Литургијски контекст Апостолског прејемства

Ово је цела прича

Радионица 4: Ја сам далеки потомак апостола

Материјал:

-Карта света из доба ране цркве и карта света данас на којима су истакнуте земље са већинским православним становништвом

Задаци:

-препричати три главна догађајаиз историје Цркве (позивање апостола, Педесетница, апостолско поучавање)
-одредити како нас апостолско наслеђе повезује са раном Црквом и како нас уједињује са другим православним хришћанима
-описати два начина на која ми сами можемо бити апостоли

Текстови који могу користити вероучитељу у припреми радионоце:
 

-Живот св. Марије Магдалене, св. Нине Грузијске, св. Инокентија митрополита московског, св. Григорија Јерменског, св. Патрика Ирског, Светог Саве првог архиепископа српско

-рачунар са приступом интернету

-икона Педесетнице, иконе светих који су прозвани равноапостолним

-мале округле или рингл ђинђуве у бојама сребра, злата, бисера, стакла, књиге са иконама које су украшене драгим камењем, примерци Библије, Библијски атлас, или Библија са додатком географских карата.
 

Ток радионице

Питај ђаке како зовемо оне на које је сишао Свети Дух. Разговарајте о томе како су ученици на ан Педесетнице постали апостоли. Они нису више били само Христови следбеници већ су сада послати да проповедају, да поучавају, да сведоче. У Делима апостолским стоји како су се племена са свих страна сабрала и разумела међусобно. Вавилонска кула се окренула у своју супротност. Читајте Дап 2 и Пост. 11: 1-9. Сада постоји једна уједињујућа порука и све културе, иако различите, постају једно и сви људи имају могућност да се спасу у Христу.


2. Сада их питај: '' Да ли ико зна како су апостоли зарађивали за свакодневни живот? Ко су били они? Истакни следеће стихове на табли/папиру: Мт 10:3, Мт 4:18, Мк 1:16, Мт 4: 18, Дап 18: 1-3

oca.org (Америчка православна црква), patriarchate.org (Васељенска патријаршија), russian-orthodox-ch urch.org. ru (Московска патријаршија), goarch.org (Грузијска православна црква), antiochian.org (Антиохијска патријаршија), spc.org.yu and mcs.com/—gladic (СПЦ), aster.ntlort.church.bg (Бугарска), pravoslav.gts.cz (Чешка), ecclesia.gr (Грчка архиепископија), logos.cy.net/cyprus/shmain.html. (Кипарска)].

Разговарајте о пореклу апостола. Јаков, Јован и Петар су били рибари. Матеј је био цариник/порезник. Павле је правио шаторе; он није био један од Дванаесторице које је Исус лично позвао; он је чак прогонио Јевреје који су се обратили у хришћанство (Дап 9).


3. Покажи ђацима карту света из апостолског доба и покажи им како се хришћанство ширило.

Кажи ђацима: '' Кроз историју Цркве било је оних који су по угледу на апостоле ширили Христово учење; такви су називани равноапостолним. Многи од њих су утицали на обраћање читавих народа у хришћанство. Прочитај им одломке из житија св. Марије Магдалене или неког од равноапостолних: св Нине Грузијске, св. Инокентија, митрополита московског, св. Григорија Јерменског, св. Саве, првог архиепископа српског, св. Кирила и Методија ...


4. Покажи ђацима карту савременог света обележавајући земље са већинским православним становништвом и оне земље у којима су равноапостолни деловали.


5. Питај их да ли знају шта значи апостолско наслеђе; како оно делује на Цркву данас? Објасни им да полагањем руке изабране и посвећене владике продужују апостолско дело. Ми можемо да нацртамо линију која води од првих апостола до наших патријарха, митрополита, епископа, свештеника и ђакона.
Пронађите начине на које ми можемо бити апостоли. Како можемо да помогнемо да се шири Божија реч?

Предлог активности:


6. Направите листу са предлозима на који начин ми можемо бити апостоли.

 
7. Проверите веб странице православних помесних цркава:

Разговарајте о томе како нове технологије омогућују да се продужи апостолско дело.