А онда је остало (# ученика). Усудили су се да се одрекну скоро свега. Али остале су још две ствари, ваша најважнија и највредниа ствар, и крајња истина. Шта је тако битно код најважније ствари? Какву истину за вас представља? Мислите ли да је то ваша крајња Истина?

 

Јесте ли спремни да се одрекнете ваше највредније ствари? Знајући да ћете ако је се одрекнете остати без ичега? Да ли постоји страх, вера, или нада? Ако се сада зауставите, остаће вам бар нешто за почетак. Ако се одрекнете, ко зна шта ће се десити? Да ли се крајња Истина исплати? Ако мислите да је ваша последња најважнија ствар заправо крајња Истина, јесте ли спремни да се одрекнете вашег "концепта" Крајње Истине, у нади да је једна изнад свих других појмова? Ако сте спремни да се одрекнете ваше последње најважније ствари, ставите оно што вам је остало у кутију / торбу. Ако желите да је задржите, сада седните, без губитка, без казне, без стида. Идите около. Нека они који су остали последњи ставе своје жртве у кутију. Урадите то полако. Онда тихо, трезвено и без речи, баците кутију или врећицу у канту за смеће или запалите садржај пред свима. Затим у тренутку тишине, пустите да се драма слегне и умири. Онда реците последњим ученицима да седну.

Исус Христос је рекао: "Ја сам Пут, Истина и Живот." За Истину, он се жртвовао и јесте жртва за сваког од нас и на свакој литургији. Овом вежбом смо само погледали унутар себе и у значење жртве. Чак и ако смо жртвовали све четири, још увек имамо све остале ствари у нашем животу којих се придржавамо сваког дана уместо Бога. Наш живот је непрекидан процес узрастања у вери и Истини – ово је само пар дечјих корака у великој представи духовног живота.

По групама нека размене своја искуства, а затим разговарајте као целина о следећим питањима:

На основу вежбе, шта мислите које је значење жртве? [Одрицање, предајући Богу најбоље ствари, поверење у Бога да преузме бригу о нама, прави осећај губитка, итд]

Како сте се осећали када сте одустали од једне (или више) ваших највреднијих ствари? [болно, ослобађајуће, застрашујуће, лако, итд]

 

Шта је било најтеже у вашој жртви? [незнање да ли ће нестати заувек, незнање зашто тачно то чините, незнање да ли ће то бити крајња истина.]
Како можете повезати своја искуства са вежбом у односу са Богом? [нисам спреман да Бог постане део мог живота као што сам мислио, држао сам се погрешних приоритета, Моја вера је сада јача, имам нова уважавања онога што су Христос и Његови свети претрпели, итд]
Како можемо ову вежбу повезати са одлукама о животу и смрти, као што су абортус, еутаназија? [Шта више сматрамо вреднијим од онога што је право и Истина? Чега се одричемо, а за шта се залажемо? У абортусу и еутаназији, особа је спремна да жртвује погрешне важне ствари за које мисле да су најважније.]
Како од сада можете применити ово искуство у својим животима? [бити спремнији да се одрекнете мање истине у коју сте веровали, обновите своје обећање Христу, размислите о томе шта је чешће најважније, итд]

 

Док завршавамо с овом вежбом, требали бисмо отићи с помисли колико је тешко доносити одлуке и изазове посвећења наших живота Христу. То никада није лако и због тога смо позвани да радимо на нашем спасењу ", са страхом и трепетом" (Фил. 2,12) не зато што се бојимо Божије казне, већ зато што нас жртва позива на изазов наших најдражих, унутрашњих обавеза према свету и нама самима. Када имамо понизности у овом животу и борбама, можемо избећи грешке нездравих избора живота и смрти и избећи просуђивања другима који то чине.

 


VI. Закључак

Резиме: 
1. Који су неки од уобичајених митова о абортусу?

 

2. Које су последице абортуса, у погледу гашења једног људског живота?